|
podłączenie gniazda telewizyjnego |
| Autor |
Wiadomość |
Krzywousty
..

Poziom: 4
|
Wysłany: 14-02-2008 podłączenie gniazda telewizyjnego
|

|
|
witam,
dzwoniłem dziś w sprawie podłączenia gniazda telewizyjnego (na nr, który podany jest na tablicy wejściowej na klatce) i pan poinformował mnie, że w przyszłym tygodniu planuje u nas wizytę, żeby podłączać ludzi, natomiast jest jakiś ogromny problem z samym podłączeniem gniazda, ze względu na to, że chyba kable nie zostały poprawnie puszczone przez wykonawcę mieszkań...
Ponoć z iluś mieszkań, które chciał podłączyć do telewizji udało się to tylko w 1 (słownie: jednym). :(
Czy ktoś coś wie na ten temat? |
|
|
|
 |
SilentBob
..

Poziom: 4
|
Wysłany: 15-02-2008 Re: podłączenie gniazda telewizyjnego
|

|
|
| Krzywousty napisał/a: |
Czy ktoś coś wie na ten temat? |
Wie, wie...Problemy z podlaczeniem to niestety prawda. Ja nawet anteny satelitarnej nie moge wystawic na balkon bo sasiedni blok zaslania. W GEO tylko dopytali czy mam podlogi zrobione. Nie chce mi sie tego komentowac. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 15-02-2008
|

|
|
Z gniazdkiem tv są problemy ponoć w co piątym mieszkaniu, bo zrobili za cienkie rury :/
U nas się udało podłączyć, ale jakość obrazu jest oczywiście poniżej wszelkich oczekiwań. Niestety również ze względu na ustawienie budynku nie możemy mieć tv cyfrowej... wiem jednak, że istnieje coś takiego jak "zbiorcza antena cyfrowa". Wygląda to tak, że jest instalowana na dachu antena np. Cyfra + i podłączona do wszystkich "chętnych" mieszkań. Kontaktowaliśmy się w tym celu z Geo, ale nie uzyskaliśmy odpowiedzi, czy coś takiego można zrobić u nas...
Może jest tu ktoś kto się na tym bardziej zna? :)
Ew. może ktoś chce się z nami podzielić swoją anteną? :) Oczywiście pokryjemy koszty :) |
|
|
|
 |
julka
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 15-02-2008
|

|
|
A po co pytali o te podłogi?
Co do satelity jesteście pewni? z każdej strony bloku jest problem?
Przy instalacji chyba trzeba mieć zgodę na wystawienie talerza zresztą.
co to znaczy poniżej oczekiwań? da się oglądać? obraz zaśniezony?
Chyba pozostaje czekać na UPC.
Jak będzie net to zawsze można oglądać telewizje przez internet. |
|
|
|
 |
zbych

Poziom: 10
|
Wysłany: 16-02-2008 TV SAT
|

|
|
| hm.. co do anteny SAT to ja mam zainstalowana i wszstko jest oki. Nie trzeba miec zgody od nikogo na antene sat. Jest dyrektywa UE ktora zapewnia dostep do informacji i nakazuje umozliwienie montowania anten sat na budynkach. Nikt nie moze wam zakazc zamontowania anteny :) mam troche doswiadczenia w antena i instalacjach wiec jak cos to prosze o kontakt, pomoge :) |
|
|
|
 |
BETDAN
.

|
Wysłany: 16-02-2008 Re: TV SAT
|

|
|
| zbych napisał/a: | | Nikt nie moze wam zakazc zamontowania anteny :) mam troche doswiadczenia w antena i instalacjach wiec jak cos to prosze o kontakt, pomoge :) |
Witam, no to proszę o pomoc. Jak pewnie wielu z lokatorów IV etapu mam taki lub inny dekoder jakiejś telewizji cyfrowej , umowa podpisana na ileś tam lat. No i mam problem - ze względu na położenie mieszkania nie mogę sobie po prostu wystawić anteny na balkon. Oczywiście wszystko w mieszkaniu już wykończone więc nie ma mowy o wykuwaniu nowej instalacji (nie robiłem tej instalacji we własnym zakresie ponieważ w GEO przy kupnie mieszkania zapewniano mnie , że będzie doprowadzony sygnał satelitarny do mieszkań) dlatego chciałbym wykorzystać istniejące rurki i przeciągnąć w nich kable i podłączyć je do anteny zainstalowanej na dachu. Rozmawiałem z człowiekiem z firmy , która instaluje antenę zbiorczą - bez zgody GEO i Zarządcy budynku nie ma mowy o zamontowaniu anteny na dachu. Planuje w przyszłym tygodniu złożyć do GEO oficjalny wniosek o pozwolenie na wykonanie takiej instalacji i zainstalowanie anteny satelitarnej na dachu - CZY GEO MOżE MI ODMóWIć ? |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 20-02-2008 Re: TV SAT
|

|
|
| BETDAN napisał/a: | | Planuje w przyszłym tygodniu złożyć do GEO oficjalny wniosek o pozwolenie na wykonanie takiej instalacji i zainstalowanie anteny satelitarnej na dachu - CZY GEO MOżE MI ODMóWIć ? |
Wg Geo? Tak, mogą odmówić. Już to przerobiłam - kazali wysłać do nich pismo i czekać na odpowiedź. Ale ponoć marne są szanse na instalację własnej anteny satelitarnej na dachu, bo dach jest objęty gwarancją, a intalacja czegoś prywatnego taką gwarancję "narusza" (nie znam się na tym, powtarzam tylko otrzymane informacje - od Geo i MajorDomusa). |
|
|
|
 |
zbych

|
|
|
|
 |
julka
.

|
Wysłany: 24-02-2008
|

|
|
| mam pytanie do osob co maja antenty satelitarne od strony wejsc do bramy 53 - jaki z tej strony jest dostepny satelita? jakie macie kanaly? cyfra? n? |
|
|
|
 |
zbych

|
Wysłany: 25-02-2008
|

|
|
| dostepne sa satelity: Astra 19E, Hotbird 13E, Syriusz 5E, Thor 1W, Amos 5W, cyfra jest na 13E, brakuje mi troche dostepu do pozycji 26E (Badr) :/ budynek zaslania, chetnie zalozylbym antene na dachu aby miec dostep do pozycji na wschodzie |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 29-02-2008
|

|
|
Geo poinformowało nas, że można instalować anteny na dachu (za ich zgodą indywidualną).
Jednakże ma wejść niedługo UPC. |
|
|
|
 |
gural

Poziom: 9
|
Wysłany: 27-03-2008
|

|
|
Witam.
Czy ktoś się orientuje jak się ma sprawa z antenami na balkonie ? Czy trzeba zgodę, GEO ? czy balkon to własna sprawa ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
przemo
.

|
Wysłany: 28-03-2008
|

|
|
| Z tego co sie kiedys pytalem to mozna zamontowac na balustradzie balkonu, byle nie na scianie budynku. Nie wiem czy trzeba to zglaszac GEO. Z tego co pamietam to talerze musza byc skierowane na poludnie, wiec jesli masz taka mozliwosc to ok. |
|
|
|
 |
|
|