| Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom
|
|
Skret w lewo od Korony? |
| Autor |
Wiadomość |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 28-07-2009
|

|
|
Zakaz zawracania obowiązuje w każdym takim miejscu, chyba że jest postawiony znak pozwalający na zawracanie (taka wygięta fest strzałka). W tym miejscu zdecydowanie nie można zawracać, w dodatku jest za mało miejsca, więc znak "zakaz zawracania" jest zbędny - o tym teoretycznie powinien wiedzieć każdy kierowca i nie dziwię się, że ludzie na nas trąbią, bo strzałkę mamy jedynie prosto na tym pasie.
Zawracanie jest możliwe gdy jest na skrzyżowaniu strzałka w lewo (ze skrajnego lewego pasa można skręcać w lewo - u nas tak nie ma) i dodatkowo występuje sygnalizacja świetlna "ogólna". Czyli gdyby u nas był jakikolwiek skręt w lewo (a nie ma, bo jest osiedle), to można by było zawracać. |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 28-07-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
migi

Poziom: 11
|
|

|
|
| laza napisał/a: | | Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nie można zawracać w tym miejscu? Poproszę jakiś konkret. Z tego co pamiętam, kiedyś był tam zakaz zawracania, ale został on z jakiegoś powodu usunięty. Oznaczyli ten zakaz w inny sposób, czy może po prostu można tam już zawracać? Poza tym jest tam wydzielony pas, na którym mieści się cały mój samochód w wersji kombi, więc nie sądzę, że stwarzam zagrożenie (poza hamowaniem palantów zasuwających "stówką"). |
Na lewym pasie jest znak "C-5 nakaz jazdy prosto"
Wedlug taryfikatora:
V. Znaki i sygnały drogowe
art. 90 lub art. 92 § 1
Niestosowanie się do znaków:
13) C-1 do C-11 "nakaz jazdy..." § 35 [1] = 250pln
Ewentualnie ten:
D Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
art. 90 lub art. 97
Zawracanie w warunkach, w których mogłoby to zagrażać bezpieczeństwu ruchu lub ruch ten utrudnić art. 22 ust. 6 pkt 4 = od 200 do 400pln |
| Ostatnio zmieniony przez migi 28-07-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
przemo
.

Poziom: 2
|
|

|
|
Jadac od strony Korony sprawa jest w miare jasna.
Mam pytanie czy mozna dostac mandat wyjezdzajac z osiedla i na tym samym skrzyzowaniu zawracajac z lewego pasa w strone miasta? Jest tam tylko znak nakazujacy skret w lewo, nie ma znaku zawracania. Teoretycznie zawracajac nie stwarza sie zagrozenia w ruchu, mimo to zdazylo sie ze pare razy komus to przeszkadzalo i trabil na mnie. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|
|
|
 |
laza
Nowy

Poziom: 1
|
Wysłany: 29-07-2009
|

|
|
| przemo napisał/a: | | Mam pytanie czy mozna dostac mandat wyjezdzajac z osiedla i na tym samym skrzyzowaniu zawracajac z lewego pasa w strone miasta? Jest tam tylko znak nakazujacy skret w lewo, nie ma znaku zawracania. Teoretycznie zawracajac nie stwarza sie zagrozenia w ruchu, mimo to zdazylo sie ze pare razy komus to przeszkadzalo i trabil na mnie. |
Na tym skrzyżowaniu również nie można zawracać, ponieważ jest tam umieszczony znak C-4 czyli nakaz jazdy w lewo za znakiem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|