|
Powódź we Wrocławiu |
| Autor |
Wiadomość |
Marcinek
..

Poziom: 3
|
Wysłany: 20-05-2010 Powódź we Wrocławiu
|

|
|
Podobno w Koronie ludzie wyrywają sobie wodę z rąk http://www.tuwroclaw.com/...-3266-2684.html
Nadal na osiedlu jest bardzo niskie ciśnienie, słyszałem w osiedlowym sklepie około 14, że mieli ją zakręcić całkiem, ale teraz jest lepiej.
Nasze osiedle położone jest w nizinie dlatego jeśli wysoki poziom utrzyma się przez dłuższy czas to wybiją studzienki. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 20-05-2010
|

|
|
Spadło ciśnienie wody, bo poszła na mieście plotka, że mają zakręcić kurki w wodociagach i ludzie zaczęli zwalniać się z pracy po to, by nabrać wodę do wanien, garnków itd. Nic więc dziwnego, że ciśnienie mniejsze. Byłam u dentysty kilka godzin temu i oni dzwonili do wodociągów - zapewniono ich, że woda będzie, chyba że zaleje wodociągi, a póki co nic na to nie wskazuje.
Na Biskupinie i jeszcze w jakichś innych częściach Wrocławia zakręcono wodę, ale była to planowana już wcześniej przerwa w związku z jakąś konserwacją. Tak więc ludzie spanikowali, że u nich też zakręcą i taki tego wynik.
Niemniej jednak - warto sobie pewnie kilka butelek wody nabyć, tak na wszelki wypadek. Powódź tysiąclecia we Wrocku to nie będzie, ale z wodą nie ma żartów i nigdy się nie przewidzi wypadków. |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 20-05-2010, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
|

|
|
| muńka napisał/a: | | Powódź tysiąclecia we Wrocku to nie będzie, ale z wodą nie ma żartów i nigdy się nie przewidzi wypadków. |
Też tak myśle, ale miejscami będzie gorzej niż w 97
Wszyscy patrzą na poziom Odry, a w 97 najwięcej szkód wyrządziła woda z Oławy, Ślęzy i Bystrzycy nie zapominając o fosie
"Poziom rzeki w Oławie to obecnie 742 cm, piątkowa fala kulminacyjna ma osiągnąć 770 cm. Dla porównania, w roku 1997 było tu 766 cm, ale centrum miasta nie zostało wówczas zalane."
"władze uspokajają, że nie ma w planach wstrzymania dostaw wody, ani ich ograniczania. Fala powodziowa dojdzie jutro po południu lub wieczorem i będzie niższa niż wcześniej przewidywano. Nie powinna przekraczać 600 metrów, a więc będzie o prawie 1,5 metra niższa od tej z 1997 roku. Będzie jednak dłuższa, co skutkuje większym rozmiękaniem wałów - i to jest obecnie największe przewidywane zagrożenie."
http://nieregularnik-niep...nym-slasku.html
Nie jestem pesymistą, ale jeśli wysoka fala będzie utrzymywać się kilka dni może być podobnie jak 13 lat temu wały mogą zacząć puszczać pewnie na osiedlu nie będzie ok. 3 metrów wody jak w 1997 ale garaże pewnie zaleje.
Zresztą do tego może wystarczyć poziom wody w studzienkach...
Kościół przy Brucknera był zalany na grubo ponad 2 metry, więc w najbardziej pesymistycznym wariancie byłby teraz zalany na około metr.
To co się dzieje świadczy tylko o tym, że ludzie wyciągnęli wnioski, 13 lat temu też uspokajali, wody miało nie braknąć, a nie było jej tygodniami... |
| Ostatnio zmieniony przez Marcinek 20-05-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
Pewnie, że może być różnie i nawet "szpecjaliści" nie potrafią jasno powiedzieć, które części miasta mogą być lub czy w ogóle będą zalane.
Patrzę też na Nysę Kłodzką, która w 97 zalała całą Kotlinę Kłodzką, a potem dopadła Wrocław. W tym roku nie jest tak bardzo źle, bo nie ma fali z Czech. Chcę być optymistką, co ma być to będzie i niestety nie jesteśmy w stanie nic na to poradzić. Wody do wanny w każdym razie na zapas nie nalewam ;) |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 20-05-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
|

