Przesunięty przez: Administrator 20-07-2009 |
POPRAWKI DO PROJEKTÓW MIESZKAŃ |
| Autor |
Wiadomość |
BETDAN
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 27-01-2007
|

|
|
| rys napisał/a: | | koszt wyburzenia takiej ścianki i tak będzie spory... |
Myślę, że na to samo wyjdzie albo nawet na korzyść dla Ciebie bo jak będziesz odbierał mieszkanie to doliczą Ci za dodatkową powierzchnię jaką uzyskałeś po wyburzeniu ścianki.
Rys, czy możesz napisać co dokładnie jest w tym powiadomieniu , czy jest schemat elektryki, wodno kanalizacyjny i rozmieszczenie CO ? TA INFORMACJA JEST MI BARDZO POTRZEBNA jeśli ktoś może mi odpowiedzieć będę bardzo wdzięczny !!! |
|
|
|
 |
rys [Usunięty]
Poziom: 4
|
|

|
|
niestety akurat nie mam tego pisma przed sobą - wyjechałem - dopiero w niedziele wieczorem mogę podać szczegółowe informacje
w tej chwili z tego co pamiętam na co mamy wpływ to już było napisane (czyli kontakty, podłogi - pod co przygotować, armatura)
co do ścianki - kolega niedawno taką wyburzał i wszystko wyniosło go prawie 3 tys zł (robocizna, wywózka gruzu) |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
My chcemy postawić dwie nowe ścianki, ale zdecydujemy się na kartono-gips. Nie mam zamiaru płacić za tego typu robotę, którą sami wykonamy w dwa dni małym kosztem.
Co innego pozbywanie się ścian. Nie rozumiem, czemu Geo robi problemy. Zwłaszcza, że rok temu twierdzili, iż z wyburzaniem wszelkich ścian nie-nośnych nie będzie problemu!
My chcemy jedną ścianę przesunąć o kilka cm... coś czuję, że będzie z tym cyrk na kółkach :( |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
|

|
|
masz racje ze szybciej i taniej wyjdzie postawienie ścianek z kartonu a z GEO to będzie ostra jazda a fakt ze robią problemy wynika z kasy ... zapewne i na tym chcą zarobić i to naszym kosztem... |
| Ostatnio zmieniony przez AsiaMaciek 27-01-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| jeśli chodzi o wyburzanie ściany między pokojem a kuchnią to niestety nie jest to możliwe z uwagi na przepisy budowlane, jakiś przepis związany z kratkami wentylacyjnymi, szczegółow nie znam. |
|
|
|
 |
rys [Usunięty]
|
|

|
|
| w ogóle ściana jest nie do ruszenia - ja chciałbym aby w tej ścianie zrobić chociaż drzwi :/ będę musiał na własną rękę wykuć chyba |
|
|
|
 |
Eiva79

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lis 2006 Posty: 150
Poziom: 11
|
Wysłany: 28-01-2007
|

|
|
Moi Drodzy, to spotykamy sie w poniedzilaek o 8 rano w Geo czy nie? Kto sie zglasza? Powtardzam, ze jestem z etapu IV B :).
Milej nocki!!! |
_________________ Bez ryzyka nie ma życia... |
|
|
|
 |
kurczaki

Poziom: 9
|
|

|
|
| OK, ja postaram sie byc |
|
|
|
 |
AgaTka
.

