|
pozew via GEO = propozycja |
| Autor |
Wiadomość |
lotka
..

Poziom: 3
|
Wysłany: 21-09-2010 pozew via GEO = propozycja
|

|
|
witam,
ponieważ walka z firmą Geo trwa już dość długo i żmudnie a doszło do istotnej zmiany w prawodawstwie polskim chce zgłosić następujące propozycje mające na celu doprowadzenia do podpisania aktów notarialnych. Proponuje:
- wynajęcie prawnika - z prośbą o ekspertyzę prawną;
- złożenie pozwu zbiorowego przeciwko GEO; domagając się zwrotu kosztów ubezpieczenia jakie ponosi każdy z nas bez aktu notarialnego i uiszczeniem wszelkich opłat bankowych wynikając z przedłużania się podpisania aktów notarialnych;
- poinformowanie UOKiK;
- zorganizować odpowiednią reklamę aby mieszkańcy kupujący u tego dewelopera wiedzieli na co się piszą... |
|
|
|
 |
gpmx
-

Poziom: 1
|
Wysłany: 22-09-2010
|

|
|
| Proponuje zrobić jakieś spotkanie mieszkańców zainteresowanych tą sprawą aby ewentualnie ustalić wspólną koncepcje działania... |
_________________ gpmx |
|
|
|
 |
migi

Poziom: 11
|
|

|
|
+1
W zasadzie to mieszkamy na placu budowy, wiec powinnismy wszyscy wynajac inne lokum i wystawic rachunek GEO. |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| A Geo wszystkim odpowie, że to nie ich wina, tylko PINB-u, który wydał błędną decyzję, na potwierdzenie czego mają wyrok sądu w sprawie etapu III. |
|
|
|
 |
lotka
..

|
|

|
|
sprawa nie jest prosta jednak nasza cierpliwość jest na wyczerpaniu zwłaszcza z perspektywy że za każdym razem kiedy dzwonię się czegoś dowiedzieć podawany jest inny - dalszy- termin ewentualnego odbioru. nostalgię pogłębia fakt że na dobrą sprawę budynek "d" mógłby zostać oddany bez problemu ... ale GEO coś się z tym nie spieszy.
po za tym kolejny rachunek + ubezpieczenie + inne koszta nie napawają optymizmem.
do nie dawna też wierzyłam w czystość intencji GEO (np. z powodów korupcyjnych , że jakiś urzędnik czeka na łapówkę....ale chyba nie do końca jest to dobre myślenie....
sprawa z inspektoratem - wydaje mi się że my nie jesteśmy stroną... dla nas stroną powinna być tylko firma Geo.
po drugie najlepiej byłoby się spotkać z samym kierownictwem Geo i posłuchać na spokojne ich wyjaśnień... i zażądać od nich szczegółowych informacji o podjętych działaniach.
potem spokojnie to przemyśleć i ewentualnie podjąć radykalne środki.
do tego jednak jest potrzebna inicjatywa wszystkich mieszkańców - zgodnie z zasadą w "ilości siła"!
pomysł ze spotkaniem jest bardzo dobry, proponuje dodatkowo rządać jak najczęściej wyjaśnień od geo żeby oni też poczuli że nam zależy..... |
|
|
|
 |
Eiva79

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lis 2006 Posty: 150
|
|

|
|
| Dajcie znać kiedy i gdzie. |
_________________ Bez ryzyka nie ma życia... |
|
|
|
 |
leo

Poziom: 9
|
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

Poziom: 12
|
|

|
|
czy cos wiadomo w sprawie podwyzki VAT-u ???
czy nas ta podwyzka obejmie??? |
|
|
|
 |
leo

Poziom: 9
|
|

|
|
| jeżeli nie będziemy mieli aktów do końca roku to napewno podwyżka nas obejmie |
|
|
|
 |
lotka
..

|
Wysłany: 23-09-2010
|

|
|
witam,
przejrzałam link który został nades łaney przez jednego z forumwicza. za tydzień <29.09> odbędzie się jakieś spotkananie z Goe i przedstawicielem PINB. niestety oprócz daty nie ma żadnej dokładniejszej informacji. czy ktoś planuje uczestniczyć? jesli tak to proponuje zorganizować spotkanie mieszkańców po tym właśnie dniu i onówić strategię - dowiemy się na czym stoimy.
co się tyczy VAT-u znalazłam link, ale ja się w tej sprawie nie wypowiadam jednak gdyby okazało sie to prawdą można poruszyć dykusję z Geo....
http://wyborcza.biz/bizne...e_wzrosnie.html
była też poruszona sprawa o odrzuceniu przez PINB pełnomoctnictwa 170 mieszkańców budynku B. jeśli zdarzenie miało miejsce przed lipcem 2010 miałoby to sens - brak możliwości wystosowania pozwu zbiorowego...
wszystkie moje wypowiedzi to "głośne myśli" i próba odpowiedzi na niezrozumiałe dla mnie zjawiska.... |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

