|
Opłaty dla majordomus IVB |
| Autor |
Wiadomość |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
Wysłany: 18-06-2008 Opłaty dla majordomus IVB
|

|
|
Dziś otrzymaliśmy pierwszy rachunek od MD i... No cóż dziwne to rozliczenie to mało powiedziane gdyż w rozliczeniu za miesiąc czerwiec została naliczona opłata za sprzątanie i ochronne zbudziło to spory uśmiech na twarzy... Ochrona porusza sie jedynie po terenie etapu III i na etap IV nie zagląda, bynajmniej ja nie wiedziałem ich tu od początku ani razu, co do sprzątania w naszej bramie tj. 65 to jakaś kpina gdyż klatka nie widziała miotły jeszcze od początku oddania budynku...
Chcąc to wyjaśnić udałem sie osobiście do siedziby MD, aby sprostować to i oto efekty:
1.ochrona - ponad 50% mieszkańców wyraziła zgodę więc trzeba płacić 28zł/lokal
2.sprzątanie - 0,40gr/metr
3.instalacja anteny - 69zł/lokal
4.montaż skrzynek na listy - 60zł/lokal
i na deser totalny absurd dotyczący opłat za garaż gdyż zaliczkę na utrzymanie nieruchomości wspólnej płaci sie od powierzchni mieszkanie i garażu a drugi raz płacimy za utrzymania samego garażu
Pani w siedzibie MD przedstawiła nam FV dotyczące instalacji anteny i skrzynki na listy i wszystko sie zgada ale i tak sadze ze jest to jakaś astronomiczna kwota jedna skrzynka kosztuje 39zł a jej montaż 20 zł
ochronne trzeba płacić ;
za sprzątanie - trzeba wystosować pismo ze nie będziemy płacić dopóki nie znaczna sprzatać
|
|
|
|
 |
kurczaki

Poziom: 9
|
Wysłany: 19-06-2008 Re: Opłaty dla majordomus IVB
|

|
|
| AsiaMaciek napisał/a: |
ochronne trzeba płacić ;
|
Czyli powiedzieli to samo, co mi we wtorek. Jakos dziwne, bo jeszcze nikt sie nie przyznal, ze glosowal za ochrona, a wg nich jest >50%. Niech pokaza protokol !! |
|
|
|
 |
leo

|
|

|
|
"Pani w siedzibie MD przedstawiła nam FV dotyczące instalacji anteny i skrzynki na listy i wszystko sie zgada ale i tak sadze ze jest to jakaś astronomiczna kwota jedna skrzynka kosztuje 39zł a jej montaż 20 zł "
Z tego wynika że montaż skrzynki w mojej klatce pomnożony przez ilość mieszkańców wynosi 720 zł !!! Tego na pewno nie zapłacę ! To chyba jakiś żart. Pomijam że sama skrzynka kosztuje 1404 zł . |
|
|
|
 |
ZXC
Całkiem nowy
Poziom: 1
|
|

|
|
| leo napisał/a: | "
Z tego wynika że montaż skrzynki w mojej klatce pomnożony przez ilość mieszkańców wynosi 720 zł !!! Tego na pewno nie zapłacę ! To chyba jakiś żart. Pomijam że sama skrzynka kosztuje 1404 zł . |
Moim zdaniem to działanie na szkodę lokatorów lub firmy. I powinny być ścigane przez prokurature "za doprowadzanie do niekorzystnego rozporządzania mieniem".
Wiem ile kosztują lokatorskie skrzynki na listy, zwykle maksymalny koszt to 600zł, cena ponad dwa razy wyższa to żart.
Jednak najlepszym przykładem głupoty i marnotrastwa są platformy przyschodowe, cena wykonania platformy z założeniem to z tego co wiem kosztowała około 35 tys (1.5 tys na lokatora!!!), podczas gdy znam firmę, która za całość weźmie maksymalnie 25tys (10 tys różnicy) nie mówąc już, że platformy są całkowicie nieprzydatne i nigdy nie używane (spróbojcie je uruchomić - nie ma szans). Dużo sensowniej jest osobom na wózkach dać kluczyk do garażu, niech sobie wjedze prosto do windy, niż bawić się, tracąc czas z platformą, to głupota i przekręt. O tym powinny być poinformowane media. |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
Wysłany: 19-06-2008
|

|
|
jak nie będziemy mieli aktów notarialnych nic nie zrobimy z MD potem można założyć wspólnotę mieszkaniowa i sami zarządzać , a MD miesięcznie pobiera 40 zł/lokal za prowadzenie "naszych"spraw .... żenada |
|
|
|
 |
Tomek
..

