Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław
Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    StatystykiStatystyki
Szybka rejestracjaSzybka rejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy z prądem i nie tylko
Autor Wiadomość
Wito
Całkiem nowy

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
  Wysłany: 23-01-2009   Problemy z prądem i nie tylko

Witam szanownych mieszkańców!

Mam problem z elektrycznością, któregoś pięknego dnia wysiadła część gniazdek w kuchni. Po zmierzeniu próbnikiem wygląda na to, że jest faza, ale drugi kabel zamiast neutralnego też wykazuje właściwości fazy ale z nieco gorszym napięciem, wcześniej przy jednym z tych gniazdek zdarzało się, że wyskakiwal korki.

Co polecacie teraz zrobić? W czym tkwi problem?
W mieszkaniu dokonywałem kilku drobnych zmian przemieszczenia gniazdek (akurat nie tych) czy straciłem gwarancję?

Oprócz tego mam problem z różnicówką - po wciśnięciu zwykle korki nie wyskakują, trzeba przeciągnąc wajche, niejednokrotnie prędzej wystrzeliwały na korytarzu niż w domu. Często z byle przyczyny potrafiły wyskoczyć (prz użytkowaniu pieca/płyty) jednak w sytuacji gdy powinny wyskoczyć różnicówka nie zareagowała. Zastanawiam się czy tylko ja mam uszkodzoną różnicówkę? czy może to jest normalne? Czy u was zawsze reaguje na przycisk z napisem "push monthly" ?

Dołączam się też do problemu z oknami - gwiżdzą i ciepłem - mieszkanie nagrzewa się bardzo wolno mimo ustawień "na full", czasem czuć delkikatny wiatr mimo zamkniętych okien, ciśnienie również mam cały czas słabe (jednak mieszczące się zapewnie w normie), ale są momenty tragiczne. Co do wyciszenia ścian i okien to również sprawa dyskusyjna, wszelkie basy u mnie rozlegają się tak głośno, że często biegne do komórki myśląc, że to wibracja, wyciszenie ścian jest również dyskusyjne, można zrozumieć głośną rozmowę u sąsiadów, słychać płacz dziecka, nie mówiąc już, że z klatki słychać tak jakby drzwi były otwarte, podobnie jest zresztą w łazience (nie da się nie usłyszeć co robią w niej sąsiedzi).
Zauważyłem, że więcej osób ma podobne zastrzeżenia. Może lepiej zgłosić usterki w wspólnym piśmie, bo na pojedyncze zawsze mogą odpowiedzieć, że "osoba przewrażliwiona" etc.

zbych 

Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 13/22
 59%
Wysłany: 23-01-2009   

Jestem za wspolnym pismem w sparwie szczelnosci okien, ucieczek ciepla i poprawnego ocieplenia budynku. Dla swojego mieszkania mam zrobione badanie termowizyjne .

yves 
**

Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 11/19
 57%
Wysłany: 23-01-2009   

my też mamy problem z gniazdkami w jednym pokoju po prostu po jednej stronie przestały działać :-/ z oknami mieliśmy podobny problem ale okazało się, że założyli nam w oknie kuchennym zawiasy od okna balkonowego i na odwrót...no comments... teraz jest trochę lepiej, ciśnienie wody jest takie sobie czasem również wręcz tragiczne a jeśli chodzi o wyciszenie mieszkań to jest tragedia!!!! pisaliśmy w tej sprawie do geo ale oczywiście odpisali, że wszyztko jest ok ....zresztą co mogli napisać zastanawiamy sie nad jakąś ekspertyzą bo nie da się tak mieszkać, dobrze, że jest jeszcze ktoś kto to odczuwa bo już myśleliśmy, że to my jesteśmy przewrażliwieni :-( jesteśmy jak najbardziej za wspólnym pismem jak będziecie się decydować na coś takiego to dawajcie znać będziemy się jakoś orgaznizować

Piotr 
** * * **

Poziom: 14
HP: 4/426
 1%
MP: 203/203
 100%
EXP: 27/33
 81%
Wysłany: 24-01-2009   

Czyli kolejna robota dla Stowrzyszenia. Proszę o podanie szczegółów - o które lokale chodzi i zrobię listę mieszkań w których powtarzają się usterki. Problemy to:
1. Ciśnienie wody - chyba wszyscy miewamy z tym problemy
2. Prąd - (u mnie w sumie ok)
3. Ogrzewanie - Wito, zbych

Proszę o dodawanie.

zbych 

0%
 100%
 59%
Wysłany: 25-01-2009   

- samozamykacze drzwi od garazu-klatki - Etap IVb - otwarte drzwi z garazy na klatke, brak lub zle wyregulowane samozamykacze (sa to drzwi przeciwpozarowe), wieje zimno. W przypadku pozaru spali sie cala klatka bo drzwi sa otwarte. Nalezy zamontowac samozamykacze tak aby drzwi byly zamkniete.
- samozamykacz na 2 drzwiach w klatce. Pierwsze drzwi maja samozamykacz, drugie nie- zimno jest na calej klatce z tego powodu.. Etap IVb

