Przesunięty przez: Administrator 20-07-2009 |
EnergiaPro - podpisanie umowy i montaż liczników prądu |
| Autor |
Wiadomość |
PawelMagda
..

Poziom: 4
|
Wysłany: 09-10-2007 EnergiaPro - podpisanie umowy i montaż liczników prądu
|

|
|
Dzwoniłem w sprawie energi i według Pani z z GEO (71) 341-75-26 - numer z http://www.geogrupa.pl/kontakt/
budynek nie został zgłoszony do EnergiaPro Koncern Energetyczny SA i nie wie kiedy do tego dojdzie, być może w przyszłym tygodniu... Jednak to nie jest pewne.
Wtedy w ciągu kilku dni będzie można zgłaszać się na podpisanie umowy i montaż liczników jednak to zajmuje równiez kilka dni.
Mieszkanie odebraliśmy niestety w drugiej połowie września, z tego zrozumiałem, że jest w najlepszym razie szansa na prąd pod koniec października - zostanie nie wiele czasu na wykończenie
do EnergiaPro nie można się dodzwonic pod numer tel. (071) 76 95 111 z
http://www.energiapro.pl/...ts&cid=56&id=75 do ich siedziby nie ma po co iść, ale interesuje mnie jak wygląda ich wersja - co dokładnie trzeba mieć do podpisania umowy i ile dokładnie trwa ten czas od umowy do podłączenia prądu...
Czy w związku z tym możliwe jest jakieś inne rozwiązanie, obejście (dostęp do prądu) na czas wykańczania? |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
Wysłany: 09-10-2007
|

|
|
ja widziałem na balkonie agregat moze to jest rozwiazanie |
|
|
|
 |
tytus
..

|
|

|
|
No mi sie udlao dodzwonic do energii - faktycznie nie maja jeszcze zgloszonego tego bydynku, wiec wyglada na to ze jak zawsze pan W. sciemnia ile moze :|.
Do podpisania umowy potrzebne jest kartka ktora dostales przy odbiorze, protokol odbioru i dowod osobisty (umowa przedwstepna zakupu lokalu chyba nie jest potrzebna, ale na wszelki wypadek mozna wziac zeby nie stac w kolejce 2 razy)
Co do terminu wykonczenia to sie nie mam zamiaru nim perzejmowac - wkoncu ewentualne nie dotrzymanie terminu wykonczenia mieszknaia spowodowane jest czynnikami zewnetrzynemi, ktore uniemozliwialy powadzenie prac :). |
| Ostatnio zmieniony przez tytus 09-10-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ReszKa
..

Poziom: 3
|
|

|
|
| Normalnie nas bezczelnie okłamali. A wszystko po to, żebyśmy podpisali odbiór. Na odbiorze Pan W (czy jak mu tam) mówił, że prąd powinien byc już koło 02.10, a 10.10 to już na 100%. Mówił też, że woda jest, a że zrezygnowaliśmy z armatury to nie można było sprawdzić. Oczywiście wody nie ma. Do tego robi się coraz zimniej i pewnie grzać też nie będą. Wrrr... |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| Zastanawiam się czy w Centrali w Krakowie wiedza jakich maja niekompetentych pracowników, moze czas im to uświadomić i zadzwonić może PanW. w końcu cos zrobi z problemem prądu, wody i ogrzewania. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
Nam na odbiorze nawet nie starali się mydlić oczu. Powiedzieli, że wody i prądu nie będzie na 100% do 10.10. Potem, po 10 paździrnika możemy zacząć szarpać się z EnergiaPro, ale wcześniej nie ma sensu. Powiedziano nam, że woda ma być do 19.10 - wtedy mają się zakończyć odbiory mieszkań przez właścicieli i wtedy wykonawca ma przekazać budynek Geo (czy coś w tym stylu). Do 19.10 mają też być wykonane wszelkie poprawki, bo jeśli coś zostanie, to Geo nie odbierze budynku.
W każdym razie, ja im nigdy ne ufałam i od początku wietrzyłam teorię spiskową oraz moc złych sił Układu ;) |
|
|
|
 |
ostrze

