| Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom
|
R
|
Nawiewniki-czy warto instalować? |
| Autor |
Wiadomość |
Ines
*

Poziom: 5
|
Wysłany: 31-07-2009 Nawiewniki-czy warto instalować?
|

|
|
| Mam pytanie, czy ktoś może instalował sobie nawiewniki? Jesli tak to dajcie znać jakie, czy spełniają swoje funkcje, tzn faktycznie wyciagają nadmiar wilgoci z mieszkania, no i gdzie się je opłaca zamówić. Będę niezmiernie wdzieczna za pomoc. |
| Ostatnio zmieniony przez Ines 31-07-2009, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Terkot
** **

Poziom: 12
|
Wysłany: 03-08-2009
|

|
|
Nawiewniki - jak nazwa wskazuje, nie wyciągają powietrza z pomieszczenia tylko odpowiadają za jego wpuszczanie.
Żeby pozbyć się wilgoci zastanów się nad higrosterowanymi kratkami wyciągowymi i ewentualnie połączeniu ich z nawiewnikami.
tu masz firmę:
http://www.aereco.com.pl/...ype=contactdist |
|
|
|
 |
www.osusz.eu
Całkiem nowy
Poziom: 1
|
Wysłany: 15-01-2011 Re: Nawiewniki-czy warto instalować?
|

|
|
| Ines napisał/a: | | Mam pytanie, czy ktoś może instalował sobie nawiewniki? Jesli tak to dajcie znać jakie, czy spełniają swoje funkcje, tzn faktycznie wyciagają nadmiar wilgoci z mieszkania, no i gdzie się je opłaca zamówić. Będę niezmiernie wdzieczna za pomoc. |
Witam,
Pierwszego stycznia 2009 roku zmieniły się przepisy dotyczące szczelności okien i drzwi. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 6 listopada 2008 r. (Dz. U. z 2008 r. Nr 201, Poz. 1238) dotyczącym warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki, w sposób znaczący uległy zmianie wymagane parametry okien. Do końca 2008 roku wprowadzone do obrotu okna (o współczynniku infiltracji powietrza 0,5–1,0 m³/(m•h•daPa2/3)) nie musiały być wyposażone w urządzenia nawiewne.
Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami w przypadku wentylacji grawitacyjnej, dopływ powietrza zewnętrznego należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczone w oknach lub drzwiach balkonowych.
Przepis ten oznacza konieczność stosowania, w domu z wentylacją grawitacyjną, nawiewników okiennych we wszystkich pomieszczeniach poza łazienką, kuchnią i toaletą.
Informuje iż w okresie zimowym wzrasta zagrożenie podtruć tlenkiem węgla w lokalach wyposażonych w urządzenia gazowe. Jest to szczególnie groźne w mieszkaniach w których okna są szczelne lub uszczelnione na zimę
www.osusz.eu.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 68,39 KB |
|
_________________ NAWIEWNIKI OKIENNE - Montaż oraz sprzedaż |
|
|
|
 |
martusia7
Nowy

|
Wysłany: 22-03-2011
|

|
|
| Terkot napisał/a: | Nawiewniki - jak nazwa wskazuje, nie wyciągają powietrza z pomieszczenia tylko odpowiadają za jego wpuszczanie.
Żeby pozbyć się wilgoci zastanów się nad higrosterowanymi kratkami wyciągowymi i ewentualnie połączeniu ich z nawiewnikami.
tu masz firmę:
http://www.aereco.com.pl/...ype=contactdist |
Taki gadget z tego co wiem sprawdza się tylko w przypadku mieszkań z własnym ogrzewaniem i piecem spalinowym (bez własnej i zamknetej komory spalania) Chodzi o to aby dostarczyc odpowiednia ilosc powietrza wymagana do funkcjonowania pieca i aby nie doszlo do zaczadzenia w przypadku ewentualnego wydostawania sie tlenku wegla.
To informacje jakie ja uzyskałam. |
_________________ pooglądaj jeśłi chcesz:
Umywalki kamienne
Wanny kamienne |
|
|
|
 |
HIGROPOL
Całkiem nowy
|
Wysłany: 19-11-2011
|

|
|
Ciekawy jestem od kogo uzyskałeś takie informacje.Proszę napisz kto jest takim ekspertem.Rozumiem że nie używasz w swoim lokalu urządzenia gazowego. Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową a twoje okno nie jest wyposażone w nawiewnik okienny lub nawiewnik podokienny twój kominiarz ma uprawnienia aby odciąc ci gaz w przeciągu tygodnia.
Firma HIGROPOL oferuję montaż nawiewników okiennych w zamontowanej stolarce okiennej.Posiadamy w ofercie nawiewniki mechaniczne oraz nawiewniki sterowane automatycznie.
Koszt montażu nawiewnika w stolarce z PCV wynosi 65zł.
Usługa zawiera profesjonalne frezowanie otworów w oknie(nie wiercenie wiertarką) oraz nawiewnik.
Tel.663-733-500 |
|
|
|
 |
Doradca

..

Poziom: 3
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|