|
Problem z oknami, wieje, oblodzone szyby, szron... |
| Autor |
Wiadomość |
zd
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 23-12-2009 Problem z oknami, wieje, oblodzone szyby, szron...
|

|
|
W jednym z pokojów miałem zakręcone grzejniki, jednak nie było tam bardzo zimno, mimo to okna po podciągnięciu rolet wyglądają w ten sposób
nie mówiąc już, że straszne z nich wieje, jedynie grzanie na 5 sprawia, że w pokoju da się jakoś wytrzymać znika wtedy szron i oblodzenie wokół uszczelek, najzimniej jest jak wieje wiatr, nie mówiąc już o gwizdaniu
da się jakoś uszczelnić te okna? |
|
|
|
 |
mawlo
.

Zamieszkały: 53
|
Wysłany: 24-12-2009
|

|
|
Powiem Ci, że my mamy ten sam problem. Uszczelka nam nie trzyma w kuchni i powstaje to co widać u Ciebie na 3 zdjęciu. Też się zastanawiam jak się z tym rozprawić.
P.S. Wesołych Świąt wszystkim mieszkańcom ;) |
|
|
|
 |
zbych

Poziom: 10
|
Wysłany: 24-12-2009
|

|
|
Ja mam taki sam problem juz od zeszlej zimy. reklamowalem okna w Geo. przyszli panowie od okien z pania z GEO wysmiali mnie ze oka sa szczelne i ze im nic nie wieje i ze sie czepiam. reklamowalem dalej robiac zdjecia kamera termowizyjna, GEO dalej wymigiwalo sie dalej, panowie od okien wymienili okucia twierdzac ze zaltwi to sprawe. Niestety przy -15 wyszedl mi lud na uszczelkach. Wydaje mi sie ze tylko wspolna rekalmacja i nacisk grupy moze cos da. Ja indywidualnie nie dalem rady.
Odnosnie jakosci wykonania mieszkania to polecam wykonanie certyfikatu energetycznego, ktory pokaze wam ile ciepla potrzeba do ogrzania waszego mieszkania.
Dla mojego mieskzania wyszlo zapotrzebowanie o 50% ciepla wiecej niz dla budynku!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
wembley
...

Zamieszkały: Wrocław
Poziom: 5
|
Wysłany: 27-12-2009
|

|
|
Ja mam podobnie - w ubieglym roku partacze regulowali i nadal katastrofa.
Zastanawiałem się czy nie wziąć jakiegoś "rzeczoznawcę" od okien np. z NOT i wykonać ekspertyzę, a poźniej tylko sąd chyba.
Nikt mi nie powie że nieszczelności w oknach są normalnym zjawiskiem!
Nie wiem od czego zacząć, ale okien nie chcę darować wykonawcy. Myślałem żeby wymienić nawet na swój koszt okna innego producenta. Zbychu, Ty chyba walczyłeś już z deweloperem odnośnie okien, masz jakieś propozycje? |
|
|
|
 |
zbych

|
Wysłany: 28-12-2009
|

|
|
oj.. walczylem i ciezko z nimi sie gada.
Zawsze GEO zwala na podwykonawce od okien, oni natomiast mowia ze to kwestia regulacji.
Po 3 miesiacach zjawia sie pan od okien pyta ironiczne gdzie "wieje". Reguluje i tweirdzi ze juz bedzie dobrze. U mnie byli juz tak 4 razy. Żadne zdjecia z kaemert termowizyjnej ich nie przekonuje itd.
Jak dla mnie trzeba byloby zebrac sie w kilka osob i dac zlecenie do NOTu na ekspertyze (moze hurtowo bedzie taniej). Dalej to wymiana okien i dochodzenie kasy w sadzie od GEO.
Jesli sa chetni na taka sciezke to ja rowniez bym dolaczyl, bo przez moje okna swiszcze wiatr. Zadne poprawianie nic nie da, mi poprawiali 4 razy okna. Wiec kto chetny???? |
|
|
|
 |
wembley
...

|
Wysłany: 28-12-2009
|

|
|
Ja się przyłączam. Na pewno dobrowolnie Geo nie przyzna racji - gdyby to zrobili, większośc mierszkańców chciałaby wymiany na okien. Więc pozostaje sąd. Tylko pyt;
-najlepszy termin do odwiedzenia mieszkań przez gostka z Not to -15stopni na dworze - wtedy widac najlepiej skutek - jak się wstrzelić z terminem, żeby był taki mróz i nam odpowiadał termin?
-ile osób zbierzemy?
-na pewno Geo by chcialo (w ostateczności) tego samego producenta;-))
Mieszkałem w 2 etapie i jakość okien bez porównania.(nie musiałem tam grzać żeby mieć zbliżoną temp. do obecnej(kaloryfery na 4!)
I zdaję sobie sprawę ze żadna regulacja nie pomoże.
Kto jeszcze chętny? |
|
|
|
 |
mawlo
.

