|
pozwolenie na użytkowanie/akty notarialne |
| Autor |
Wiadomość |
Bosman
** **

Poziom: 12
|
Wysłany: 18-08-2008
|

|
|
Wystarczy umowa przedwstepna z GEO, protokol zdawczo odbiorczy i dowolny list z GEO zapraszajacy na odbior - tam jest informacja o tym, ze budynek ma numer...
Da sie to zalatwic - wlasnie bede walczyl w przyszlym tygodniu z tym:)
Pzdr. |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
kasialek
**

Poziom: 7
|
|

|
|
Czyli spokojnie mogę startować z tymi papierami co teraz mam?!? To super :)
Dzięki i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Bosman
** **

Poziom: 12
|
|

|
|
| To potem powiedz, jak Ci poszło, to może zdążę nadrobić jakieś ewentualne braki...:) |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
jak131
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 19-08-2008
|

|
|
| Niechciałbym być fatalistą ale zameldowanie w budynku który formalnie nie ma pozwolenia na użytkowanie jest raczej wątpliwe. Dlatego prosiłbym info na pw jeśli komuś udałoby się zameldować. |
|
|
|
 |
monim
**

Poziom: 8
|
|

|
|
| Mi się udało na podstawie wyzej wymienionych dokumentow. |
|
|
|
 |
anialandia
**

Poziom: 8
|
|

|
|
| Co najmniej połowa mieszkańców etapu III jest zameldowana więc się da. Ja nie miałem żadnego problemu. Wystarczy umowa przedwstępna "cywilna" lub forma aktu not. oraz protokół odbioru. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 26-08-2008
|

|
|
Mam pytanie.
Gdzieś na forum była informacja o tym, że od 2009 będą zniesione meldunki. Czy jest to potwierdzony news? Gdzie można zasięgnąć na ten temat informacji? Jeśli to prawda, gdzie będą szły np. pieniądze z naszych podatków?
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce na tego typu rozmowy, ale może jeśli to prawda, to nie ma sensu się meldować na tych kilka miesięcy? |
|
|
|
 |
Andrzej
..

Zamieszkały: klatka 55
Poziom: 4
|
Wysłany: 26-08-2008 meldunek
|

|
|
Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt meldunku.
O ile dobrze pamiętam, prawo budowlane przewiduje dość drakońskie kary za rozpoczęcie użytkowania obiektu budowlanego bez uzyskania pozwolenia na użytkowanie (jeśli takie było wymagane). Zameldowanie może być uznane za dowód rozpoczęcia użytkowania lokalu. Jest to sytuacja wymarzona dla urzędnika - bez ruszania się ze stołka może udowodnić zaistnienie określonej sytuacji i wymierzyć odpowiednią grzywnę.
Osoby, które nie mają przymusu zameldowania, powinny to przemyśleć. |
_________________ Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
jak131
.

|
Wysłany: 27-08-2008
|

|
|
muńka --> Z założeń projektu ?? (osobiście nie czytałem), podobno, obowiązek meldunkowy ma zostać zastąpiony informacją o miejscu zamieszkania. W przeciwieństwie do meldunku obywatel będzie jedynie zgłaszał miejsce zamieszkania (najprawdopodobniej odpadają wymogi formalne).
link do aktualnie rozpatrywanego projektu zmian w ustawy o ewidencji ludności http://www.sejm.gov.pl/prawo/prawo.html. Art. 37 .1 w dalszym ciągu wymienia miejsce zameldowania jako element dowodu osobistego. Dlatego też sądzę, iż w chwili obecnej idea zniesienia meldunku jest jedynie postulatem rządu, który jeszcze nie trafił pod obrady parlamentu.
Andrzej -->
Prawo budowlane
Art. 57. 7 zawiera sankcje za nielegalne użytkowanie budynku. Co prawda kare wymierza się podmiotowi który dopuścił się nielegalnego użytkowania. Jednakże:
1) Właściwie jaki jest stan aktualnych mieszkańców, zwłaszcza w świetle wyroku WSA z dnia 12 grudnia 2006 r. (II SA/Po 440/2006):
"Posługiwanie się w przepisach prawa budowlanego pojęciem "użytkowanie" w odniesieniu do określonego kręgu podmiotów związanych z procesem budowy, oddawania do użytkowania i utrzymania obiektu budowlanego nie pozwala na wymierzenie - na podstawie art. 57 ust. 7 ustawy z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane - kary za nielegalne użytkowanie obiektu budowlanego lub jego części najemcy, czyli podmiotowi, który zajmuje ten obiekt lub jego część na podstawie stosunku zobowiązaniowego. Taki podmiot nie jest władny użytkować obiekt budowlany zgodnie z wymogami stawianymi przez przepis ust. 2 art. 5 prawa budowlanego (moje - "2. Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej, w szczególności w zakresie związanym z wymaganiami, o których mowa w ust. 1 pkt 1-7""
(źródło LEX, 29545)
Czy orientuje się Pan może czy obecni "mieszkańcy" kwalifikują się jako użytkownicy? |
_________________ Proszę o usunięcie tego profilu jak i wszystkich moich postów. |
| Ostatnio zmieniony przez jak131 27-08-2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Piotr
** * * **