Wito
Całkiem nowy

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 27-01-2009   

yves napisał/a:
my też mamy problem z gniazdkami w jednym pokoju po prostu po jednej stronie przestały działać :-/

I jak to naprawiliście?

yves napisał/a:

jeszcze ktoś kto to odczuwa bo już myśleliśmy, że to my jesteśmy przewrażliwieni :-(

Dźwięki są słyszalne tylko w idealnej ciszy gdy akurat jest się w łazience i sąsiad jest.
Zwykle mamy otwarte okna, leci jakaś muzyka, telewizor i nie ma problemu. Jednak pójscie spać o złej porze gdy sąsiedzi robią imprezę, drą się albo namiętnie używają wiertarek udarowych, sąsiad pierze/zmywa, dzieci płaczą to bez stoperów ani rusz.
Trudno zmierzyć jakie natężenie hałasu mieści się w normie, albo może tak po prostu jest w blokach?

yves 
**

0%
 100%
 57%
Wysłany: 28-01-2009   

Wito póki co nie naprawiliśmy tej usterki bo nie mamy na to czasu, ale jest gwarancja i sądzę, że zgłosimy to do geo aby przysłali kogoś kto się tym zajmie.
Jeśli chodzi o dźwięki to u nas nie zawsze trzeba mieć idealną ciszę bo sąsiedzi uwielbiają dzielić się z nami swoimi upodobaniami muzycznymi więc nieraz nie słyszę dobrze muzyki której słucham przez słuchawki hehe (muzykę słychać nawet z innej bramy) nie wspomnę o sasiądach, którzy ostatnio o godz 23:30 jeszcze wiercili w ścianach :mrgreen: Jeśli się mieszka w bloku to na pewno trzeba liczyć się z tym, że co jakiś czas ktoś da o sobie znać (zresztą nam też nie raz coś spadnie sąsiedzi też to słyszą choć staramy się jak możemy) ale nie sądzę, żeby to było normalne w takim natężeniu i żebyś nie mógł zasnąć bez stoperów dopóki sąsiedzi nie położą się spać bo wszystko co robią po prostu słyszysz...np. my słyszymy każdy krok sąsiada z góry co dla mnie już jest po prostu chore (przypuszczam, że chodzą bez kapci ale do licha mają do tego prawo, czyż nie?). To nie jest pierwszy blok, w którym mieszkamy ale naprawde pierwszy gdzie spotykam się z czymś takim. Czasem nie wiem śmiać się z tego czy płakać :lol:

zbych 

0%
 100%
 59%
Wysłany: 30-01-2009   

Czy lista usterek zostala juz wyslana?

Piotr 
** * * **

1%
 100%
 81%

Nie, ponieważ nie było odzewu :)

zbych 

0%
 100%
 59%

Jest odzew z mojej strony moge pomoc, tak abysmy mogli stworzyc dokument i go wyslac.
Klatka 55 usterki:
brak 3 samozamykaczy, uszkodzona szafka od zaworów od CO.
Moje mieszkanie nr 1. Nieszczelne okna oraz zla izolacja mieszkania liczne mostki termiczne.
Jesli trzeba to mogoe zredagowac pismo. Prosze tylko o informacje.

yves 
**

0%
 100%
 57%
Wysłany: 02-02-2009   

Jak już wspomniałam my pisaliśmy w sprawie wyciszenia do Geo i odpowiedziano nam, że wszystko jest w porządku (choć my się z tym nie zgadzamy) więc nie wiem czy jest sens aby zajmować tym Stowarzyszenie aby pisało ponownie. Wydaje mi się, że tym będziemy musieli zająć się na własną rękę kiedy otrzymamy pozwolenia, wezwać eksperta i zacząć działać....jak myślicie? Zwłaszcza, że widzę, że brak wyciszenia nie jest dla wielu osób problemem. Co do prądu to mamy gwarancję więc będziemy to zgłaszać.

Piotr 
** * * **

1%
 100%
 81%
Wysłany: 03-02-2009   

U mnie w budynku (budynek B, etap IV) również jest usterka samozamykaczy.
Zatem napisz pismo, że Stowarzyszenie, w imieniu mieszkańców zwraca się z prośbą o podjęcie działań zmierzających do usunięcia usterek lub wyjaśnienia kwestii...:
1. ogrzewanie
2. ciśnienie wody
3. samozamykacze drzwi p-poż w parkingach podziemnych
4. prąd - częste przepalenia żarówek na klatkach schodowych i wasze problemy w mieszkaniach.

Jak mi przyślesz projekt to go ewentualnie wygładzę, rzucę pieczątkę i do GEO/MD

Piotr

Odpowiedz do tematu