|
pozwolenie na użytkowanie etap IVB |
| Autor |
Wiadomość |
Marta i Mariusz
** **

Poziom: 12
|
Wysłany: 20-06-2008 pozwolenie na użytkowanie etap IVB
|

|
|
Witam
czy ktoś juz dzwonil do geo i dowiadywał sie jak wyglada sprawa z pozwoleniem na uzytkowanie lokali?
Ja dzwonilem i do geo i do Powiatowego inspektoratu nadzory budowlanego i sytucja nie wyglada za ciekawie.
Szykuje sie na to ze przez najblizszy czas nie dostaniemy tego pozwolenia , a co za tym idzie aktów notarialnych ,wpisow do hipoteki a wiec nie bedziemy prawnymi wlacicielami mieszkań, Etap III walczy z tym juz 1,5 roku.
Jakie macie propozycje rozwiazania całej sytuacji? moze ktos wie jak dokladnie to wyglada?
Prosze o odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
 |
Eiva79

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lis 2006 Posty: 150
Poziom: 11
|
Wysłany: 21-06-2008
|

|
|
Witam, ja rozmawiając z miesiąc temu z Geo dowiedziałam się, że najbliższy realny termin podpisywania aktów notarialnych to grudzień 2008. I tak też już poprzesuwałam terminy w banku.
Pozdrawiam |
_________________ Bez ryzyka nie ma życia... |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
|

|
|
Eiva jak poprzesuwałas terminy w banku...jeśli mozna wiedzieć... o co chodzi |
|
|
|
 |
Eiva79

|
|

|
|
wraz z podpisywaniem umowy na kredyt, zobowiązałam się dostarczyć po 1,5 roku od podpisania umowy do dostarczenia aktu notarialnego, ubezpieczenia mieszkania, plyty ze zdjeciami wyremontowanego mieszkania (troche kaski na remont w kredycie). Jednak ze względu na małe opóźnienie, a do tego kwestię długich terminów na podpisanie aktów, nie byłam w stanie tego zrealizować. Stąd też pani mnie obsługująca doradziła, aby napisać maila do siedziby z prośbą o przesunięcie terminów na grudzień 2008 (info od Geo). W tym pismie kazała umieścić, że developer opóźnił się z oddaniem mieszkania i podał realny termin podpisywania aktów notarialnych właśnie na taki termin. Tym sposobem mam spokój. Wogóle mówiła, że jak cokolwiek się dzieje, to żeby ich informować, ponieważ zupełnie inaczej wtedy podchodzą do klienta w banku i można nawet w przypadku kłopotów znaleźć wspólne rozwiązanie. Gdybyście mieli jeszcze jakieś pytania, to zapraszam :).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
Wysłany: 21-06-2008 Re: pozwolenie na użytkowanie etap IVB
|

|
|
| Marta i Mariusz napisał/a: | ... i sytucja nie wyglada za ciekawie.
Szykuje sie na to ze przez najblizszy czas nie dostaniemy tego pozwolenia ...
|
możesz rozwinąć myśl? Jakieś konkrety? |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
| Ostatnio zmieniony przez Bosman 21-06-2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Eiva79

|
|

|
|
| Bosman, patrz wyżej na mój post. To są informacje z Geo. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
| Jeśli mogę się wtrącić, to popatrzcie na dyskusję w podforum etapu III. Inspektorat Powiatowy traktuje wszystkie trzy etapu (III, IVa i IVb) jako jedną budowę. Dopóki więc Geo nie rozwiąże problemów w etapach III i IVa, nie spodziewałabym się, że zajmie się Waszym etapem :( |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
|

|
|
| :( |
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
Eiva79

|
|

|
|
| ja po prostu mam szczęście, więc na pewno wszystko w poprzednich etapach się zakończy, kiedy przyjdzie nasz czas :). Taki mój żywot hihihihi :) |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

|
Wysłany: 22-06-2008
|

|
|
Witam
Proponuje dzwonic do geo we Wrocławiu i Krakowie i dowiadywac sie jak chca ta sprawe rozwiazac.
Zadawajmy im tyle pytan ile tylko mozna w naszej sprawie ,a odpowiedziami i spostrzezeniami dzielmy sie na forum.
Czym wiecej bedziemy mieli informacji na temat naszego etapu IVB tym łatwiej i szybciej bedziemy mogli dzialac.
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
 |
Terkot
** **

|
Wysłany: 23-06-2008
|

|
|
witam,
cała ta dyskusja jest na forum etapu III.
ja mam mieszkanie w klatce 53 więc to chyba etap IVa jeżeli nic nie kręcę.
pierwszy pozwolenie na użytkowanie musi uzyskać etap III, do tego czasu odbiory na pozostałych etapach są wstrzymane - tak przynajmniej to zrozumiałem. |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
| ale to jakaś kpina... aby pozostałe etapy miały czekać w następnym tygodniu osobiście to wyjaśnię w inspektoracie i geo !!! |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

|
|

|
|
Witam
Dzisiaj dzwonilem do Geo i Pani mnie uspokajala mowiac ze jak na razie ten problem nas nie dotyczy (etap IVB) poniewaz jeszcze nie zglosili do PINB-u o pozwolenie , wiec sprawa powinna sie wyklarowac za ok. 3miesiace.
Generalnie kazano mi zachowac spokoj i optymizm....to samo zyczyli pracownicy Geo etapowi III :).
Nierozumiem tylko o co chodzi z tymi zmianami w umowach przedwstepnych w formie aktu notarialnego?? W geo powiedziano mi ze za 2 tyg. beda mieli wzor i beda wysylac do zainteresowanych.
Co udało wam sie uzyskac na temat naszego etapu?
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
 |
leo