Poziom: 3
|
|

|
|
z wszystkim powyższym się zgadzam oprócz:
" AsiaMaciek napisał/a:
ochronne trzeba płacić ;
Czyli powiedzieli to samo, co mi we wtorek. Jakos dziwne, bo jeszcze nikt sie nie przyznal, ze glosowal za ochrona, a wg nich jest >50%. Niech pokaza protokol !! "
Zgodziłem się na ochronę pod warunkiem, że niewyniesie to wiecej niż 30zł.
W związku z tym mam pytanie: nie chcecie ochrony??? |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
| Tomek napisał/a: |
Zgodziłem się na ochronę pod warunkiem, że niewyniesień to wiecej niż 30zł.
W związku z tym mam pytanie: nie chcecie ochrony??? |
A po co nam ochrona taka jaka ma etap III lepszy jest "nagrywany" monitoring bo bez niego jak udowodnisz ze np.ktoś ukradł ci auta w garażu... poza tym jeśli ochrona to ochrona a nie emeryci którzy boja sie wyjść w nocy na"patrol" |
|
|
|
 |
leo

|
|

|
|
| Ochrona ma sens jeżeli by były punkty meldunkowe dla tych patroli tzn. że musieliby o określonej godzinie meldować się z takim czytnikiem w określonych punktach osiedla. A to by oznaczało że muszą obchodzić teren i jest on patrolowany, co można by było sprawdzić w czytniku . W innym wypadku nie mamy kontroli czy w nocy nie śpią. Takie urządzenia montuje większość firm ochroniarskich na dużych obiektach a nasz obiekt raczej do małych nie należy. Jeżeli do tego by dołączyć monitoring to by było idealnie. W każdym innym przypadku to wyrzucanie pieniędzy. |
| Ostatnio zmieniony przez leo 19-06-2008, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
| jeszcze jedno dodam : z tego co widzę jest tam tylko jedna osoba która pilnuje cale nasze osiedle zmieniając się ... tak więc 28zł razy 300 ? mieszkań ... to jakas pomyłka chyba ze dajemy na sobie wymuszać taka ochrone.... |
|
|
|
 |
Tomek
..

|
|

|
|
Proponuje zrobić spotkanie lokatorów i przegłosować zrezygnowanie z ochrony jeśli 28zł to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wydaje mi się jednak, że teraz, jakby nie było mamy "podkładkę" w razie jakichś kradzieży itp....
Z tego co słyszałem od przedstawiciela Majordomusa, mają zamiar postawić drugą "budkę" przy wjeździe od IVb i zatrudnić drugiego człowieka.... |
|
|
|
 |
Tomek
..

|
|

|
|
ja tylko jednego nierozumiem:
sprzątanie - 0,40gr/metr
dlaczego to jest liczone od powierzchni mojego mieszkania (przecież w nim niesprząta mi Majordomus ).
Chyba powinno być liczone od powierzchni użytkowanej wspólnie ??? |
|
|
|
 |
Eiva79

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lis 2006 Posty: 150
Poziom: 11
|
|

|
|
Witam,
AsiaMaciek, to co w takim razie z tym sprzątaniem? Ja jestem z tej samej bramy i nie zauważyłam, aby kiedykolwiek było tam choć ciut tknięte przez jakąkolwiek osobę sprzątającą. Czy MD stwierdziło, że musimy za to płacić? Kiedy ktokolwiek gdziekolwiek u nas sprzątał?
Druga sprawa to ochrona. Ja się zgodziłam. Jednak czytając wszystkie posty na forum jestem jak najbardziej za monitoringiemW sumie po co mamy płacić za taką ochronę jak teraz, skoro i tak nie ponoszą odpowiedzialności. A złodzieje nie będą sie ich bać, bo jak panowie strażnicy mogliby ich rozpoznać????? |
_________________ Bez ryzyka nie ma życia... |
|
|
|
 |
Bosman
** **