|
Wysłany: 23-09-2010
|

|
|
| leo napisał/a: | | jeżeli nie będziemy mieli aktów do końca roku to napewno podwyżka nas obejmie |
wyslalem oficjalne zapytanie do Geo w tej sprawie , czekam na odpowiedz... |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

|
Wysłany: 27-09-2010 podatek VAT
|

|
|
otrzymalem odpowiedz od Geo dotyczaca podwyzszenia podatku VAT od nowego roku...
informują ,ze na chwilę obecną nie mają jeszcze ustawy zmieniajacej stawki podatku VAT oraz przepisów przejściowych , które regulowały by taką sytuacje .
Moga wystapić do urzedu skarbowego o interpretację ale traci ona ważność z chwila wprowadzenia nowych przepisów .
Tak że na chwile obecną nie są w stanie przekazac wiążącej odpowiedzi .
W przyszłym tygodniu Główna ksiegowa bedzie na szkoleniu z przepisów podatku VAT więc może po tym szkoleniu beda mieli pełniejszy obraz sytuacji. |
|
|
|
 |
migi

|
Wysłany: 28-09-2010 Re: podatek VAT
|

|
|
| Marta i Mariusz napisał/a: |
Tak że na chwile obecną nie są w stanie przekazac wiążącej odpowiedzi .
|
Artykul w ktorym jest napisane:
"- Jeżeli nie jest możliwe nabycie mieszkania w tym roku (na przykład mieszkanie jest w trakcie budowy), konsekwencji zwiększenia stawki VAT powinniśmy uniknąć, wpłacając zaliczki na poczet zakupu. Te wpłacone w tym roku podlegają opodatkowaniu według 7-procentowej stawki VAT. Co istotne w praktyce, mogą one objąć nawet 100 proc. ceny mieszkania - mówi Łukasz Jamróz."
Czy to nie jest jednoznaczne? |
|
|
|
 |
lotka
..

|
Wysłany: 01-10-2010 spotkanie
|

|
|
| czy ktoś ma informacje jak się skończyło środowe spotkanie z PINB? |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

|
Wysłany: 08-10-2010 podatek VAT - odpowiedz Geo
|

|
|
ponizej pozwolilem sobie "wkleic" odpowiedz od Geo dotyczaca podatku VAT:
Witam
w nawiazaniu do naszej wczesniejszej korespondecji w sprawie zmiany przepisów o stawce podatku VAT w 2011 roku informuję ,ze otrzymałam właśnie stanowisko naszej głównej księgowej .
Po przeprowadzeniu analizy projektu ustawy należy sądzić ,że tylko co do wpłat do, których obowiązek podatkowy powstanie po dniu wejścia w życie ustawy (czyli wpłat dokonanych po 31.12.2010) będą stosowane nowe stawki. Na mieszkania i garaże, za które w całości zapłacono do 31.12.2010 obowiązywać będą stawki VAT 7% i 22%
Nie ma żadnych na razie przesłanek żeby miało być inaczej, jednakże uzyskanie wiążącej interpretacji organów skarbowych w chwili obecnej nie jest możliwe, gdyż nie uchwalono jeszcze zmiany ustawy
pozdrawiam
Jadwiga Sikorska-Kniter |
|
|
|
 |
kasialek
**

Poziom: 7
|
Wysłany: 11-10-2010
|

|
|
| Ja jestem za zorganizowaniem pomocy dla stowarzyszenia. Bardzo dobrze zdaję sobie sprawę, że każdy z nas musi w końcu zarobić na to mieszkanie. Pytanie, czy stowarzyszenie może wynająć kogoś w naszym imieniu? I czy na to mogą iść pieniądze ze składek? Jeśli tak, to należałoby się spotkać i ustalić kwotę składki. Co Wy na to? |
|
|
|
 |
lotka
..

|
Wysłany: 14-11-2010
|

|
|
witam,
czy ktoś wie coś więcej na ten temat: <cytat ze strony geo>
"Budynki A i D
Październik 29, 2010 Autor: geogrupa
W dniu 22.10.2010 otrzymaliśmy POZYTYWNE stanowisko Państwowej Straży Pożarnej w sprawie zgodności z przepisami budynków A i D.
W dniu 27.10.2010 złożyliśmy w PINB 2 osobne wnioski o wydanie decyzji pozwolenia na użytkowanie dla budynków A i D.
W ciągu 21 dni, od złożenia wniosku, tj. do 17.11, PINB przeprowadzi kontrolę obowiązkową budynków, zgodnie z art. 59c prawa budowlanego.
Najbardziej prawdopodobny termin kontroli to dni między 15 -17 listopada. Oczywiście, z chwilą gdy poznamy dokładny termin, niezwłocznie zawiadomimy Państwa.
Bardzo ważne jest aby byli Państwo wówczas w swoich mieszkaniach, tak by urzędnicy mieli swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń"
niestety 15 listopada jest już jutro a do tej pory nikt z GEO nie zadzwonił ani nie poinformawał o przebiegu sprawy.
dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź ja już nie mam nerwów dzwonić do biura GEO.... |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
Wysłany: 15-11-2010
|