Poziom: 9
|
|

|
|
| muńka napisał/a: |
W każdym razie, ja im nigdy ne ufałam i od początku wietrzyłam teorię spiskową oraz moc złych sił Układu ;) |
Ja od początku wiedziałem, że to wina Tuska. |
|
|
|
 |
tytus
..

|
|

|
|
| Tak tak, i innych oligarchow, krezusow i prepetum mobilow :D |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
Widzę że to chyba jest już śmiech przez łzy. Ja już straciłem dobry humor, i mam dość rozmów z Geo. Mam dość przekładania urlopu z tygodnia na tydzień, Dość , Dość !!!!!!!!!!! i zastanawiam się jakie kroki prawne zainicjowac aby dobry humor geo tez się skończył. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| hubi napisał/a: | Widzę że to chyba jest już śmiech przez łzy. Ja już straciłem dobry humor, i mam dość rozmów z Geo. Mam dość przekładania urlopu z tygodnia na tydzień, Dość , Dość !!!!!!!!!!! |
Pewnie, ja również. Zwłaszcza, że jutro bladym świtem ruszam na budowę, by się pewnie znów dowiedzieć, że nadal nic nie jest w moim mieszkaniu ruszone.
| Cytat: | | i zastanawiam się jakie kroki prawne zainicjowac aby dobry humor geo tez się skończył. |
Jak coś znajdziesz, to się podziel. Niestety, oni wszystko tak sprytnie przekalkulowali, że trudno ich na czymś złapać. Np. patrzyliście, kto Wam się podpisał na protokole zdawczo-odbiorczym? |
|
|
|
 |
PawelMagda
..

|
|

|
|
| Cytat: | | Niestety, oni wszystko tak sprytnie przekalkulowali, że trudno ich na czymś złapać. Np. patrzyliście, kto Wam się podpisał na protokole zdawczo-odbiorczym? |
Major domus - zarządzanie i brót nieruchomościami - taką mam pieczątke i podpis Tomasza Grzybińskiego (?)
On zapewniał, że nie jest związany z GEO, że jego nie obchodzą poprawki i zapisze wszystko co trzeba. Kilka rzeczy zapisał ale bardzo enigmatycznie, na kilku cianach drobne wady, wybrzuszenia itd. on zapisał jedno zdanie "niedoróbki na ścianach" i wszystko bez opisania lokalizacji niedoróbki. Bardzo mu zależało na czasie, umówił się, że teraz podpiszemy, a później się go złapie to dopisze resztę poprawek. Oczywiście poźniej nie miał protokołu, na następny dzień miał przynieść bo zostawił w domu. Następnego dnia już nic się nie dało zrobić bo protokół zdał i zapomniał.
Czy fakt, kto sie podpisał ma jakieś znaczenie? |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| PawelMagda napisał/a: | | Czy fakt, kto sie podpisał ma jakieś znaczenie? |
Ponoć tak. "Major Domus" to jedno, a ekipa budowlana to co innego. Gdy my chcieliśmy się wykłócać o to, że nam nie zrobili w terminie poprawek, to panowie z baraku odpowiedzili "w jakim terminie? my się na protokole nie podpisywaliśmy". I takie gadanie. |
|
|
|
 |
Krzywousty
..

|
Wysłany: 12-10-2007
|

|
|
Podobno w poniedzialek bedzie mozna w koncu podpisywac umowy z Energetyka, ale prad ma wg pani z GEO poplynac dopiero pod koniec przyszlego tygodnia...
Czy ktos sie orientuje, czy jesli w umowie przedwstepnej jest 3 wlascicieli mieszkania, to wszyscy musza zglosic sie do Energetyki zeby podpisac umowę o prąd?
Dzwonię do Energia Pro na 3 numery i jakoś nikt tam nie odbiera... |
|
|
|
 |
BartekB
..

