Przesunięty przez: Administrator 20-07-2009 |
No i zaczęło się!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Rysiek
..

Poziom: 3
|
Wysłany: 05-10-2007
|

|
|
| Ja mam odbiór 10 października i planuję nie podpisywać niczego jeśli nie będzie prądu, wody i nie zostaną usunięte wszystkie ewentualne usterki. Po co mi odebrane mieszkanie jeśli nie będę mógł robić remontu? No i właśnie - w umowie jest termin (chyba miesiąc) od odebrania kluczy, w którym MUSIMY wykończyć mieszkanie pod karą pieniężną 50zł/dzień. |
| Ostatnio zmieniony przez Rysiek 05-10-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
| Rysiek napisał/a: | | Ja mam odbiór 10 października i planuję nie podpisywać niczego jeśli nie będzie prądu, wody i nie zostaną usunięte wszystkie ewentualne usterki. Po co mi odebrane mieszkanie jeśli nie będę mógł robić remontu? No i właśnie - w umowie jest termin (chyba miesiąc) od odebrania kluczy, w którym MUSIMY wykończyć mieszkanie pod karą pieniężną 50zł/dzień. |
Dwa miesiące - to po pierwsze. Po drugie, może być tak, że jeśli odmówisz podpisania protokołu z wyszczególnionymi usterkami, to nie wiadomo, kiedy podłączą Ci np. prąd lub wodę. Nam powiedzili, że jeśli do 12 wszyscy podpiszą protokoły, to 19 powinny być woda, prąd i poprawione wszystkie usterki - wtedy jest odbiór budynku (ale nie mieszkań - to za dwa miesiące). |
|
|
|
 |
Bosman
** **

Poziom: 12
|
|

|
|
Mnie tez sie wydawalo, ze miesiac, ale sprawdzilem umowe - okres dokonywania prac remontowych to 2 miesiace.
Zgadzam sie z Ryskiem: odbierac calosc zgodnie z umowa, a nie isc na ustepstwa, bo pozniej, jak cos niewypali to i tak nie bedzie to "wina" GEO. |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
PawelMagda
..

Poziom: 4
|
|

|
|
to będą sprawdzać w domu czy mieszkanie skończone? jakaś komisja?
potem okaże się, że sufitu w pokoju nie pomalowałem i dadzą tylko 50zł kary jeśli pomaluje na jutro?:>
a jak później zechce remont robić?
Ciekawe bo mamy sytuacje kiedy fachowca optymistycznie zamówiliśmy na październik, niestety mieszkanie nie jest gotowe a fachowiec ma termin najbliższy w końcu listopada... więc za to opóźnienie trzeba płacić?
czyli mogliśmy niczego nie podpisywać? |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
|

|
|
| Bodajze do odbioru mieszkania wymagane jest zalozenie armatury, elementow sanitarnych, punktow oswietleniowych i gniazdek oraz plyty kuchennej (bo gazu nie ma). Podobno nawet nie wymagaja paneli, czy parkietow... |
| Ostatnio zmieniony przez Bosman 05-10-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
No to ja znowu słyszałam, że wymagane są kafelki w łazience i wc. Nawet, jeśli ktoś kafelków nie chce. Myślę jednak, że nie będą tego i tak jakoś szczegółowo sprawdzać. Zwykle ponoć odbywa się to tak, że wchodzą do wybranych mieszkań, ktośtam podpisuje i po sprawie. Tylko mówię - tak słyszałam :)
Aha, do tych, którzy mają nadzieję na prąd podczas odbioru technicznego mieszkania. Dowiedziałam się, że od zeszłego roku wszedł jakiś zapis, że deweloper nie ma obowiązku zapewnić prądu czy wody podczas odbioru mieszkania. Po odbiorze, gdy wszyscy właściciele złożą swoje podpisy, każdy na własną rękę podpisuje umowę z dostawcą prądu (i/lub wody) i jeśli coś wtedy nie będzie działać (np. jakiś kontakt) wtedy wykonawca/deweloper jest zobowiązany dokonać naprawy usterki lub pokryć koszty naprawy.
Nie jest to informacja potwierdzona u radcy prawnego czy innego prawnika, jednak dostałam ją z w miarę wiarygodnego źródła. Cóż, nabywcy widać już żadne prawo nie chroni :/ |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 05-10-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
Wysłany: 06-10-2007
|

|
|
| muńka napisał/a: | | No to ja znowu słyszałam, że wymagane są kafelki w łazience i wc. Nawet, jeśli ktoś kafelków nie chce. |
Przeciez to byla by glupota na maksa, ale znajac ten kraj i te przepisy.... |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
PawelMagda
..

