|
pozwolenie na uzytkowanie, akty notarialne... |
| Autor |
Wiadomość |
edytttta
Nowy

Poziom: 1
|
Wysłany: 28-10-2009
|

|
|
Hej!
ja tez jestem z III etapu i rowniez moge sie pochwalic aktem notarialnym i tym ze mam kredyt w Millenium (niestety :( ). I nam millenium robi problem z wystawieniem zaswiadczenia do sadu o hipotece bo pokazalam im akt tylko na mieszkanie a na garaz jeszcze nie, a kredyt byl wziety na to i na to :( Poinformowali mnie ze poki nie bede miala dwoch aktow to zaswiadczenia nie dostane wiec kolejne miesiace (bo geo najwczesniej akty na garaz bedzie podpisywalo za 4-6 miesiecy) nie dotrzymam zapisow z umowy :( Czy komus z tego tytulu Millenium robi problem ? |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| Oj widze że w tym millenium w zależności od oddzialu inaczej zalatwia się sprawy, ja także mam kredyt w millenium i wpis do hiopteki załatwiałem przez notariusza, więc potrzebowałem zaświadczen z banku bez aktu notarialnego i nie miałem z tym żadnych problemów, nie rozumiem całej tej sytuacji, przeciez to w interesie banku jest mieć zabezpieczenie kredytu w formie hipoteki i im szybciej tym lepiej, proponuje udac sie do innego oddziału moze tam pomogą. |
|
|
|
 |
edytttta
Nowy

|
|

|
|
| Problem w tym ze Millenium jeszcze przed podpisaniem aktu nie chcial mi juz wydac tego zaswiadczena zeby notariusz mogl to wpisac a ze mozna na dwa sposoby ten wpis zrobic czyli albo naotariusz albo ja sama w sadzie to pomyslalam ze jak zobacza akt to zaswiadczenie wydadza, ale sie niestety przeliczylam :( Faktycznie moze w innym oddziale inaczej to zalatwia, choc i tak oni wszystko do analitykow z Warszawy wysylaja. |
|
|
|
 |
Gruby
.

Poziom: 2
|
|

|
|
| monika napisał/a: | Gruby,
ja tez mam kredyt w milenium, jestem z etapu III;
maja akt notarialny i cesje, i o zadnych wiecej klopotach nie wiem
jak przyjdzie wpis z sadu to jeszcze to dostana ;
o zadnych wycenach nie wiem, jak zlozylam pismo o przedluzenie terminow to mi w ogole nie odpisali , a ostatni raz minely one gdzies w maju-czerwcu;
potem tylko zlozylam akt
nie rozumiem czy milenium czyms ci grozi mimo aktu i cesji? |
Dzięki Monika za info.
Chociaż części osób M nie robi problemów. W moim przypadku sytuacja wygląda następująco: zbliżał się termin spełnienia ostatecznych warunków umowy, wiedziałem, że nie zdążę podpisać aktu, więc wysłałem pismo do banku odnośnie przedłużenie warunków. Oczywiście było to kolejne podanie z mojej strony w tej sprawie, zrobiłem to w miarę wcześnie po to żeby bank mi nie wysłał monitu ponaglającego. (i tak to zrobił w miesiąc po wysłaniu tego pisma, a jak wiadomo M pobiera za każdy monit 20 PLN z konta). W podaniu powołałem się na rozmowy prowadzone przez Geo z M itp. Po bodajże 6 tygodniach (a mają tylko, a może aż 14 dni roboczych) przesłali mi odpowiedź. Odpowiedzią był aneks do umowy (mogą już mi aneksować umowę bo przekroczyłem 36 miesięcy). W aneksie oprócz przedłużenia o tylko 2 miesiące pojawił się nowy warunek - dostarczenia do końca grudnia pozwolenia na użytkowanie (pisałem niedawno o tym na forum mailowym). Jak wiadomo trudno przewidzieć kiedy dostaniemy pozwolenie na użytkowanie więc nie podpisałem aneksu (podpisanie aneksu to oczywiście 300 PLN z konta) i napisałem odwołanie do nich tłumacząc się że pozwolenie nie będzie im potrzebne gdyż mając akt będzie można ustanowić hipotekę, będą mieli zabezpieczenie itp. M odpowiedziało mi to co napisałem we wcześniejszym wątku. Mało tego - napisali mi również, że decyzję o samodzielności lokali można zmienić lub uchylić. Zastanawiam się czy tam pracują kompletni idioci czy oni próbują robić ze mnie idiotę.
A tak a propos - Hubi powyżej ma rację - co oddział banku M to inne kompetencje. Akt notarialny złożyłem w innym oddziale, polecanym przez jednego z naszych sąsiadów, który nie ma żadnych problemów z M. Także zobaczymy.
Reasumując powyższe wydaję mi się, że jeszcze chwile się pościeram (oby nie).
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Łukasz
**