|
|
PINB poinformował o terminie przeprowadzenia kontroli obowiązkowej na budynkach A i D.
Kontrola budynku A : 19.11.2010, w godzinach 10.00 – 12.00
Kontrola budynku D : 19.11.2010, w godzinach 12.30 – 14.30
Bardzo ważne jest aby byli Państwo wówczas w swoich mieszkaniach, tak by urzędnicy mieli swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń. |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 15-11-2010
|

|
|
Skąd te wszystkie informacje?
I takie pytanie, jeśli kogoś nie będzie w domu, bo go nie ma w ogóle we Wrocławiu i nie może przekazać kluczy komukolwiek? |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
Wysłany: 16-11-2010
|

|
|
Informacje pochodzą z "bloga" GEO:
http://osiedlepiastowskie.wordpress.com/
| muńka napisał/a: | | I takie pytanie, jeśli kogoś nie będzie w domu, bo go nie ma w ogóle we Wrocławiu i nie może przekazać kluczy komukolwiek? |
Uważam, że w tym zawiadomieniu jest napisane, iż należy urzędnikom zapewnić swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń - nie jest napisane, że właściciel musi być osobiście, stąd zakładam, że nie powinno być problemu...
Pzdr.,
K. |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 16-11-2010
|

|
|
Ja pytam o sytuację, kiedy nie będzie kogoś w domu i nie będzie do mieszkania dostępu (bo klucze wraz z właścicielami będą poza Wrocławiem) :)
Ale to raczej teoretyczne pytanie jest póki co. |
|
|
|
 |
lotka
..

|
Wysłany: 02-12-2010
|

|
|
witam,
mam pytanie w sprawie decyzji PINB.czy wiadomo jaką podją decyzję?
ponieważ cały czas jeteśmy trzymani w niepewności proponuje zoorganizować spotkanie aby uzgdnić nasze stanowisko.
proszę o podanie terminów i chęć wzięcia w ewentualnym spotkaniu w sprawie podjęcia dalszych działań i decyzji.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
lotka
..

|
Wysłany: 04-01-2011 PNIB
|

|
|
witam,
z nowym rokiem nie mam dobrych wieści. PINB na czas nieokreślony przedłużył decyzję o wydaniu pozwolenia na użytkowanie.
proponuje przeniesienie sporu na drogę sądową. Nie ma co liczyć na polubowne załatwienie sprawy. to są za duże koszty i za poważny problem żeby je bagatelizować.
proszę o wpisywanie potencjalnych terminów spotkań mieszkańców budynku D aby omówić szczegoły działania.
czekam na Państwa propozycje. myślę że nie ma sensu dłużej zwlekać z decyzją o rozczeniowym charakterze rozwiązania konfliktu.
czekam na Państwa opinie...w grę bowiem wchodzi tylko instytucja pozwu zbiorowego. |
|
|
|
 |
msiu
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 04-01-2011
|

|
|
| Witam, w tym wątku jest mowa o stowarzyszeniu, domniemam, że chodzi o stowarzyszenie mieszkancow naszego wiecznego placu budowy. Czy ktos moglby podac kontakt do osob nalezacy do tego stowazyszenia ? |
|
|
|
 |
Tomek
..

|
Wysłany: 05-01-2011 Re: PNIB
|

|
|
| lotka napisał/a: | witam,
z nowym rokiem nie mam dobrych wieści. PINB na czas nieokreślony przedłużył decyzję o wydaniu pozwolenia na użytkowanie.
proponuje przeniesienie sporu na drogę sądową. Nie ma co liczyć na polubowne załatwienie sprawy. to są za duże koszty i za poważny problem żeby je bagatelizować.
proszę o wpisywanie potencjalnych terminów spotkań mieszkańców budynku D aby omówić szczegoły działania.
czekam na Państwa propozycje. myślę że nie ma sensu dłużej zwlekać z decyzją o rozczeniowym charakterze rozwiązania konfliktu.
czekam na Państwa opinie...w grę bowiem wchodzi tylko instytucja pozwu zbiorowego. |
Skad wiadomo ze na "czas nieokreslony" ? dzwonilem przed swietami do Geo, i z tego co oni powiadaja to PINB podobno ma na rozpatrzenie naszej sprawy 6tygodni... z moich pobierznych obliczen to wlasnie 6tygodni mija tuz tuz... |
|
|
|
 |
|
|