|
Wysłany: 09-10-2007
|

|
|
| Rysiek, Bosman, a jesli sami sobie szkodzimy taką postawą, jeśli odbiór mieszkania przesuwamy w czasie to być może oni przesuwają czas zgłoszenia budynku do EnergiaPro i wszyscy na tym tracimy... |
|
|
|
 |
tytus
..

|
|

|
|
Wydaje mi sie ze zgloszenie budynku do energii nie ma nic wspolnego z odbiorami - bo wkoncu czemu ma miec - instalacja powinna miec odbior techniczny przed oddaniem lokali. Poza tym pan W. twierdzil jeszcze tydzien temu ze odboir techniczny bedzie do 10, a niektorzy zdaja sie maja odboir po tym terminie.
Ja teraz zaluje ze odebralem mieszkanie - zalezalo mi na czasie, a teraz i tak nic nie zrobie bez pradu |
| Ostatnio zmieniony przez tytus 09-10-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rysiek
..

|
|

|
|
| Dla mnie sytuacja jest nielogiczna. Jak można dokonać odbioru technicznego mieszkania jeśli nie ma prądu i wody? Wydaje mi się, że GEO nawaliło z podłączeniem wody i prądu i teraz starają się zastraszyć (ponaglać) ludzi, albo ich skłócić z tymi, którzy już odebrali mieszkania. Jeszcze dojdzie do tego, że WSZYSTKIEMU winni będą lokatorzy, którzy z różnych powodów nie odbiorą mieszkań. Wiadomo, że po odebraniu kluczy lokatorzy są na łasce developera i jego podwykonawców co widać z innych postów, nie są dotrzymywane terminy naprawy usterek. |
| Ostatnio zmieniony przez Rysiek 09-10-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
|

|
|
Wydaje mi sie, ze zgloszenie budynku do zakaladu odpowiedzialnego za prad, wode i ogrzewanie nie powinno miec nic wspolnego z odbiorem...
Przeciez jak ktos budowal ten budynek, to musial miec i prad i wode, czyli musial to jakos zglosic i nikt nie pytal o to, czy budynek jest przed odbiorami, czy po. Moze sie myle, ale chyba jest jakis kierownik budowy, ktory prestrzega (albo przynajmniej powinien) tego, zeby jak juz stanie budynek mozna bylo bez problemu podlaczyc do niego media. Moze zajmuje sie tym inspektor... Szczerze mowiac, nie wiem, ale wydaje mi sie to logiczne.
Nie wyobrazam sobie faktu, ze po wybudowaniu budynku nie mozna podlaczyc do niego wody, czy pradu - zawinil na pewno nie nabywca mieszkania, a ktos odpowiedzialnny za pilnowanie tej budowy! Ja nie przyjme mieszkania bez wody, pradu, ogrzewania - to nie jest moja wina, ze tego brakuje!
A co do postu Pawla i Magdy to jak sami sobie mozemy szkodzic?! Dostaniemy mieszkanie na 2 miesiace, zeby przygotowac je do odbioru i co w nim bedziesz w stanie zrobic, bez pradu i wody...?! Nie zrobisz w 2 miesiace i kaza Ci placic na zwloke, ktora powstaje z nie naszej winy??!! Bez sensu... |
|
|
|
 |
Gruby
.