Poziom: 8
|
Wysłany: 29-10-2009
|

|
|
Słuchajcie a zastanawiam się co będzie dalej ponieważ dostałem propozycję aktu notarialnego ale obejmuje on tylko wyodrębniony lokal a co z gruntem i resztą ??
Przyznam się że nie mam kredytu i zastanawiam się czy nie iść z GEO na "wojnę"...
Podpowiedzcie proszę czy to ma sens?
Dzięki |
|
|
|
 |
monika
**

Poziom: 8
|
Wysłany: 29-10-2009
|

|
|
Gruby
ale po co ty w ogole z nimi jeszcze korespondujesz? masz juz akt notarialny i wpis do hipoteki?
podpisuje sie pod powyzszymi postami; ja bez aktu notarialnego otrzymalam z milenium zaswiadczenie o wpis do hipoteki, a sam wpis zostal ustanowiony w akcie notarialnym
na temat ew. przedluzenia terminow przestalam z milenium dyskutowac (bo i tak mi nie odpisywali);
chyba faktycznie co oddzial to inna polityka |
|
|
|
 |
Piotr
** * * **

Poziom: 14
|
Wysłany: 13-11-2009
|

|
|
Trochę z innej beczki:
http://osiedlepiastowskie...ap-iv-a-i-iv-b/
Coraz bliżej końca kolejnej bitwy (wojna się skończy po zakończeniu sprawy bud. C ) |
_________________ Life is all the pain we endeavour |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

Poziom: 12
|
Wysłany: 13-11-2009
|

|
|
Piotrze ,
jaki moze byc scenariusz dla budynku C ??? |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

Poziom: 12
|
Wysłany: 19-11-2009
|

|
|
czyżby brak rozwiazan dla budynku C ???
a moze rozbiorka ??? |
|
|
|
 |
Szczepcio
Nowy

|
Wysłany: 19-11-2009
|

|
|
Gruby,
Możesz podać w którym dokładnie odziale Millenium złożyłeś akt notarialny? Ja póki co mam problem z odziałem w Pasażu Grunwaldzkim
Byłbym wdzięczny za odpowiedź. |
| Ostatnio zmieniony przez Szczepcio 22-11-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gruby
.

|
Wysłany: 22-11-2009
|

|
|
| Szczepcio napisał/a: | Gruby,
Możesz podać w którym dokładnie odziale Millenium złożyłeś akt notarialny? Ja póki co mam problem z odziałem w Pasażu Grunwaldzkim
Byłbym wdzięczny za odpowiedź. |
Na placu Bema. Jestem naprawdę zadowolony z ich obsługi. Miałem jedynie problem z dokonaniem cesji na rzecz banku - nie chcieli mi tego dokonać bez aneksu do umowy, o którym pisałem wcześniej ale nagle zmienili zdanie i dokonałem cesji w piątek. Ale to nie była wina placówki tylko kogoś tam w Warszawie. Także na dzień dzisiejszy mam spełnione wszystkie warunki umowy kredytowej, no...... oczywiście czekamy jeszcze na ustanowienie hipoteki. Ale to tylko kwestia czasu.
Szczepcio - a jaki ty masz problem z M? Jeśli to wina placówki bo coś źle rozpatrują to trzeba skargę na nich napisać. Ja uczyniłem coś podobnego, napisałem reklamację na podjętą decyzję wynikającą z błędnej analizy, kiedy jeszcze załatwiałem sprawy w innym oddziale.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Szczepcio
Nowy

