|
Śnieg na Piastowskim, czyli zasypało nas |
| Autor |
Wiadomość |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 13-01-2010
|

|
|
Jestem jak najbardziej za zmianą firmy zarządzającej osiedle. Niestety nie wiem w jakim trybie się to przeprowadza - czy potrzebne jest głosowanie wśród mieszkańców itd. No i jaką mamy alternatywę. Również postaram się popytać znajomych, ale wiele osób ma mieszkania spółdzielczo-własnościowe i nimi zarządza właśnie spółdzielnia...
Może przyda się osobny wątek na forum pt. zmieniamy zarządcę? |
|
|
|
 |
zd
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 14-01-2010
|

|
|
trochę późno ale wczoraj przejechały skutery - trochę odśnieżyli, a dziś oczyszczają dachy... coś się ruszyło...
a co do mandatu to nie znam umowy, ale podejrzewam, że MD ponosi odpowiedzialność - np. jeśli nieośnieżone dachy się zawalą, ew. po roztopieniu woda zaleje ludzi |
|
|
|
 |
BETDAN
.

|
Wysłany: 14-01-2010
|

|
|
| Jeżeli piszesz o odśnieżaniu dachu na budynku 51,to został on odśnieżony tylko dlatego,że topniejący śnieg zamiast spłynąć do rynny zalał nasze mieszkanie :( |
|
|
|
 |
Łukasz
**

Poziom: 8
|
Wysłany: 15-01-2010
|

|
|
noo Ja odśnieżyłem wczoraj społecznie dwa miejsca parkingowe dzięki uprzejmości naszej "ochrony" od której pożyczyłem łopatę ale widziałem że sąsiad tez dał rede z jednym miejscem.
Jakby tak każdy z nas odśnieżył jedno miejsce prakingowe to byłoby wszystkim łatwiej.
Namawiam do tego i przy okazji pogimnastykować się można fajnie |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| W ramach zrzucania poświątecznych kalorii planuję w niedziel ę trochę poszuflować. Jak ktoś jest chętny to zapraszam. |
|
|
|
 |
migi

Poziom: 11
|
|

|
|
| Mumin napisał/a: | | W ramach zrzucania poświątecznych kalorii planuję w niedziel ę trochę poszuflować. Jak ktoś jest chętny to zapraszam. |
Niestety nie ma mnie na miejscu - przydalo by mi sie troche cwiczen W przyszlym zimowym sezonie mozn na mnie liczyc! |
|
|
|
 |
zd
.

|
|

|
|
| BETDAN napisał/a: | | Jeżeli piszesz o odśnieżaniu dachu na budynku 51,to został on odśnieżony tylko dlatego,że topniejący śnieg zamiast spłynąć do rynny zalał nasze mieszkanie :( |
Niesamowite:/ tak widziałem ludzi na dachu tego budynku tylko, myślałem, że robią po koleji... U znajomych nic się nie działo a dachy odśnieżyli (spółdzielnia mieszkaniowa)
Pytanie czy taka sytuacja nie powtórzy się jeszcze u kogoś... Może dachy też powinniśmy odśnieżyć?
Mumin - w jakim rejonie osiedla planujesz odśnieżanie i o której? Masz nadmiarowe łopaty? |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| zd napisał/a: | | Mumin - w jakim rejonie osiedla planujesz odśnieżanie i o której? Masz nadmiarowe łopaty? |
Zacznę egoistycznie pod 57 i zobaczę ile mi sił starczy, a pewnie wezmę się za to koło 15-16. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 21-01-2010
|

|
|
Oto, co mi Major Domus odpisało po ponad tygodniu:
wspólnoty mieszkaniowe nie podjęły decyzji na zebraniach dotyczących
odśnieżania dróg wewnętrznych. Podobnie jak w przypadku chodników koszt
odśnieżania dróg byłby płacony firmie ABC Service Sp. z o.o przez cały
rok, ale dzięki temu mają obowiązek interweniować natychmiast.
Czyli cały rok płacimy jakiejś firmie za odśnieżanie chodników. Ok, niechaj i tak będzie, ale niech mi nie mówią, że "interweniowali natychmiast". Chodniki zostały odśnieżone około wtorku, a śnieg napadał w nocy z piątku na sobotę. Przez ten czas część sąsiadów na własną rękę poodsuwała śnieg z przejść przy klatkach.
Niczego się nie da załatwić z MD. Chciałabym się dowiedzieć jakie są procedury odwołania zarządcy i powołania/znalezienia nowego. |
|
|
|
 |
doraw
Nowy

Poziom: 1
|
Wysłany: 25-01-2010 Ślizgawica
|

|
|
| To jest SKANDAL, żeby na osiedlu podlegającym zarządcy drogi wewnętrzne nie były W OGÓLE posypane piaskiem!!! Tam jest lodowisko, i to od wielu dni! Czy oni czekają, aż ten lód sam stopnieje?? Aż dziw bierze, że nie boją się pozwań o odszkodowanie w razie jakiegoś wypadku (ODPUKAĆ!). Jutro dzwonie do MD, żeby coś tym zrobili:/ |
|
|
|
 |
Zajcer
Nowy

Poziom: 1
|
Wysłany: 02-02-2010
|

|
|
| BETDAN napisał/a: | | Jeżeli piszesz o odśnieżaniu dachu na budynku 51,to został on odśnieżony tylko dlatego,że topniejący śnieg zamiast spłynąć do rynny zalał nasze mieszkanie :( |
Podobna sytuacja do tej co opisujesz zdarzyła się w klatce 27.Sąsiadka nade mną(mieszkam na drugim piętrze)przez tydzień walczyła z topniejącym śniegiem z efektem takim że całą górę z dwupoziomowego mieszkania miała zalaną.Po czym woda przepłyneła sobie piętro niżej do pokoju nad moją sypialnią i przyznam że modliłem sie o mróz.Po wspólnej interwencji sprawa została pozytywnie zakończona przez Głowny Inspektorat Nadzoru Budowlanego.
Zarządca w rozmowie ze mną stwierdził że to nie jest jego działka,a po grożbie zgłoszenia faktu odpowiednim służbą odpowiedział cytuję "Dzwoń sobie pan gdzie chcesz,nawet do pana Boga,mnie to nic nie obchodzi.
Żałuję tylko że nie nagrałem tej rozmowy co Wam radze drodzy mieszkańcy.
Włączajcie dyktafony w telefonach podczas rozmowy z zarządcą
Nadmieniam jeszcze że nasz kochany MD od sąsiadki telefon odebrał tylko raz,pierwszego dnia.Później kobieta próbowała się bezskutecznie do niego przez tydzień dodzwonić żeby dowiedzieć się co z tym zrobić.
Z tego co wyszukałem w sieci to właśnie MD jest od tego żeby po zgłoszeniu przez mieszkańca usterki w budynku,puścić to dalej do odpowiednich służb w celu usunięcia/naprawy.
DSC05631.JPG Tak wyglądała rynna i ściana budynku.Pęknięcie widoczne od zewnącz widac również od wewnątrz |
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 158,36 KB |
|
|
|
|
 |
|
|