Poziom: 2
|
|

|
|
Hej.
Byłem dzisiaj u siebie w mieszkaniu, musiałem jeszcze coś pomierzyć żeby kuchnie rozrysować dla stolarza, wpadam do tego pyłu, myślę sobie "pewnie większość usterek zrobiona" (do 7 października mieli czas), a tam co? wielkie GÓWNO!!!!!! nic!!!!! ZERO!!! nic nie zrobili, dalej mam pękniętą szybę, włączniki wiszą na ścianach itp. Porażka. Byłem tak wkurw.....ony, że od razu walę do pana W., ale typa już dawno nie było, gdzie on będzie po godzinach robił. Geo też juz miało zamknięte. No to wziąłem protokół z odbioru i dzwonię pod nr z Majordomusa czy jak im tam. Wiecie, nasz zarządca nieruchomości. Mieli jeszcze czynne - ktoś odebrał. Przedstawiłem sprawę jak wygląda......... no i kur.....a odbił jakiś kolo piłeczkę, że do pana W. trza dzwonić albo jakiegoś Hablińskiego, nie znam typa.
Jutro dzwonie i robię awanturę!!!!! Pier....lą że w dwa miesiąca trzeba mieszkanie urządzić, w takim tempie jak oni robią to i do nowego roku nie zdążę.
Aha! Pytałem też typa w Majordomusie jak tam sprawy z prądem stoją bo w Geo kurde nic nie wiedzą, tylko dzwonić ok 10 paźdz. A koleś mi mówi, że na pewno nie będzie 10 i w ogóle nie powie kiedy będzie bo ludzie mają potem pretensje do nich.
Powiem wam tak - więcej czaję o co chodzi w czeskim filmie niż w polityce Budopolu, Geo i Majorodomusa - oni chyba tworzą jakiś układ :))
Napiszcie jak u was wygląda sytuacja z naprawą usterek. |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
|

|
|
A co sądzicie, aby naszym kochanym "GEO" zainteresowała sie prasa... Może TV ... jakiś reportaż o nie solidnych deweloperach |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Gruby napisał/a: | odbił jakiś kolo piłeczkę, że do pana W. trza dzwonić albo jakiegoś Hablińskiego, nie znam typa.
Jutro dzwonie i robię awanturę!!!!! |
Mieliśmy identyczną sytuację.
Od razu Ci powiem, co usłyszysz od tego pana - że on ma do obsłużenia 120 mieszkań, że on nie ma pod sobą 1000 ludzi tylko kilku i że możesz wnieść skargę do Geo, bo on nic na to nie poradzi. A jak go zapytaliśmy o datę w protokole - bo oczywiście się z usterkami nie wyrobili - powiedział, że on tego protokołu nie podpisywał i nawet go na oczy nie widział. A usterki naprawią wtedy, gdy przyjdzie na to czas. Awantura była i nic nie dała, a u nas kable na ścianie również wiszą. |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
Wysłany: 10-10-2007
|

|
|
Z tego co mówicie to zapewne rozmawialiście ze Smolińskim tym głownym kierownikiem, z nim nic nie załatwicie, niestety taki typ do mnie nie podchodź. Ja wszystko załatwiam z panem W. i z panem Hablińskim i mam już praktycznie wszyskie usterki usuniete, fakt że dwa dni po terminie ale jednak. Zatem polecam kontakt z panem Habliński naprawde sympatyczny i rzeczowy facet, chyba jedyny kompetentny kierownik na budowie.
Pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez hubi 10-10-2007, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 10-10-2007
|

|
|
Masz rację, hubi, pomylili mi się panowie. Habliński jest całkiem do rzeczy człowiekiem, można się z nim dogadać. Jeśli coś załatwiać na tej popapranej budowie, to tylko z nim.
Czy ktoś wie jak ma na nazwisko pan, który w czasie odbiorów mieszkań odpowiadał za rury/kanalizację? Taki dosyć wysoki, łysawy brunet (zdaje się, że przed 40-stką) i granatowym dresie? |
|
|
|
 |
ostrze

Poziom: 9
|
Wysłany: 11-10-2007
|

|
|
| Rozmawiałem przed chwilą z Panią z Geo, ponoć "na 100%" ma być w sobotę (pojutrze) puszczona woda. |
|
|
|
 |
tytus
..