|
Wysłany: 23-11-2009
|

|
|
Najpierw bank M. nie chciał wydać dokumentów do notariusza aby móc ustanowić hipotekę na rzecz banku więc został podpisany akt notarialny (na mieszkanie) bez tych dokumentów. Bank sie upierał, że najpierw musi byc akt notarialny a potem oni wydadzą dokumenty. Kiedy zgodziłem się na taki układ to pojawił się kolejny problem gdyż umowa kredytowa obejmowa mieszkanie i miejsce garażowe i bank chce zabezpieczenie w postaci obu aktów notarialnych. Rozwiązeniem problemu jest aneks do umowy (koszt 500 PLN), gdzie zabezpieczeniem będzie samo mieszkanie gdyż obecnie jego watość przywyższa kredyt (wzięty ponad 3 lata temu). Koszt rzeczoznawcy który to stwierdził to 480 PLN.
Problem w tym, że w aneksie "cudowny" bank chce abym do końca roku 2009 dostarczył pozwolenie na użytkowanie budynku 63, gdzie jak wiadomo najprawdopodobniej zaświadczenie takie będzie wydane do końca lutego 2010. Jak poinformowała mnie pani z banku: "nie ma innej możliwości zmiany tego terminu, najwyżej w styczniu podpisze pan kolejny aneks za 300 PLN".
Najgorsze jest tłumaczenie pani z banku, że analityk (decyzje) z W-wy są takie a nie inne, a ona tylko pośredniczy w przekazywaniu informacji. Schemat działania jak w "Procesie" Kafki. |
| Ostatnio zmieniony przez Szczepcio 23-11-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gruby
.

|
|

|
|
Mam złe wiadomości - dzwonili dzisiaj do mnie z W-wy z M i aneks do umowy muszę podpisać, aneks, w którym jest zapis o dostarczeniu pozwolenia na użytkowanie. Kompletna bzdura - spełniłem wszystkie warunki umowy, teoretycznie mogliby sobie dać spokój, a oni wciąż mącą. Zapytałem się kobiety jakiś jest cel tego warunku, przecież będą mieli zabezpieczenie w postaci hipoteki, a ona w sumie nie potrafiła mi tego wyjaśnić, tylko "pośredniczy".
Moja hipoteza jest taka - banki teraz przeżywają kryzys, więc doją na nas jak się tylko da. (aneksy, monity itp) Tylko nasuwa się zasadnicze pytanie - czy bank może dodawać w naszym przypadku taki warunek??
Aha - w moim przypadku kobieta z W-wy zapytała się kiedy będzie pozwolenie na użytkowanie, powiedziałem, że chcę czas do końca marca. Ma to podobno przekazać swoim chlebodawcom. Może trzeba jakoś razem powalczyć, mam tu na myśli klientów M naszego osiedla. No bo ileż razy można pisać odwołania..... |
|
|
|
 |
Eiva79

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lis 2006 Posty: 150
Poziom: 11
|
|

|
|
| Mam pytanie do klientów M ;) - ile czasu czekaliście na "zaproszenie" do podpisania aneksu od momentu złożenia podania o przedłużenie terminów? |
_________________ Bez ryzyka nie ma życia... |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
Wysłany: 24-11-2009
|

|
|
| No i widzimy jak M. jest "inspirowane przez życie", masakra az zaczynam sie bac bo też mam kredyt w M. ale narazie ni erobi ami żadnych problemów, (odpukać) |
|
|
|
 |
Gruby
.

