Przesunięty przez: Administrator 20-07-2009 |
No i zaczęło się!!! |
| Autor |
Wiadomość |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
Wysłany: 17-09-2007 No i zaczęło się!!!
|

|
|
| Dzieisj dzwoniłem do GEO i w poniedziałek mam odbiór, Pani właśnie przygotowywała powiadomienia do wyslania :) |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
Wysłany: 17-09-2007
|

|
|
WOW gratulacje w końcu coś sie ruszyło miejmy nadzieje, że wszystko pójdzie bardzo sprawnie i szybko wszyscy lokatorzy będą zadowolenie... Liczymy na relacje z odbioru na spostrzeżenia itp... |
|
|
|
 |
ostrze

Poziom: 9
|
Wysłany: 17-09-2007 Re: No i zaczęło się!!!
|

|
|
| hubi napisał/a: | | Dzieisj dzwoniłem do GEO i w poniedziałek mam odbiór, Pani właśnie przygotowywała powiadomienia do wyslania :) |
Również potwierdzam. Ja mam mieć odbiór 3.10 |
|
|
|
 |
ostrze

Poziom: 9
|
Wysłany: 17-09-2007 Re: No i zaczęło się!!!
|

|
|
| Czy wie ktoś, czy przy odbiorze wymagana jest fizyczna obecność właściciela mieszkania? Czy mogą być tylko osoby go reprezentujące? |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
| Obawiam się że potrzebna jest obecnośc wszystkich właścicieli (np. małżeństwo), chodzi o to że przy odbiorze kluczy podpisujesz całą serię papierów w tym np. umowę z MPEC, chyba że dasz upoważnienie, ale zapewne będzie wymagane potwierdzenie notarialne takiego upoważnienia |
|
|
|
 |
tymek

Poziom: 10
|
|

|
|
No my mamy na 27 wrzesnia,
az sie sam zdziwilem bo bylem przekonany ze wyladujemy na samym koncu.
Jak sie zaczna odbiory to podajwajcie od razu informacje o waszych uwagach, problemach itd
Pozdrawiam |
_________________ Tymek |
|
|
|
 |
Maciek
-

Poziom: 1
|
|

|
|
Klatka - KROMERA 57 - najbliżej GEO (bud. B) zostanie oddana przed połową października (dzisiejszy tel. do GEO). I to będzie chyba ostatnia klatka z tego etapu. Na razie nie mają jej jeszcze w harmonogramie a ostatnie które mają kończą się 3.10.
A co do upoważnień - pani z GEO powiedziala, że jeżeli upoważnienie jest odpowiednio "szerokie" to oni sami mogą przekazać te klucze takiej osobie. Choć nie wiem jak podejdą do takiej interpretacji panowie z MPECu itd.
A zatem pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w zagospodarowywaniu się "na swoim". |
|
|
|
 |
ReszKa
..

Poziom: 3
|
Wysłany: 18-09-2007
|

|
|
Dzwoniłam do Geo. My mamy 27.09 o 13.00. Huuuuura )
Teraz sie zacznie. Pozdrawiam sąsiadów. |
|
|
|
 |
tymek

|
|

|
|
Dzisiaj dostalismy zawiadomienie.
Trzeba wplacic 15 zl za kazdy metr jako zaliczka na eksploatacje.
Wychodzi z tego ze wplaty nalezy dokonac przed odbiorem. |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
A to ciekawostka, bo jak dzwoniłem do geo to Pani powiedziała że rozliczenia będa później Może jej chodziło o rozliczenie za armature i zmiany w projekcie. |
|
|
|
 |
tymek

|
|

|
|
Cytat z pisma
"warunkiem przekazania lokalu jest wpłacenie pełnej wartości lokalu mieszkalnego oraz zaliczki na poczet kosztów eksploatacji części współnych w wysokości 15zł za m2 lokalu." |
|
|
|
 |
ReszKa
..

|
|

|
|
Potwierdzam, dostałam to samo. Kurcze, zaskoczyli mnie, niech sobie to odciągną od tego co są nam winni za armaturę i drzwi. To nie jest mała kwota. Mogli jakos wcześniej uprzedzić, a nie tak na tydzień przed odbiorem. |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
| no niestety przeglądałem umowę rzeczywiście jest tam taki punkt o tych 15 zł/m2 :( |
|
|
|
 |
ReszKa
..