Zamieszkały: 53
|
Wysłany: 29-12-2009
|

|
|
| musze te sprawe omowic z wlascicielem mieszkania ale raczej mnie tez liczcie. |
|
|
|
 |
zbych

|
|

|
|
| Proponuje wiec wyslanie do mnie (nie na forum) wiadomosci z Imieniem Nazwiskiem, email i tel |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
| O rany, jak zobaczyłam te zdjęcia, to aż mnie zmroziło. Czy Geo je widziało i nadal uważa, że wszystko jest ok? Jeśli tak, to chyba nie da się inaczej i trzeba ich postraszyć sądem. Można też pójść do urzędu ochrony praw konsumenta (kiedyś mieściło się to na Piłsudskiego), tam udzielą darmowej porady. |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| Czy można zmniejszyć te zdjęcia (np. do 800x600). Mam malutki ekranik i nie bardzo widzę co się na nich znajduje. |
|
|
|
 |
CzEsTeR
..

Poziom: 4
|
|

|
|
| Mumin napisał/a: | | Czy można zmniejszyć te zdjęcia (np. do 800x600). Mam malutki ekranik i nie bardzo widzę co się na nich znajduje. |
"Ctrl" + "-" ;) |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

|
Wysłany: 30-12-2009
|

|
|
Albo przycisk w lewym dolnym rogu IE, ale wtedy nie widzę literków a nie bardzo chce mi się co chwilę powiększać i zmniejszać ekran.
Po co wklejać zdjęcie, które ma 2,5 tys. pix w podstawie? |
|
|
|
 |
wembley
...

|
|
|
|
 |
Łukasz
**

Poziom: 8
|
Wysłany: 04-01-2010
|

|
|
| A wiecie że w takich przypadkach mieszkania nie otrzymają Certyfikatów Energetycznych... |
|
|
|
 |
zbych

|
|

|
|
| Łukasz napisał/a: | | A wiecie że w takich przypadkach mieszkania nie otrzymają Certyfikatów Energetycznych... |
na jakiej podstawie???
moje mimo takich ubytkow ciepla (ponad 2 razy wiecj ciepla potrzeba do ogrzania u mnie wg certyfiatu) dostalo certyfikat |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
| To co widac na zalaczonym zdjeciu czyli szron i lod w ramie okna wynika z genialnej konstrukcji naszych okien, mianowicie firma ktora montowala okna twierdzi ze aby spelnic polskie normy musiala rozszczelnic okna, tj wyciac kawalek uszczelki?????!!!!!!, niestety zrobila chyba to za bardzo i teraz mamy problemy w postaci lodu i wiejacego wiatru przez okna, tez zglaszalem usterke zobaczymy co w tego wyniknie, ale bede optowal za zalozeniem brakujacych fragmentow uszczelek, bo pokoj i tak sam wietrze i nie potrzebuje aby ktos decydowal za mnie jak mam wietrzyc mieszkanie, w sposob ciagly czy prze otwrcie okna. |
|
|
|
 |
zd
.