|
Wysłany: 24-11-2009
|

|
|
| Eiva79 napisał/a: | | Mam pytanie do klientów M ;) - ile czasu czekaliście na "zaproszenie" do podpisania aneksu od momentu złożenia podania o przedłużenie terminów? |
Ja na razie czekam, pierwsza wzmianka o nie wygodnym warunku pojawiła się prawie dwa miesiące temu. Pisałem już odwołania ale M nie dało mi oficjalnej odpowiedzi. Gdy już dostarczyłem akt do banku i gdy już udało mi się dokonać cesje na ich rzecz to myślałem że dadzą już spokój. Ale niestety nie. Z tego co wiem to jest 60 dni na podpisanie aneksu. W moim przypadku podobno ten aneks jest przygotowywany. Byłbym w stanie go podpisać jeśli na 100% będzie pozwolenie na użytkowanie do końca lutego. |
|
|
|
 |
Szczepcio
Nowy

|
Wysłany: 25-11-2009
|

|
|
Dzisiaj GEO wystawiło mi zaświadczenie, że pozwolenie na użytkowanie będzie uzyskane w ciągu 2-3 miesięcy. Chodziło mi o to aby przedstawić takie pismo bankowi M. żeby zmienić termin dostarczenia "pozwolenia na użytkowanie" w aneksie do umowy. Niestety pani z M. powiedziała, że to nic nie zmieni i nie ma możliwości zmiany treści aneksu gdzie widnieje data 31.12.2009 gdyż GEO dostarczyło jakiś "certyfikat" do M. z którego wynika że pozwolenie na użytkowanie będzie do końca roku i certyfikat ten nie został zaktualizowany.
Na "pocieszenie" dodała, że jeśli nawet pozwolenie na użytkowanie będzie w późniejszym terminie to obędzie się bez dodatkoweo aneksu i kosztów.
Mam wrażenie, że to walka z wiatrakami :( |
|
|
|
 |
Gruby
.

|
Wysłany: 04-12-2009
|

|
|
|
|
|
|
 |
Gruby
.

|
Wysłany: 04-12-2009
|

|
|
Szczepcio;
Jak tam twój aneks do umowy? Dzwonili dzisiaj do mnie z M i chcą bym pozwolenie na użytkowanie dostarczył do końca marca oraz o dziwo nie muszę płacić za aneks 300 PLN gdzie jeszcze kilka tygodni temu nie było o tym mowy. Może wreszcie moje pisma dały jakiś minimalny rezultat. Chociaż wciąż nie podali mi żadnej przyczyny po co mam spełniać ten warunek. |
|
|
|
 |
Szczepcio
Nowy

|
Wysłany: 07-12-2009
|

|
|
Gruby,
Ja sobie już odpuściłem i podpisałem aneks, w którym mam dostarczyć pozwolenie na użytkowanie do końca roku.
Ale skoro Tobie dali czas do końca marca więc mam nadzieję, że jak minie koniec roku nie będą się mnie czepiali.
A może w końcu ktoś w banku M. zaczął myślec racjonalnie? |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
Wysłany: 07-12-2009
|

|
|
| Czytam wasze posty dotyczace M i nie moge uwiezyc ze w M takie jaja robia, tez mam kredyt w M i jak do tej pory nie mialem zadnych klopotow (odpukac) i mam nadzieje ze ich mial nie bede, cos mi sie wydaje ze duzo zalezy od oddzialu w ktorym zalatwia sie formalnosci i czy ma sie do czynienie z kompetenta osoba czy z uczniakiem, ktory moze byc nadgorliwy i namieszac w papierach, mam nadzieje GEO i PINB dotrzymaja terminow i w koncy skoncza sie nasze problemy |
|
|
|
 |
wembley
...