|
Wysłany: 19-09-2007
|

|
|
| Dzwoniłam przed chwilą do Geo i Pani odczytała mi ze str. 7 stosowną linijkę :( No cóż przeoczyliśmy. |
|
|
|
 |
tymek

|
|

|
|
W umowie taki zapis był na pewno, to pamiętam.
Developerzy stosują takie zapisy żeby nie mieć problemu przez pierwszy okres użytkowania budynku (nie wszyscy się wprowadzają, nieraz trzeba mocno grzać, żeby osuszyc ściany itd)
Nie pamiętałem tylko że jest to wymagane przed odbiorem kluczy. :(
Swoją drogą dobrze by było się dowiedzieć co będzie jesli ktoś nie odbierze mieszkania, z winy wykonawcy, jak wtedy ta kwota będzie rozliczana. |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
|

|
|
| No niestety przed odbiorem trzeba ta kwotę zapłacic tylko ze etap IV B ma juz wpisana kwote 20 zł za m2....ciekawe czy przez te cztery miesiace które mina do maszego odbioru az tak bardzo wzrosna koszty eksploatacji??? |
|
|
|
 |
tymek

|
|

|
|
| Jak widac ceny mieszkan poszly w gore to i koszty niestety sobie podciagneli. ;) |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
| Ale to nie ma nic wspólnego z ceną mieszkań, te pieniądze idą na zaplacenie za wodę którą zużyjesz, koszty ogrzewania, światło na klatkach wywóż śmieci itd. do czasu ustanowienia wspólnoty i administratora budynku,. Koszta te zostana precyzyjnie rozliczone po spisaniu liczników., gdy już będzie administrator. |
|
|
|
 |
tymek

|
Wysłany: 20-09-2007
|

|
|
Przy podpisywaniu umowy byla informacja o tym na co maja pojsc te pieniadze.
Natomiast czym innym jak nie szybkim wzrostem cen mieszkan uzasadnic taki wzrost kosztow eksploatacji? Ceny rosly szybko, ludzie blyskawicznie sie decydowali na zakup, wiec i latwiej bylo takie zapisy wprowadzic. |
|
|
|
 |
zacny
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 21-09-2007
|

|
|
My mamy odbiór 28.09. 11.40
Byłbym bardzo zobowiązany za informacje jak wasze odbiory się odbywały.
Chcemy przyprowadzić na nasz odbiór wynajętego inspektora ogólnobudowlanego (przy okazaji właściciela firmy wykonawczej - budowlanej), aby jako osoba znacznie lepiej znająca się na rzeczy sprawdziła czy wszystko jest zgodne z umową i sztuką budowlaną.
40 min to bardzo mało na sprawdzenie choćby np. instalacji sanitarnych, elektr. - nie wiem jak oni to widzą
Ale może tylko dmuchamy na zimne
dajcie znać ! |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
Co do sprawdzenie instalacji sanitarnych i elektrycznych to niestety muszę Cię zaskoczyć, z doświadczeń moich kolegow z pracy nie będziesz miał nawet takiej możliwości z prostego powodu : nie będziesz mial prądu w mieszkaniu aż nie podpiszesz umowy z energetyką, a umowę z energetyka podpisujesz po odbiorze, instalacji wodnej nie sprawdzisz bo nie masz przeciez kranów chyba ze sobie je sam przyniesiesz i będziesz się bawił w ich instalcje , ale wtedy zabraknie ci czasu na resztę.
Z doświadczeń znajomych jedyne co jestes w stanie prawdzić to podlogi, ściany i okna :(
Niestety taka jest smutna rzeczywistość |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
| Jak można podpisać dokument świadczący o odbiorze mieszkania, o braku usterek - również sieci elektrycznej i wodnej - bez możliwości sprawdzenia, czy wszystko działa? Przecież to nielogiczne :( |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
| Zawsze jest jeszcze rękojmia przez 3 lata :) Ale niestey taka jest rzeczywistośc u Wrocławskich deweloperów. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
Ok, rozumiem że jest rękojmia, ale wiadomo jak to jest z późniejszymi poprawkami - trzeba czekać.
Ale ja pytam, czy to jest zgodne z prawem - brak prądu podczas odbiorów mieszkań? Przecież my im mamy papiery jakieś podpisać... to co, w ciemno? |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
Nie wiem jak to ma się do prawa ale faktem jest że juz trzech moich kolegow odbierało mieszkania i żaden, powtarzam żaden nie miał prądu, ani kranów(to zresztą jest oczywiste).
I myślę ze u nas będzie to samo :( |
|
|
|
 |
Doradca

..

|
|
|
|