Zamieszkały: etap IV A
|
|

|
|
| Cześć. Ja dostałam pismo w czwartek. Mam mieszkanie na 5 piętrze (B 6.3). Jest to dokładny plan mieszkania oraz plany instalacji elektrycznej, nasiesione są rurociagi, piony kanalizacji i centralnego ogrzewania. Pismo od dewelopera informuje ,że zmiany mam zgłaszać w termine od 01 do 03 lutego, czyli czasu dali bardzo mało, tym bardziej ,że ewentualne zmiany w projekcie mają być przedstawione w formie szkicu technicznego a zmiany w instal. wodno-kanalizacyjnej i elektrycznej "w formie uproszczonych projektów technicznych" czyli,że musi zrobić to fachowiec. Jeśli chodzi o biały montaż to jest podane wyposażenie z cennikiem, podobnie jest z drzwiami wewn. Z tego co rozumiem, obowiazuje zasada "bierzesz wszystko albo nic" (osobno rozważany problem drzwiowy i białomontażowy..) Mam pytanie do osób, które dostały już to pismo, czy ktoś z Was bierze ten biały montaż? Można gdzieś zobaczyć to co proponują? Znając życie nie będzie to jakość zwalająca z nóg.. Pozdrawiam rozgorączkowanych Sąsiadów. |
|
|
|
 |
kurczaki

|
|

|
|
| A w tym pismie sa opisani producenci i modele (armatury, drzwi, okna)? |
|
|
|
 |
Eiva79

|
|

|
|
Ja nie biore. Nawet sama kobieta z Geo, kiedy jej sie pytalam jeszcze przy podpisywaniu, mowila, zeby raczej wszystko dac swoje, bo to nie bedzie zbyt wysokiej jakosci. Zwlaszcza drzwi wewnetrzne. Jakby nie bylo, stanowia duzy obszar w domu, wiec beda sie rzucac w oczy.
A co to znaczy, bierzesz "wszystko albo nic". Czy nie moge sobie powybierac czy np. chce wziac armature a drzwi nie?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kurczaki

|
|

|
|
| No to dziwne, bo my slyszelismy z pewnych zrodel, ze armatura ma byc ROCA - moze to ktos potwierdzic lub zaprzeczyc? |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
|

|
|
| jutro bede rano w geo i postaram sie wszyskiego dowiedziec ... |
|
|
|
 |
AgaTka
.

Zamieszkały: etap IV A
|
|

|
|
| W pisemku są tylko wymienione nazwy i ceny np. "Ustęp-kompakt 361,50 zł. Rezygnacja z dzwi lub białego montażu ma być "kompleksowa". Czyli jak rozumiem nie można zrezygnować z drzwi do salonu z kuchnią a zostawić pozostałe (jak planowałam...) |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 29-01-2007
|

|
|
My rezygnujemy ze wszystkiego - z armatury i z drzwi.
Denerwuje mnie tylko, że jeszcze nie mamy tego pisma. Dlatego jutro z rana telefon do Geo, a potem wycieczka na Krzywoustego. |
|
|
|
 |
Eiva79

|
|

|
|
Muńka, ja w takim razie przybieram ten sam tok działania. Do wieczora, mam nadzieje, ze ze spokojnymi nastrojami, nie zmaconymi dzialaniami Geo |
| Ostatnio zmieniony przez Eiva79 29-01-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Eiva79

|
|

|
|
Witam,
dzwonilam do Geo. Od inspektora dostalam informacje, ze etap IVb, moja brama czyli D1 będzie miala termin najprawdopodobniej na poczatek marca.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kurczaki

|
|

|
|
Ja bylem rano w GEO, wg nich pisma sa wysylane partiami, na pierwszy ogien poszlo ok. 40, reszta w nastepnym terminie - niewiadomo dokladnie kiedy, gdzies za okolo tydzien.
O dostawcow armatury i reszty mozna podobno sie dowiedziec w Dziale Technicznym. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Powiedzieli nam dokładnie to samo. Czyli fałszywy alarm i póki co - mogę być spokojna o moje plany co do wyglądu mieszkania ;) |
|
|
|
 |
kurczaki

|
|

|
|
Nr do Działu Technicznego: 71 341 74 37 lub 326 44 29
ale nic ciekawego nei powiedzieli, bo "umowa nie jest podpisana na dostrczenie konkretnego producenta tylko na określony produkt"
okna PCV 3-komorowe ze wskaźnikiem 1,1(?)
wanny metalowe emaliowane
muszla komaktowa, Kolo wymienił, ale nie na pewno
baterie z meszaczami
drzwi Porta z ościeżnicami regulowanymi
Wysyłają klatkami. |
|
|
|
 |
joanna
.

