|
Nowy |
| Autor |
Wiadomość |
Fru
-

Poziom: 1
|
Wysłany: 02-12-2011 Nowy
|

|
|
Witam,
jestem zainteresowany kupnem mieszkania na Państwa osiedlu, czy mógł by mi ktoś podać rzeczywiste koszty utrzymania mieszkanka (ok 50m kw) - wysokość czynszu, opłaty w okresie grzewczym, prąd itp. itd. Oczywiście zdaję sobie sprawę że część ww wydatków jest sprawą indywidualną ale po uśrednieniu powinno mi wyjść czy mnie stać :P.
PS Uwagi dotyczące kwestii innych niż opłaty mile widziane |
|
|
|
 |
Ines
*

Poziom: 5
|
Wysłany: 02-12-2011
|

|
|
| Jeśli nie kupisz miejsca w garażu podziemnym to będziesz musiał parkować przy Koronie:) A tak serio to z miejscami parkingowymi zewnętrznymi jest beznadzieja i z tego powodu odradzałabym to osiedle. |
|
|
|
 |
Fru
-

|
Wysłany: 02-12-2011
|

|
|
| Dzięki za info, ale na szczęście miejsce parkingowe nie stanowi problemu. A co z kosztami ? |
|
|
|
 |
mowie
..

Poziom: 4
|
Wysłany: 03-12-2011
|

|
|
| PrzyszlySasiad? napisał/a: | | Dzięki za info, ale na szczęście miejsce parkingowe nie stanowi problemu. A co z kosztami ? |
65m2
czynsz, ciepło, woda z częścią wspólną około 400zł co miesiąc
prąd 150zł (gazu nie ma)
internet i tv ok 100zł
jeśli jeszcze płacić raty... to znajomi taniej wynajmują...
kupować mieszkanie zdecydowanie odradzam. |
|
|
|
 |
Fru
-

|
|

|
|
| mowie napisał/a: |
65m2
czynsz, ciepło, woda z częścią wspólną około 400zł co miesiąc
prąd 150zł (gazu nie ma)
internet i tv ok 100zł
jeśli jeszcze płacić raty... to znajomi taniej wynajmują...
kupować mieszkanie zdecydowanie odradzam. |
No to rzeczywiście ponad 6 stówek opłat no i do tego tak jak piszesz rata.
Zdecydowanie odradzasz kupno ze względu na koszta czy jeszcze jakieś czynniki ? |
|
|
|
 |
CzEsTeR
..

Poziom: 4
|
|

|
|
Koszty to mniej wiecej tak jak mowie pisal - w moim przypadku - 54 m^2 srednia z 12 mcy - 555 zł ( czynsz, prad, gaz, internet, tv nie mam ;) )
Wg mnie osiedle jest calkiem fajne do mieszkania ( zalezy jeszcze w ktorej czesci zamierzasz kupic ).
Parkowanie jest chyba najwieksza udreka dla ludzi nie majacych garazu, ale to chyba obecnie problem na wiekszosci osiedli. Ewentualnie jeszcze plac zabaw dla osob mieszkajacych w jego okolicy.
Tak pozatym to same plusy ;) Lokalizaca osiedla jest calkiem fajnie, 5 min do Pl. Kromera piechota a z tamtad dobre polaczenie do centrum tramwajem/autobusem. 10 minut piechota do Korony gdzie masz wiekszosc potrzebnych do zycia sklepow ( Silownie od niedawana jesli potrzebujesz, w zimie lodowisko niedaleko (obok XIV LO) ).
2 minuty, zaraz za osiedlem masz fajne tereny zielone - jesli jeszcze uda Ci sie wyhaczyc ogrodek dzialkowy, to juz wogole idealne miejsce na relaks.
Jesli uczeszczasz do Kosciola to tez masz 5 minut drogi przez ogrodki dzialkowe. |
| Ostatnio zmieniony przez CzEsTeR 03-12-2011, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
marta16
.