Poziom: 14
|
Wysłany: 27-08-2008 meldunek to nie, ale
|

|
|
jakby tak pochodzili po mieszkaniach .... :/ (teoretycznie - mają do tego prawo)
Trzeba mieć na uwadze fakt, że ten PINB ma prawo głęboko w d... Serio - nie wiem, kto tam pracuje, ale na prawie budowlanym to oni się NIE ZNAJĄ (że o k.p.a. nie wspomnę)
Jakby co - to trzeba będzie wojować do upadłego. |
_________________ Life is all the pain we endeavour |
|
|
|
 |
Borsuk
.

|
Wysłany: 27-08-2008
|

|
|
Na chwilę obecną pozostaje nam czekać na działanie GINBu. Z tego co znalałem na ich stronie to mają 1 miesiąc na załatwienie skargi. Tak więc, skoro została złożona 14-stego sierpnia to zostało im jeszcze 2 i pół tyg na reakcję.
Ze strony GUNBu http://www.gunb.gov.pl/:
"Skarga powinna być załatwiona bez zbędnej zwłoki, najpóźniej w terminie 1 miesiąca od daty wpływu do organu.
Podstawę prawną do działania w tym zakresie stanowią:
Dział VIII Kodeksu postępowania administracyjnego pt. Skargi i wnioski (tekst jednolity z 2000r., Dz. U. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.);
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (Dz. U. Nr 5, poz. 46). " |
|
|
|
 |
jak131
.

|
Wysłany: 28-08-2008
|

|
|
Barsuk --> Jest to tylko termin instrukcyjny i po jego upływie to raczej nic mu nie możesz zrobić.
Poza tym od pozytywnego rozpatrzenia skargi do zmiany decyzji organu może się okazać że jest jeszcze długa droga :) |
_________________ Proszę o usunięcie tego profilu jak i wszystkich moich postów. |
| Ostatnio zmieniony przez jak131 28-08-2008, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Andrzej
..

|
|

|
|
| jak131 napisał/a: | | Czy orientuje się Pan może czy obecni "mieszkańcy" kwalifikują się jako użytkownicy? |
W potocznym znaczeniu tego słowa, na pewno. W języku formalno-prawnym już taki pewny nie jestem, ale cóż to zmienia. Powiedzmy, że odpowiedzialność spadłaby na GEO - przecież nie stanie się tak, że zapłacą i zapomną o sprawie. Że, nie zastosują regresu. |
| Ostatnio zmieniony przez Andrzej 28-08-2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Borsuk
.

|
|

|
|
Co prawda to prawda. Oby GŁÓWNY Inspektor miał inne standardy pracy, niż ten powiatowy. Inaczej ciężko będzie zakończyć sprawę.
Nadzieja jeszcze jednak we mnie nie umarła |
|
|
|
 |
Andrzej
..

|
Wysłany: 21-09-2008
|

|
|
| Może jakieś nowe wieści w temacie? |
|
|
|
 |
Piotr
** * * **

Poziom: 14
|
Wysłany: 22-09-2008 zajrzyj na forum III etapu
|

|
|
jest taki długi wątek ("GEO, Major Domus czyli walka z deweloperem" - albo coś w tym duchu), na którego końcu regularnie pojawiają się nowe informacje
miłej lektury |
_________________ Life is all the pain we endeavour |
|
|
|
 |
tymek

Poziom: 10
|
Wysłany: 22-09-2008
|

|
|
Ciekawa proponowana zmiana w prawie budowlanym.
Link
http://www.bankier.pl/wia...ch-1833689.html
Nas oczywiście juz nie łapie
A poniżej wycinek
Przygotowana przez Ministerstwo Infrastruktury nowelizacja prawa budowlanego likwiduje instytucję pozwoleń na budowę, ale jednocześnie zaostrza odpowiedzialność projektantów, inwestorów i wykonawców robót budowlanego. Uproszczenie procesu budowlanego, co zakładają autorzy projektu, spowoduje ograniczenie uprawnień i odpowiedzialności starostów, którzy nie będą już wydawać pozwoleń na budowę.
– To przede wszystkim uczestnicy procesu budowlanego będą musieli zadbać, aby obiekt został wybudowany zgodnie ze sztuką budowlaną. Do tego potrzebne jest szczegółowe określenie w prawie budowlanym odpowiedzialności karnej i finansowej uczestników procesu budowlanego oraz sposobu jej egzekwowania – mówi Olgierd Dziekoński, wiceminister infrastruktury odpowiedzialny za budownictwo.
Projekt nowelizacji prawa budowlanego przewiduje istotne zwiększenie roli i odpowiedzialności inwestora. Będzie on odpowiedzialny m.in. za:
sprawdzanie wykonania projektu budowlanego pod względem zgodności z przepisami techniczno-budowlanymi, zapewnienie nadzoru nad robotami budowlanymi przez inspektora nadzoru inwestorskiego oraz dokonanie wymaganych odbiorów robót budowlanych w trakcie realizacji inwestycji i przed zgłoszeniem do rejestracji zakończonych prac.
Projektant będzie także ponosił pełną odpowiedzialność za uzyskanie niezbędnych opinii, uzgodnień, pozwoleń oraz wykonanie projektu zgodnie z przepisami prawa budowlanego, wiedzą oraz zgodą urbanistyczną. Jeżeli w wyniku błędów w projekcie powstaną szkody, to pełną odpowiedzialność za nie poniesie projektant. |
_________________ Tymek |
|
|
|
 |
|
|