Poziom: 12
|
|

|
|
Ja się też zastanawiam nad czynnikiem mnożenia wyrażonym w metrach. Dochodzę do wniosku (na podstawie garażu), że metraż ten to nic innego jak całkowita powierzchnia podzielona przez ilość użytkowników (nie mam przecież 30m^2 garażu!).
Nurtuje mnie kwestia anteny - przecież ja zapłaciłem elektrykowi 70PLN za podłączenie anteny (impuls), a tu pojawia się jeszcze raz. Czy może jest to za coś innego?
O innych rzeczach już nie wspominam...
Pzdr. |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
sobek
-

|
Wysłany: 20-06-2008
|

|
|
Witam,
W sprawie ochrony:
1. czy ktoś wie kiedy odbyło się to głosowanie?
2. z tego co przez przypadek wiem od pana z ochrony, to on/oni nie zajmują się etapem IVB , bo jeszcze nie ma podpisanej umowy
A ogólniej: czy ktoś orientuje się czy z prawnego punktu widzenia możemy nie płacić części zaliczki? (jakoś średnio podoba mi się płacenie na ochronę, która nic sensownego nie robi, a być może nawet jeszcze nie chroni terenu z naszego etapu, podobnie ma się sprawa z "utrzymaniem czystości") |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
moi drodzy :) w ramach wszelkich pytań odpowiadamy :
1.ochrona ,podczas odbiorów MD pytał nas kto sie z nas -lokatorów zgadza i ponad 50% mieszkańców wyraziło zgodę ,wiec będziemy mieli ochrone... na chwile obecna nie mamy jeszcze podpisanej umowy z firmą ochroniarska a MD ujął to w zaliczce za czerwiec bo "MYŚLAŁ" ze juz będzie...
2.anetena- nikt nas o zgodę nie pytał MD sam podjął taka decyzje i nas obciążył kosztami niby to była naj tańsza oferta... a do lokalu juz we własnym zakresie mamy ja sobie doprowadzić!
3.sprzatanie ujęte w zaliczce za czerwiec bo MD "MYŚLAŁ" ze już będzie sprzątanie maja rozpocząć od lipca
4. zaliczki sa tylko prognozowane będą je rozliczać na koniec roku...
Dziś mieliśmy przyjemność rozmawiać z prezesem MD i szczerze mówiąc panu sie argumenty skończyły po 2 ripostach... to jakaś PRLowska komedia... ALTERNETYWY 4 |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
|

|
|
Hej!
1. W trakcie odbioru facet z MD pytał, czy jest się za ochroną, co trzeba było pokwitować podpisem na kopii protokołu Z-O dla MD.
2. Usłyszałem to samo, ale nie od Pana z ochrony, tylko o kogoś innego, kto tam często bywa (bez nazwisk ).
Pzdr. |
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
Mario
.

Poziom: 2
|
|

|
|
Witam!
W moim zestawieniu darowizn jest jeszcze ubezpieczenie części wspólnej nieruchomości które to za miesiąc czerwiec 2008 wynosi 0,54 zł/m2 i jest to ujęte jako ubezpieczenie za rok 2008, natomiat od lipca 2008 stawka wynosi miesięcznie 0,05 zł/m2 i jest to już za rok 2009.
Czy ktoś może zna wyjaśnienie tego nieporozumienia??
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
CAŁE TE ZESTANIENIE to jakaś pomyłka... wszystko najlepiej osobiscie wyjaśnic z MD i to na piśmie nic na tzw"gębe" |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

|
|

|
|
jesli chodzi o skrzynki pocztowe to sa to specjalne cyfrowe...powiadamiane sms-em lub e-mail o liscie w skrzynce,od kogo,tresc itd :):):)
oczywiscie zartuje a w poniedzielek zadzwonie i zapytam sie MD co to za fakturka
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
 |
BARTEK
Całkiem nowy
|
Wysłany: 21-06-2008
|

|
|
Witam!
Skrzynki dodatkowa maja funkcje usuwania gazetek reklamowych hahaha
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
Wysłany: 21-06-2008
|

|
|
| M i M FV jest u MD bo to oni taką oferte wybrali... |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
Wysłany: 24-06-2008
|

|
|
| A tak w ogóle to ktoś zapłacił?? |
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
| my jeszcze nie ale na pewno odejmiemy kwotę Ochrony i Sprzątania ... i takie pismo "oficjalnie" złożyliśmy w MD zastanawiamy sie jeszcze nad skrzynkami na listy bo to kwota z kosmosu wzięta ... |
|
|
|
 |
kasialek
**

Poziom: 7
|
|

|
|
Kurcze, może ja jestem ślepa ale jeszcze nie widziałam w moim bloku skrzynek na listy a też jestem z etapu IV B tylko budynek C
Co do sprzątania, to nie wiem, czy ktoś zauważył, ale było zamiatane 19 czerwca !!! To chyba pierwszy raz MD!! Może za to sobie liczą
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|