Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław
Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    StatystykiStatystyki
Szybka rejestracjaSzybka rejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Naliczanie kosztow za mieszkanie / miejsce postojowe
Autor Wiadomość
Krzywousty 
..

Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 4/11
 36%
Wysłany: 15-04-2010   

Terkot,
prosze Ty PRZECZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM (mozemy taka ciekawa dyskusje prowadzic jesli chcesz z przerzucaniem sie obelgami) to co ja napisalem:
Sa 2 wyjscia:
- wywalic tenze mnoznik (28m2 przeliczane jako powierzchnia miejsca zamiast 12,5m2 w rzeczywistosci) albo
- dodac taki mnoznik takze do pozostalej czesci budynku (korytarze, windy, schody itd), co zaskutkuje tym, ze zamiast mieszkania np. 50m2 jako powierzchnia bedzie traktowane 80m2 (strzelam, nie wiem dokladnie jak to wyjdzie). Wtedy byloby analogicznie jak przy doliczaniu powierzchni do powierzchni miejsc postojowych

Wlasnie rzecz w tym, ze do miejsc postojowych powierzchnie dodatkowa (z garazu) doliczamy (z 12,5m2 robi sie 28m2, przez co uzytkownicy miejsc placa wiecej), a ogolowi wlascicieli mieszkan powierzchni wspolnej nie doliczamy (bo nie ma mnoznika, ktory uwzglednialby wszystkim wlascicielom mieszkan takze powierzchnie korytarzy, wind, klatek itd.) Przez ten prosty fakt powierzchnia za jaka placi wlasciciel jedynie mieszkania (bez miejsca post.) jest proporcjonalnie i NIESPRAWIEDLIWIE zanizona w stosunku do wlascicieli mieszkan+miejsc postojowych.

Terkot 
** **

Poziom: 12
HP: 3/319
 1%
MP: 152/152
 100%
EXP: 6/27
 22%

To co to jest wg. Ciebie cała pozycja 1 na rozliczeniu?? :evil:

Czy to takie trudne do zrozumienia, że jeżeli w garażu jest 100 miejsc parkingowych, każde o powierzchni 12,5m^2 a cały garaż ma 2,5tys m^2 to każdy z właścicieli owego miejsca ma płacić nie za 12,5m^2 garażu, ale właśnie za owe 25m^2 (bo 2500m^2 dzielone na 100 to jest właśnie 25m^2, a nie 12,5m^2)??

Pierwszy raz w życiu rachunki płacisz, czy co?? Już teraz mogę cię pocieszyć, że za parę miesięcy dopiero się zdziwisz bo trzeba będzie uchwalić fundusz remontowy, a to naprawdę nie będą grosze.

Dla mnie dyskusja skończona.
Ostatnio zmieniony przez Terkot 15-04-2010, w całości zmieniany 1 raz  

Terkot 
** **

Poziom: 12
HP: 3/319
 1%
MP: 152/152
 100%
EXP: 6/27
 22%

Mumin napisał/a:
Nie do końca tak, bo licznik nie mierzy temperatury wody, a objętość ciepłej wody kierowanej do mieszkań. To że część ciepła wyparowuje na korytarzach powoduje, że do mieszkań trafia chłodniejsza woda, ale nie wpływa na stan liczników. Jeżeli zatem do klatki wtłoczono 100 m3 ciepłej wody, a suma liczników wszystkich mieszkań pokazuje 95 m3 sześciennych, to znaczy, że 5 m3 wyciekło, a nie oddało ciepło.

Jeżeli chodzi o liczniki mierzące ciepło, czyli tzw. ciepłomierze to mierzą one właśnie ilość zużytego ciepła na podstawie różnic temperatur wody zasilającej mieszkanie oraz powracającej z mieszkania, a także na podstawie strumienia przepływu tej wody. Wartość jest w GJ, a nei m^3.
Ogrzewanie NW to jest różnica między wskazaniem ciepłomierza zainstalowanego przy węźle cieplnym a sumą wskazań ciepłomierzy indywidualnych - to tak w telegraficznym skrócie.
Skąd się bierze różnica - można znaleźć w necie sporo opracowań na ten temat, ale jest ona zawsze i nie do wyeliminowania.
Najlepszy dowód: wystarczy otworzyć szafkę na korytarzu, tam gdzie są liczniki ciepła i dotknąć rury przed swoim licznikiem - jak jest gorąca to ktoś musi za to zapłacić ;-)
Ostatnio zmieniony przez Terkot 15-04-2010, w całości zmieniany 1 raz  

Krzywousty 
..

0%
 100%
 36%

Terkot, dla mnie dyskusja z Toba tez jest skonczona.
Na szczescie nie jestes tu dyrektorem, a ten budynek to nie Twoja firma. Kazdy ma prawo glosu oraz wniesienia propozycji oficjalnie i poddania ich pod glosowanie z czego to zamierzam w najblizszym czasie skorzystac.
P.S. Pisalem o co mi chodzi chyba ze 3 razy, ale jakos albo nie chcesz albo nie potrafisz tego zrozumiec.
Ja Twoje argumenty rozumiem i sie zgadzam... tylko ja mowie o czym innym :) Ale nie chce mi sie tego Tobie kolejny raz tlumaczyc

Krzywousty 
..

0%
 100%
 36%

I jeszcze kolego Terkot, nie podoba mi sie Kolegi ton dyrektorsko - pouczajacy, bo nie jest Kolega moim szefem (na szczescie) zeby sie tak zwracac, a jak mowilem, ten budynek to nie Kolegi wlasna Firma

Odpowiedz do tematu