Poziom: 2
|
|

|
|
80 metrów 400 zł
woda, ogrzewanie i gaz to już kwestia zużycia jak wszędzie. Jeśli masz miejsce postojowe to odpada Ci jedyny minus osiedla. Brak miejsc parkingowych to teraz problem wszystkich osiedli. Po prostu nie kupuje się mieszkania bez miejsca postojowego. Zgadzam się z Czesterem, ogródki za płotem i blisko do miasta. W razie awarii samochodu wszystkie tramwaje, autobusy, a nawet szynobus pod nosem. Sklepy od Piotra i Pawła po Lidla. Chodzę po osiedlu wieczorem z psem bez żadnych obaw. Sprawdź tylko czy nie masz w klatce zbyt wielu studentów:) |
|
|
|
 |
Fru
-

|
Wysłany: 04-12-2011
|

|
|
Dziękuje bardzo za odzew, sprawa kosztów już jest dla mnie jasna jak i plusów/minusów osiedla.
Teraz pozostaje "jedynie" kwestia ostatecznej kalkulacji czy mnie stać :) no i czy oferta jest naprawdę tak atrakcyjna jak mi się wydaje bo nie mam zbytniego porównania. |
|
|
|
 |
migi

Poziom: 11
|
Wysłany: 05-12-2011
|

|
|
Prognozy prognozami, ale wolałem osobiście powyliczać media i jak na razie nigdy nie musiałem nic dopłacać w momencie rozliczeń.
Mam ustawiony stały przelew co miesiąc, w lecie jest nadpłata w zimie lekka niedopłata ale wychodze na ok 4% powyżej tego co powinienem w rocznej kalkulacji.
Mieszkanie 55m2 + miejsce postojowe w garażu, cały czas działający komputer (lub 2), nie posiadam TV, lodówka, pralka, zmywarka, wszystkie żarówki LED.
Energia: 150pln
Czynsz i opłaty (GEO + major domus): 250 + 200pln
Więc oprócz Twojego ewentualnego kredytu wszystkie opłaty miesięczne to ok 600pln + ewentualnie TV/internet.
Osobiście bardzo polecam nasze osiedle, super sąsiedzi, rewelacyjna jak dla mnie lokalizacja, cicho i spokojnie. Obowiązkowo miejsce postojowe w garażu... (tylko zobacz czy oferta nie jest koło sąsiadów, którzy lubią marudzić... patrz wątek likwidacji placu zabaw...) |
| Ostatnio zmieniony przez migi 05-12-2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mihu2002

Poziom: 9
|
Wysłany: 13-12-2011
|

|
|
| to ja nie wiem jak oni to liczą 50 m2 80m2 czynsz 400 ja miałem 43 m2 też czynsz 400 coś chyba tu nie gra prąd bo miałem elektryczną płytę ok 100 internet jakieś 50, osobiście sprzedałem w kwietniu i nie polecam Miejsce w garażu miałem ale na każdym wolnym miejscu zielonym czy tez nie stał samochód, psy robią wszędzie gdzie popadnie (właściciele są jacy są). Ogólnie pooglądaj sobie klatki - mieszkania oddanie jakieś 4 lata temu a wyglądają jakby miały te klatki z 10 lat. To nie wina ludzi tylko w takim stanie Zarządca Maior D odebrał budynki od developera. Uważaj czy mieszkania mają akty notarialne i czy nie jest w nich wpisane czasowe czy jakoś tak pozwolenie na użytkowanie. Ogólnie połowa tego osiedla nie ma aktów notarialnych mieszkania. Lokalizacja bardzo fajna, ale od otaczających Cię aut wkoło idzie dostać pierdolca - a i niektóre wspólnoty (każdy blok ma inną) patrzą na siebie krzywo - jedni likwidują plac zabaw ci sami zakładają jakieś blokady na parkingu, dużo jest samozwańczych szeryfów którzy albo wysmarują Ci szybę za złe parkowanie albo spuszczą powietrze. Podsumowując - drogo teraz mam 106 m2 we Wrocławiu i płacę 250 czynszu !!! ogólny nie ład wręcz brud - ładniejsze osiedla są nawet w wielkiej płycie Ogólnie NIE POLECAM - moje apartamenta były w klatkach 1-7a |
_________________ --PER ASPERA AD ASTRA-- |
|
|
|
 |
Ines
*

Poziom: 5
|
Wysłany: 16-12-2011
|

|
|
| mihu2002 napisał/a: | | Uważaj czy mieszkania mają akty notarialne i czy nie jest w nich wpisane czasowe czy jakoś tak pozwolenie na użytkowanie. Ogólnie połowa tego osiedla nie ma aktów notarialnych mieszkania. Lokalizacja bardzo fajna, ale od otaczających Cię aut wkoło idzie dostać pierdolca - a i niektóre wspólnoty (każdy blok ma inną) patrzą na siebie krzywo - jedni likwidują plac zabaw ci sami zakładają jakieś blokady na parkingu, dużo jest samozwańczych szeryfów którzy albo wysmarują Ci szybę za złe parkowanie albo spuszczą powietrze. |
Podpisuję się pod tym w 100%. |
|
|
|
 |
|
|