|
|
| muńka napisał/a: | | Chcę być optymistką, co ma być to będzie i niestety nie jesteśmy w stanie nic na to poradzić. Wody do wanny w każdym razie na zapas nie nalewam ;) |
Teraz mają jeszcze kilka opcji aby rozładować zbyt wysoką falę, więc myślę, że będzie dobrze. Sytuacja z przed 13 lat się nie powtórzy.
W RP piszą "poziom wody ma być niższy zaledwie o pół metra od tego podczas powodzi stulecia"
chociaż cały artykuł jest o niepotrzebnej panice...
http://www.rp.pl/artykul/482396,482749.html |
|
|
|
 |
migi

Poziom: 11
|
|

|
|
| Marcinek napisał/a: | | pewnie na osiedlu nie będzie ok. 3 metrów wody jak w 1997 ale garaże pewnie zaleje... |
Skad takie informacje?
Wedlug mapy:
http://atlas.odra.pl/pl/files/f_4232x3111.shtml
u nas na osiedlu nie bylo wody - taka informacje uslyszalem rowniez od mieszkanki, ktora jezdzila w czasie powodzi do dlugoleki droga ktora jest tuz obok naszego osiedla. Podobno woda zatrzymala sie na placu Kromera. |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
Wysłany: 21-05-2010
|

|
|
| Marcinek napisał/a: |
Najbliższy kościół był zalany na jakieś 2m i 37cm o ile pamiętam.
|
Zgadzam sie z tym, ale on jest jednak troche nizej - jutro przejde sie z gps'em aby to ustalic :)
Bardziej obawiam sie informacji na temat przygotowan do ewakuacji szpitala na Koszarowej 5:
Odleglosc od Aleji Kromera do Koszarowej 5 |
| |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
|
|
|
 |
tymek

Poziom: 10
|
|

|
|
Na terenach bloków etapu 4, pewnie woda była - tu było obniżenie. Teraz teren został jednak podniesiony.
Natomiast mój znajomy - który mieszka na Czajkowskiego zaraz za przejazdem mówił wczoraj, że woda była na Długosza - tam jest znacznie niżej. |
_________________ Tymek |
| Ostatnio zmieniony przez tymek 21-05-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
|

|
|
| tymek napisał/a: | Na terenach bloków etapu 4, pewnie woda była - tu było obniżenie. Teraz teren został jednak podniesiony.
|
Gdzieś wcieło mój post, pisałem to samo.
Wtedy tutaj była łąka, trudno powiedzieć jak niski był to teren. o 3 metrach wiem od znajomych z grudziąckiej którzy mieli działki bezpośrednio obok bloków.
Woda przykryła niektóre altanki, a niektóre przesunęła czyli spokojnie w okolicach 3 metrów musiało być. Natomiast stare osiedle (to poniemieckie obok I etapu) miało zalane ulice, które przypominały rzeki, ale było płytko.
Jednak wtedy przerwał wał, więc do dziś chyba je umocnili.
W okolicach mostu warszawskiego podjechały wozy i wysypano piasek na wale od strony stacji benzynowej... (stosunkowo niewielka kupka piachu) Dziwne, że akurat tam bo w tym miejscu poziom wody jest ze 3 metry niżej niż wał... |
| Ostatnio zmieniony przez Marcinek 21-05-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tymek