Zamieszkały: Wrocław
Poziom: 5
|
Wysłany: 10-12-2009
|

|
|
Witam
Dziś zadzwonili z Millennium i zaprosili mnie do podpisania aneksu.
W Millennium w Rynku twierdzą że za aneks nie zaplacę, ale...
zapłacę za zmianę warunków zamieszczonych w aneksie ) (dla mnie to hit roku)
Co gorsza jestem w gorszej sytuacji bo zaciągnąłem kredyt nr 2 na wykończenie lokalu, więc będą 2 aneksy(razem 600zł)
Odpowiedziałem, że nie podpisuję aneksu - wole dostawać monity(2 w miesiącu = 40zł).Coś mówili że nie dostane jakiegoś pisma do banku, ale sami nie wiedzą jakiego.
Podpisując akt zdecydowałem, że notariusz składa w sądzie wniosek o wpis do hipoteki.
Czy ktoś może orientuje się o jakim piśmie wspomina Millennium?
Ja rozumiem to tak że jak zostaną utworzone hipoteki, to wypis z księgi wieczystej zanoszę do banku, który od następnego miesiąca przestaje naliczać opłaty ubezpieczenia pomostowego. |
|
|
|
 |
Gruby
.

|
Wysłany: 12-12-2009
|

|
|
Wembley - rozumiem, że ty też masz spełnić warunek odnośnie dostarczenia pozwolenia na użytkowanie? Jeśli tak to do kiedy M chce od ciebie tego pozwolenia?
Ja też na razie nie podpisałem aneksu, oczywiście odwołałem się, ze mają mi podać przyczynę dlaczego mam im dostarczyć pozwolenie na użytkowanie skoro roszczenia względem banku zostały spełnione. Po prostu nie mam 100% pewności, że do końca marca będzie pozwolenie (już nie ufam ani Geo ani PINBowi). Zresztą w aneksie jest zapis "za porozumieniem stron", a nikt z M nie porozumiał się ze mną w tej kwestii.
Jeśli chodzi o pismo, o którym piszesz to nie wiem o co im chodzi. Mi nic takiego nie mówili, chociaż akt notarialny podpisywałem na takich samych zasadach jak ty. A pytałeś się ich jakie będą konsekwencje jeśli w ogóle nie podpiszesz aneksu? |
|
|
|
 |
wembley
...

Zamieszkały: Wrocław
Poziom: 5
|
Wysłany: 13-12-2009
|

|
|
Gruby, o ile dobrze pamiętam M chce pozwolenia do końca kwietnia, ale nie mam dokumentu bo nie podpisałem aneksu.
Dla mnie pracownicy M są niekompetentni. nie ma z kim rozmawiać a co pracownik to inna opinia.
Jedna pracownica podpowiedziała mi że mieli klientkę, która nie dostarczyła jakiegoś dokumentu i powiedziała im wprost, że lepiej jej płacić za monity(a robiła tak pół roku).
Inny pracownik, zapytany o konsekwencje, odpowiedzial mi że bank może przekazać sprawę Krukowi. Więc z zoną nie podpisaliśmy i czekamy na rozwój sytuacji.
Mam nadzieję że przetrzymamy do końca marca.
I żałuje że wzięliśmy w M kredyt. Do niedawna utrzymanie konta ("przykredytowego") było darmowe, a od kilku miesięcy płacimy za nie 15 zł miesięcznie. Powiedziałem pracownikowi że to chore, bo gdyby zadecydowali że konto kosztowałoby 150 zł co miesiąc , to musiałbym płacic. Szkoda gadać. Wystarczy poczytać posty na forum gazety wyborczej o tym banku.
A Tobie Gruby życzę powodzenia w rozmowach z M. |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
Wysłany: 14-12-2009
|

|
|
| Co do opłat za konto nie trzeba miec konta w M, jesli zrezygnujesz z konta w M to oni musza ci udostepnic konto techniczne do obsługi kredytu i nie moga wtedy za to konto pobierać opłat , ja tez mam kredyt w M i zamierzam tak zrobic jak tylko pozamykam sprawy z hipoteka i pozwoleniam na uzytkowanie (lepiej nie draznic lwa), narazie cicho siedze jedynie co zmieniłem to z konta premium przeszedłem na zwykłe oplata teraz 7 zł/mc ale za przelewy 50 gr, wiec prawie na to samo mi wyszło. |
|
|
|
 |
|
|