|
|

|
|
okna z tego co wiem mieszczą się na granicy, ale jeszcze w normie chociaż trudno w to uwierzyć,
zdjęcia wembleya są jeszcze lepsze http://picasaweb.google.p...894270072884274
przynajmniej jak są zaszroniałe i oblodzone to tak nie wieje...
| hubi napisał/a: | | szron i lod w ramie okna wynika z genialnej konstrukcji naszych okien, mianowicie firma ktora montowala okna twierdzi ze aby spelnic polskie normy musiala rozszczelnic okna, tj wyciac kawalek uszczelki???. |
z powodu norm są wolne windy, wycięcia w drzwiach, dodatkowe zupełnie bezużyteczne windy dla niepełnosprawnych i nic z tym nie można zrobić
wieje nie tylko z miejsc wycietych uszczelek, właściwie wszędzie, a w tych miejscach najmocniej
okna nie mają regulacji aby np. mocniej się zaciskały, gdyby przycinąć uszczelkę szczeliny byłyby mniejsze
w tej sytuacji nawet wymiana uszczelki nic nie pomoże, chyba, że na jakąs specjalną dużo grubszą, nie mam pomysłu jak... koszt uszczelki okiennej to kilkaset zł przy kilku oknach
może razem uda nam się o to doprosić, lub po udowodnieniu, że okna są wadliwe może nawet udałoby się wymusić wymianę okien
wciąż ponosimy straty związane z ogrzewaniem pomieszczeń, a jeśli mrozy będą wieksze będziemy po prostu marzli we własnym mieszkaniu przy odkreconych na max kaloryferach:/ |
|
|
|
 |
wembley
...

|
Wysłany: 05-01-2010
|

|
|
Nie tylko wieje w miejscach wycięcia uszczelek - tam może najmocniej. Ale wieje nieźle spod dolnej krawedzi okien. Wzdłuż całej tej krawędzi połozylem koc.
Poza tym, na zdjęciach Zd widać, że pojawił się lód wzdłuż uszczelki przy szybie (dolna krawędź okna).
U mnie jest podobnie. Jeśli nie ma mrozu, pojawia się spora kałuża wody.
Jest mozliwość zwiększenia docisku drzwi. Robiłem to w ubiegłym roku - teraz nie pamiętam w których miejscach, ale na okuciach z boków skrzydeł są cylinderki i zdaje się że można włożyć tam imbus i przekręcając, spowodować że ten cylinder obróci się (mimośrod).
Nie potwierdzę na pewno że w tych miejscach, a otwierać drzwi teraz mi się nie chce.
Troszkę to pomogło - ale efekty nieszczelności i tak widać.
Już pisałem że obawiam się, że rzeczoznawca nie pojawi się w odpowiednim momencie (podczas dużego mrozu) - i wtedy nie widac nieszczelności w takim stopniu.
poza tym Geo zapewne nie wymieni okien, tylko będą regulować często. Nie wiem jak zadziałać - bo ciężka przeprawa przed nami. Ale wydaje mi się że pozostanie sąd.
Macie jakis pomysł? |
|
|
|
 |
zbych

|
Wysłany: 15-05-2010 Final - przemarzajace okna
|

|
|
Po 5 miesiacach przepychania sie z GEO w sprawie przemarzajacych okien, GEO stwierdzilo ze ma zwiazane rece poniewaz Budopol twierdzi ze okna nie maja usterki.
Nie przekonaly ich zdjecia szronu z zimy oraz zdjecia z kamery termowizyjnej.
GEO jest dla banda złodzieji!!!!!!
Jedyne co zostaje to chyba ostrzezenie nowych klienow NIE KUPUJCIE mieszkan od GEO |
|
|
|
 |
zbych

|
Wysłany: 03-06-2010 Spotkanie z GEO, Budopolem i Apoknami
|

|
|
| 10.06 w czwartek odbedzie sie spotkanie GEO, Budopolem i Apoknami w sprawie uciazliwej dla nich mojej reklamacji okien (przemarzanie i nieszczelnosc). Jezeli ktos z was ma ochote uczestniczyc w spotkaniu, a ma podobny problem z oknami to prosze o kontakt na prv |
|
|
|
 |
Natasza
Całkiem nowy
Poziom: 1
|
Wysłany: 10-02-2012
|

|
|
| i jak sie sprawa zakonczyla? |
|
|
|
 |
mowie
..

Poziom: 3
|
Wysłany: 17-02-2012 Re: Final - przemarzajace okna
|

|
|
| zbych napisał/a: | Po 5 miesiacach przepychania sie z GEO w sprawie przemarzajacych okien, GEO stwierdzilo ze ma zwiazane rece poniewaz Budopol twierdzi ze okna nie maja usterki.
Nie przekonaly ich zdjecia szronu z zimy oraz zdjecia z kamery termowizyjnej.
GEO jest dla banda złodzieji!!!!!!
GEO |
a co z oknami zrobiłeś? wymieniłeś?
u mnie są kawałki lodu przy oknie od strony mieszkania, mimo, że w mieszkaniu około 22 stopnie... |
|
|
|
 |
|
|