Poziom: 10
|
|

|
|
| W 97 podobno wał został przerwany bo po namoknięciu drzewo padło i powstała wyrwa w wale koło śluzy przy mostach Jagielońskich. |
_________________ Tymek |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
Radni są pewni, że powtórki z 97 nie będzie i myślę, że gdyby nie mieli dość pewnych informacji i pomiarów, to by nie rzucali słów na wiatr - zbyt wiele od tego zależy, ludzie potem by ich żywcem zjedli.
http://wroclaw.gazeta.pl/..._1997_roku.html
Nie ma żadnych informacji o tym, by woda mogła się przedrzeć przez wał w naszych okolicach. Ponieważ niektóre wały są umacniane od rana, to uważam, że te w naszych okolicach też by umocnili gdyby zagrożenie było realne. Nie ma co siać paniki. |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 21-05-2010, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
monim
**

Poziom: 8
|
|

|
|
| muńka napisał/a: | | Radni są pewni, że powtórki z 97 nie będzie i myślę, że gdyby nie mieli dość pewnych informacji i pomiarów, to by nie rzucali słów na wiatr |
Zawsze mnie to dziwi, że skoro władze państwowe są takie pewne to po co ewakuują urzędy, szpitale? Na wszelki wypadek?
Natomiast ludzie kupujący wodę na wszelki wypadek to już panikarze wierzący w plotki według tych samych mądrych głów... |
|
|
|
 |
pawelp
Nowy

Poziom: 1
|
|

|
|
[quote="Marcinek"]
Do szpitala na Koszarowej administracyjnie należy szpital im. Korczaka na ul Kasprowicza i to o nim mowa w mediach. Właściwa Koszarowa z tego co mi wiadomo miała się dobrze podczas ostatniego moczenia:) |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
|

|
|
Sytuacja się rozwija. Ostatnio ogłosili, że potwierdzają, że będzie o 1/3 niżej niż 13 lat temu, więc bardzo dobra wiadomość.
Mimo to zwożą piasek na wały i trwa wydawanie worków na ul. Kowalskiej 79 (informacje zasłyszana) Kowale to też Psie Pole więc nie daleko, ale dla wody chyba wystarczająco daleko. |
|
|
|
 |
GROMMIT
.

Poziom: 2
|
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
:/
No ale nadal wierzę, że nie będzie źle. Najwyżej spotkamy się w pontonie ratunkowym ;) |
|
|
|
 |
GROMMIT
.

Poziom: 2
|
|

|
|
| muńka napisał/a: | :/
No ale nadal wierzę, że nie będzie źle. Najwyżej spotkamy się w pontonie ratunkowym ;) |
Lub na tradycyjnym, powodziowym "grillu" na dachu |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| O, grill brzmi lepiej niż ponton, zmieniam więc scenariusz ;) |
|
|
|
 |
wkslask
Nowy

|
|

|
|
Dobre z tym grillem |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
|

|
|
| wkslask napisał/a: | Dobre z tym grillem |
Właśnie się dowiedziałem, że możliwe podptopienia placu kromera, wyłączyli bankomaty...
takie rozmowy lepiej przez czata http://piastowskie.osiedle.org/ (na dole strony)
Co do grilla to słyszałem, że w 1997 był to częsty widok, tam gdzie nie było prądu coś z zawartością lodówki trzeba było robić. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Przestawiłabym gdzieś prewencyjnie auto, najlepiej na jakąś górkę, ale nie wiem gdzie tu w okolicach na 100% będzie bezpiecznie? |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 21-05-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kachurka
-

|
Wysłany: 22-05-2010
|

|
|
| najbezpieczniej na parkingu koło korony. Podczas ostatniej powodzi tam nie było wody. |
|
|
|
 |
Marcinek
..

|
|

|
|
Plac Kromera
I most
Słyszałem, że w mieście wybijają studzienki, reymonta, trzebnicka częściowo nieprzejezdne, więc to niestety dopiero początek... |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
Wody gruntowe pewnie zaleją też wiele piwnic.
No nic, na Kozanowie walczą, może u nas nie będzie źle. Póki co spokój, tylko czasem przejedzie jakaś straż na sygnale lub wojskowe ciężarówki, co budzi pewien niepokój. |
|
|
|
 |
|
|