Poziom: 9
|
|

|
|
| Cytat: | | Nierozumiem tylko o co chodzi z tymi zmianami w umowach przedwstepnych w formie aktu notarialnego?? |
|Ten temat jest opisany w temacie "Umowa w formie aktu notarialnego". Poszukaj a dowiesz się dlaczego.
| Marta i Mariusz napisał/a: | | W geo powiedziano mi ze za 2 tyg. beda mieli wzor i beda wysylac do zainteresowanych. |
To samo mi powiedzieli ...tydzień temu |
| Ostatnio zmieniony przez leo 23-06-2008, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Analityk
.

Zamieszkały: kromera 59
Poziom: 2
|
Wysłany: 24-06-2008
|

|
|
Jak słyszę o zmianach w umowach przedwstępnych to od razu nastawiam się na "nie"i ogarnia mnie niepokój. Nie mam pojęcia co tam jest zmienione, ale nie wierzę, żeby GEO chciało nam w jakikolwiek sposób zrekompensować opóźnienia, sądzę że raczej będą chcieli podpuścić lub postraszyć nas do pozbycia się praw do jakichś ewentualnych roszczeń.
Czy ktoś ma już jakieś bliższe informacje? |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
| Analityk napisał/a: | Jak słyszę o zmianach w umowach przedwstępnych to od razu nastawiam się na "nie"i ogarnia mnie niepokój. Nie mam pojęcia co tam jest zmienione, ale nie wierzę, żeby GEO chciało nam w jakikolwiek sposób zrekompensować opóźnienia, sądzę że raczej będą chcieli podpuścić lub postraszyć nas do pozbycia się praw do jakichś ewentualnych roszczeń.
Czy ktoś ma już jakieś bliższe informacje? |
Chodzi o wygląd bryły budynku, dobudowę wind.
Obawiam się, że jeśli się nie podpisze, to się przyczyni do dalszego opóźnienia. Jak Geo nie wybuduje tych wind, to nie dostaniemy mieszkań na własność :( |
|
|
|
 |
Terkot
** **

|
|

|
|
Myślę, że przede wszystkim potrzebny jest spokój.
Należy ich poganiać pokazując, że nam naprawdę zależy bo może jeszcze ktoś sobie w tej kiepściutkiej jak się okazuje firmie nie zdaje sobie z tego sprawy, ale nie ma co w tej chwili składać jakiś jednoznacznych deklaracji.
Rozumiem, że przed podpisaniem tej umowy będzie do wglądu projekt - co i gdzie zamierzają dobudowywać. |
|
|
|
 |
Analityk
.

Zamieszkały: kromera 59
Poziom: 2
|
|

|
|
| Czyli chodzi o to, że chcą dobudować te nieszczęsne windy? |
|
|
|
 |
Terkot
** **

|
|

|
|
Na to się zanosi. Cała sprawa jest opisana w forum etapu III, oni walczą z tym tematem chyba od 2 lat. Mam nadzieję, że my załapaliśmy się już na samą końcówkę - tj. na dobudowę wind.
Odsyłam do etapu III, nie ma sensu powielać całej dyskusji.
pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
Andrzej
..

Zamieszkały: klatka 55
Poziom: 4
|
Wysłany: 29-06-2008 Windy
|

|
|
| Ponieważ GEO jest deweloperem, podejrzewam że zmiany umów przedwstępnych dotyczyć będą nie tylko zmian wyglądu budynku, ale przede wszystkim tego, że godzimy się te zmiany sfinansować. Obym nie był złym prorokiem. |
_________________ Pozdrawiam, |
| Ostatnio zmieniony przez Andrzej 29-06-2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
Wysłany: 29-06-2008
|

|
|
| Obyś nie był... A czy przypadkiem GEO nie ma obowiązku sfinansować zmian, jeżeli występuje brak zgodności z ich, bądź ich podwykonawcy winy? |
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
Andrzej
..

Zamieszkały: klatka 55
Poziom: 4
|
Wysłany: 29-06-2008 Windy
|

|
|
| No niby ma, mamy też umowy w których GEO nieroztropnie gwarantuje nam stałość ceny. Niestety ogólna praktyka deweloperów wygląda tak, że przy istotnej zmianie cen (sytuacji na rynku), nabywcą proponują znany układ : sfinansujcie podwyższone koszty, albo oddamy Wam wpłacone pieniądze i się rozstajemy. |
_________________ Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
Marta i Mariusz
** **

|
Wysłany: 01-07-2008
|

|
|
Dzwonilem dzisiaj do p.dyr.generalnego w Krakowie... przedstawil mi kilka propozycji co zamierzaja zrobic z cala ta sytuacja.
Proponuje kazdemu zadzwonic i zapytac. tel.012/6232162.
Przeniesmy ta cala dyskusje do: "Etap III i IIIb (najważniejsze dyskusje)..... |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
Wysłany: 01-07-2008
|

|
|