|
|

|
|
Witam,
Mam pytanie do Muńki - jak obliczyliście, że opłaca się rezygnacja ?
Przecież koszty kupna nowych być może bedą podobne ale nie ma pewności czy jakość będzie lepsza do tego doją bardzo duże koszty montażu - robocizna hydraulików drogo kosztuje.
Czy napewno takie posunięcie jest opłacalne?
Ewentualnie może jesteś w stanie doradzić jakiegoś fachowca co montuje to tanio i solidnie? |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
Joanna.
Nasza decyzja była przede wszystkim związana z tym, że chcemy mieć w mieszkaniu wszystko "dopasowane". Np. w łazience planuję umywalkę wmontowaną w blat, upatrzyłam sobie konkretny model wanny itd.
Wolę dopłacić ekipie, która będzie łazienkę urządzać (jeszcze nie wybrałam, choć może to będzie ktoś znajomy), niż mieć coś zrobione nie po mojej myśli. Nasze mieszkanie nie będzie zbyt duże, więc chcemy mieć wszystko zaplanowane.
Mam pytanie do tych, co dostali pismo. Z parapetów można zrezygnować? |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 29-01-2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
quisty
Nowy

Poziom: 1
|
|

|
|
Witam - dostałam pismo i mam tam następujący cennik
150 - zlewozmywak z syfonem
361 - ustęp kompakt
306 - wanna stalowa
186 - umywalka
90 x 2 - bateria
68 x 2 - bateria bez mieszacza
177 - bateria wannowa z mieszaczem
126 - bateria wannowa bez mieszacza
250 - drzwi plytowe biale
i jako prace dodatkow
scianki dzialowe - 71m2
kazdy dodatkowy punkt elektryczny - 85zl za szt
wiec mam pytanie
skoro mam podane baterie z mieszaczem do wanny i bez mieszacza - to rozumiem ze mam wybrac z tego cennika?
i kazdy wybor to doplata odpowiednia do mieszkania czy tak?
za dodatkowe punkty elektryczne i sciagnki dzialowe to rozumiem - ze doplata
ale za armature tez? czy jest w cenie?
z tego co pamietam to w umowie bylo wiec po co to wyszczegolnienie |
|
|
|
 |
mariogrześ
Całkiem nowy
Poziom: 1
|
|

|
|
Witamy!
Jesteśmy przyszłymi sąsiadami - etap IVA, klatka B-4, 3 piętro.
Mamy pytanko. Czy ktoś z Was był w siedzibie Geo w sprawie ewentualnych zmian w projektach? Chodzi nam o to, czy potwierdzona jest informacja dotycząca tego, czy można zrezygnować ze ścianek działowych. Z listu wynika, że nie ma takiej mozliwości. Więc jeśli chcemy łączyć dyży pokój z kuchnią musimy sami sobie wybudowaną ścianę zburzyć?Bezsensu.
Pozdrawiamy
Mariola i Grzesiek |
|
|
|
 |
rys [Usunięty]
|
|

|
|
Dokładnie tak jest i z tego co wiem nie da się tego zmienić - oni nie mogą powołują się na jakieś przepisy prawne związane z wywietrznikami.
Ale moim zdaniem to jakiś wykręt - można zmieniać ścianki działowe wewnętrzne oprócz tej - jak rozumiem macie M2? W tym mieszkaniu w tej bramie tylko tą ściankę działową warto ruszyć. A tu nie wolno w dodatku jeszcze walneli przepis dotyczący minimalnej powierzchni dużego pokoju... |
|
|
|
 |
Doradca

..

Poziom: 3
|
|
|
|