Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław
Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    StatystykiStatystyki
Szybka rejestracjaSzybka rejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Skret w lewo od Korony?
Autor Wiadomość
muńka 

Pomogła: 3 razy
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 47/52
 90%
Wysłany: 28-07-2009   

Zakaz zawracania obowiązuje w każdym takim miejscu, chyba że jest postawiony znak pozwalający na zawracanie (taka wygięta fest strzałka). W tym miejscu zdecydowanie nie można zawracać, w dodatku jest za mało miejsca, więc znak "zakaz zawracania" jest zbędny - o tym teoretycznie powinien wiedzieć każdy kierowca i nie dziwię się, że ludzie na nas trąbią, bo strzałkę mamy jedynie prosto na tym pasie.

Zawracanie jest możliwe gdy jest na skrzyżowaniu strzałka w lewo (ze skrajnego lewego pasa można skręcać w lewo - u nas tak nie ma) i dodatkowo występuje sygnalizacja świetlna "ogólna". Czyli gdyby u nas był jakikolwiek skręt w lewo (a nie ma, bo jest osiedle), to można by było zawracać.
Ostatnio zmieniony przez muńka 28-07-2009, w całości zmieniany 1 raz  

migi 

Poziom: 11
HP: 2/272
 1%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%

laza napisał/a:
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nie można zawracać w tym miejscu? Poproszę jakiś konkret. Z tego co pamiętam, kiedyś był tam zakaz zawracania, ale został on z jakiegoś powodu usunięty. Oznaczyli ten zakaz w inny sposób, czy może po prostu można tam już zawracać? Poza tym jest tam wydzielony pas, na którym mieści się cały mój samochód w wersji kombi, więc nie sądzę, że stwarzam zagrożenie (poza hamowaniem palantów zasuwających "stówką").

Na lewym pasie jest znak "C-5 nakaz jazdy prosto"

Wedlug taryfikatora:
V. Znaki i sygnały drogowe
art. 90 lub art. 92 § 1
Niestosowanie się do znaków:
13) C-1 do C-11 "nakaz jazdy..." § 35 [1] = 250pln

Ewentualnie ten:
D Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
art. 90 lub art. 97
Zawracanie w warunkach, w których mogłoby to zagrażać bezpieczeństwu ruchu lub ruch ten utrudnić art. 22 ust. 6 pkt 4 = od 200 do 400pln
Ostatnio zmieniony przez migi 28-07-2009, w całości zmieniany 1 raz  

przemo 
.

Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%

Jadac od strony Korony sprawa jest w miare jasna.

Mam pytanie czy mozna dostac mandat wyjezdzajac z osiedla i na tym samym skrzyzowaniu zawracajac z lewego pasa w strone miasta? Jest tam tylko znak nakazujacy skret w lewo, nie ma znaku zawracania. Teoretycznie zawracajac nie stwarza sie zagrozenia w ruchu, mimo to zdazylo sie ze pare razy komus to przeszkadzalo i trabil na mnie.

muńka 

Pomogła: 3 razy
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 47/52
 90%

http://www.naukajazdy.pl/...1224dbc24f0#592

laza 
Nowy

Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 29-07-2009   

przemo napisał/a:
Mam pytanie czy mozna dostac mandat wyjezdzajac z osiedla i na tym samym skrzyzowaniu zawracajac z lewego pasa w strone miasta? Jest tam tylko znak nakazujacy skret w lewo, nie ma znaku zawracania. Teoretycznie zawracajac nie stwarza sie zagrozenia w ruchu, mimo to zdazylo sie ze pare razy komus to przeszkadzalo i trabil na mnie.

Na tym skrzyżowaniu również nie można zawracać, ponieważ jest tam umieszczony znak C-4 czyli nakaz jazdy w lewo za znakiem.

Odpowiedz do tematu