|
|

|
|
Czy ktoś rozmawiał z Energetyka jak wyglada podpisywanie umowy - czy trzeba wczesniej przygotwac projekt umowy?
czy na poczekaniu bedzie mozna podpisac?
do ktorej godziny przyjmuja?
czy wczesniej mozna sie z tym projektem umowy otrymac zapoznac sie?
ew. czy mozna uzgodnic z nimi dzien podpisania umowy na jaki maja przygotowac projekt? |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
Mnie się udało dodzwonic do energetyki i Pani powiedziala że w poniedziałek jest planowany jakis tam kolejny odbiór, i że najwcześniej podpiszemy umowy we wtorek, co do samego podpisania umowy moża ponoć wziąć druk z energetyki albo samemu wydrukowąc jest na stronie www energi pro, umowe musza podpisac wszycy ale dostarczyć druki może tylko jedna osoba ale musi mieć ksera dowodow osobistych.
Dzwoniłem do geo: kierownicza podała że w ponidziałek jest umówiona z energetyka na telefon i dowie się wtedy kiedy podłaczą napiecie, mówiła tez ze inspektor z energetyki zapewniał że umowy można podsiac od poniedziałku ale podpięcie będzie w przyszłym tygodniu.
Komu wierzyc nie wiem, ja w każdym razie planuje pójśc do energetyki dopiero we wtorek lub środę |
|
|
|
 |
gural

Poziom: 9
|
Wysłany: 14-10-2007
|

|
|
| A może ktoś wie czy można wybrać sobie taryfę G11 lub G12 czy nie ma takiego wyboru. |
|
|
|
 |
tytus
..

|
Wysłany: 15-10-2007
|

|
|
Zadzwonilem dzis do energii - powiedzialem ze dzwonie w sprawie podlaczenia pradu... a pani przerwala mi w pol zdania mowiac ze na aleji kromera jeszcze nie mozna podpisywac umow - w piatek ich inspektor powiedzial im ze geo jeszcze nie dostarczylo dokumentow potrzebnych do odbioru budynkow.
Dzwonilem tez di ichnich inspektorow - kloles powiedzial ze powinnismy cos z tym zrobic bo dzwonia do niego ludzie ktorym deweloper mowi ze jest wszystko zalatwione, a oni nie dostali jeszcze papierow od geo.
Jade na budowe zobaczymy co powiedza...
A moze powinnismy faktycznie cos zrobic - na poczatek mozna wyslac do geo glowe ryby w gazecie |
|
|
|
 |
BartekB
..