|
|

|
|
No faktycznie chyba jest sznsana ta wode bo nawet kartki z taka informacja na klatkach poprzyklejali (oczywiscie ze bedzie zimna woda - ciekawe kiedy bedzie ciepla i ogrzewanie).
A dzwonil ktos moze do energii czy maja juz zgloszony budynek do odbioru?
Bo wczoraj w geo powiedzieli mi ze wlasnie rano zlozyli papiery i jak energia podlaczy prad w weekendo to od poniedzialku bedzie mozna podpisywac umowy.
Ciekawe ile w tym prawdy... |
| Ostatnio zmieniony przez tytus 11-10-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| No mnie w geo powiedzieli że prad można już podpisywać od poniedziałku, a co do ciepłej wody i ogrzewania pan W. powiedział że samo się włączy jak będzie podłączony prąd. :) |
|
|
|
 |
tytus
..

|
Wysłany: 12-10-2007
|

|
|
| Ja tam slyszalem, ze samo to sie tylko blyska :) |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| hubi napisał/a: | | No mnie w geo powiedzieli że prad można już podpisywać od poniedziałku, a co do ciepłej wody i ogrzewania pan W. powiedział że samo się włączy jak będzie podłączony prąd. :) |
Jak to "samo się włączy"? :)
Przecież prąd w budynku jest, tylko to prąd budowlany. Gdy każdy z nas podpisze umowę, będzie ona dotyczyła poszczególnych mieszkań... co ma do tego ogrzewanie budynku? Nie znam się, dlatego pytam.
Panowie robiący mi poprawki w mieszkaniu powiedzieli, że "jeśli podłączą nam wodę i prąd, to ogrzewanie pewnie też będzie przed końcem listopada, bo niby czemu nie" - z tej wypowiedzi wywnioskowałam, że jednak posiadanie ciepłych kaloryferów nie wynika z prądu w mieszkaniu :) |
|
|
|
 |
tymek

Poziom: 10
|
|

|
|
No u nas do dzisiaj tez zadnych poprawek nie wykonali ;(
Pan W. stwierdzil ze spotkali sie z Budopol na rozmowie dyscyplinujacej i Budopol do 20 ma wykonac wszyskie poprawki.
Zastanawiam sie czy czasem nie jest to gra na wytrzymalosc - w koncu ludzie sami wykonaja poprawki, przeciez nikt nie bedzie czekal pol roku z wykanczaniem mieszkania. |
_________________ Tymek |
|
|
|
 |
kurczaki

Poziom: 9
|
Wysłany: 28-10-2007
|

|
|
| Bylismy wczoraj w mieszkaniu, nic nie jest zrobione. Czekamy do konca miesiaca, i chyba trzeba bedzie samemu wykonczyc, bo szkoda czasu. Tylko zeby prad podlaczyli, bo bez niego to za duzo kombinacji. |
|
|
|
 |
tymek

Poziom: 10
|
Wysłany: 28-10-2007
|

|
|
Trzeba niestety jechac w tygodniu, pojsc najlepiej do zastepcy kierownika budowy (zapomnialem jak sie nazywa, na pewno nie Smolinski ;) ).
Wtedy cos sie powinno udac zalatwic. |
_________________ Tymek |
|
|
|
 |
Maciek
-

Poziom: 1
|
Wysłany: 30-10-2007
|

|
|
Witamy serdecznie - dołączyliśmy dziś do grona osób, które otrzymały klucze od mieszkania. I mieszkanie nawet stoi, aczkolwiek okazało się, że panowie "fachowcy" zapomnieli o odpływie z wanny i nie bylo takiej wystającej rurki w łazience. Jeśli ktoś jeszcze nie odebrał mieszkania - radzimy zwrócić uwagę na taki detal :).
Poza tym - nieusuwalna rysa na suficie, brak progu przy dzwiach wejściowych, balustrada do bani, brak zaworków na kaloryferach - czyli nienajgorzej :).
to kiedy ten prąd będzie?
Pozdrawiamy |
|
|
|
 |
Doradca

..

|
|
|