|
|

|
|
Możemy napisać zbiorowe pismo (wszyscy się podpisać) że jeżeli nie dotrzymają umowy - nie usuną usterek nie będzie wody, prądu do dnia X to kierujemy sprawę do sądu i zawiadamiamy media....
Czy ktokolwiek załatwił dziś coś z Energetyką?
Czy wiadomo jak wyglada podpisywanie umowy - czy trzeba wczesniej przygotwac projekt umowy? umawiać się z nimi na dzień? |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
dzwoniłem do geo, okazuje się że nie mają jeszcze wszystkiego. Abyśmy mogli podpisac umowy to musi byc podpiety prad i dopiero wtedy geo dostarcza jeszcze jakiś tam protokół odbioru i wtedy możemy podpisywac umowy z energia pro, informacja o tym ze od poniedziałku możemy podpisywac umowy pochodziła od inspektora z energi pro który kierowal się starymi zwyczajami, ale teraz to nie przejdzie.
Co do terminu podania napięcia i w związku z tym mozliwości podpisania umowy o prąd nie wiadomo jeszcze kiedy to nastapi, ma się wyjaśnić do jutra.
Zatem ręce opadają. :(
P.S. Z tego co dowiedziałem się od robotników z Budopolu to wychodzi na to że Geo skłuciło się z Energią Pro o działkę na transformator i podejrzewam że to jest powodem tego całego zamiszania i braku prądu ;( |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Ja już nie wiem, kogo słuchać. Robotnicy mi mówili, że wg nich prądu nie będzie jeszcze przez jakieś 3 tygodnie minimum. |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
A ja w końcu zrobiłem telefoniczna konfrontację Pani z Geo i Pana Z Enrgi PRo. Oto co sie dowiedziałekm:
1. Geo nie przedstawiła jeszcze żadnych , powtarzam żadnych dokumentów nawet wniosku o odbiór techniczny budynków. Odp Geo: odbiór jest taki na jaki pozwalał im brak napięcia, czyli wszystkie odbiory na podstawie prądu budowlanego są, czekaja na podpiecie napięcia i popchna dalej. Według nich odpowiada enrgetyka która wybrała i podpisąła umowe z wykonawcą sieci., który się opóźnia. pani potwierdziła że nie są jeszcze gotowe wszytskie odbióry z uwagi na brak napięcia.
2. Geo mają niby jakies układy z enrgią że zaraz po podaniu napięcia będzie odbiór. Wesja Enrgi pro: O niczym nie wiemy: czas oczekiwania na odbiory po zgłoszeniu to około 2 tygodni, przy czym czas sie wydłuża bo między 20 -26 maja spisywanie liczników przemysłowych i nie ma odbiorów. Przypominam Geo nawet nie poinformowało energetyka że cokoliwek się w tym kierunku dzieje., dla nich geo jest jeszcze nie gotowe i nie wiadomo kiedy bedzie???
3. Dopiero po tych odbiorach na drugi dzięn możemy pospisywac umowy. Czas oczekiwania na podłączenie liczników około 1 tygodnia.
Zatem birac pod uwage że Pani z geo nie wie kiedy będzie podana napięcie (ma to wiedziec jutro) i sumując podane wyżej okresy wychodzi że prąd to możemy mieć ale dopiero w połowie listopada, a nie jak mniemaliśmy i jak zapewniało Geo w ciągu jednego góra dwóch tygodni.
Zatem sprawa nie wygląda tak różowo i niestety nie ma winnego, zgania jeden na drugiego, a my możemy sobie czekać.
Jedyna nadzieje jest taka że Geo mówi prawdę że ma jakies tam układy z energetyką i że będzie to wcześniej a kolo z energi nie chciał się przyznać do tego układu z wiadomych powodów. (Pease).
Pozdro.
P.S. Cdn jutro po telefonie do Geo |
|
|
|
 |
MM
..

|
|

|
|
Połowa listopada to przegięcie. Jestem za pismem i zagrożeniem im pozwem.
Nie usuneli mi jeszcze usterek - drobne ze ścianami i podłogą mimo upomnien - do kogo się udać aby wyegzekwować naprawę? Czy można załatwić to telefoniczne? |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| MM napisał/a: | | Nie usuneli mi jeszcze usterek - drobne ze ścianami i podłogą mimo upomnien - do kogo się udać aby wyegzekwować naprawę? Czy można załatwić to telefoniczne? |
Najlepiej jak pójdziesz do pana Hablińskiego i spokojnie z nim na ten temat pogadasz. Umów się z nim na jakiś konkretny termin. Ja tak właśnie robię i mi sukcesywnie poprawki usuwają (a namnożyło się tego trochę). |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
Spróbuj z Panem Hablińskim jak nie pomoże to z Panem W.
O troche spóźniony Post.Muńka mnie wyprzedziła |
| Ostatnio zmieniony przez hubi 15-10-2007, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
Wysłany: 16-10-2007
|

|
|
cd Enrgia PRo
Co dzisiaj udało mi sie dowiedzieć;
1. Podanie napięcia jutro lub w czwartek;
2. Możliwośc podpisania umowy napewno nie w tym tygdoniu :(
Więcej informacji dopiero w czwartek, może bedzie jużznany termin kiedy będziemy mogli podpisac umowy.
CDN |
|
|
|
 |
|
|