|
Śnieg na Piastowskim, czyli zasypało nas |
| Autor |
Wiadomość |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 09-01-2010 Śnieg na Piastowskim, czyli zasypało nas
|

|
|
Mam pytanie - kto jest odpowiedzialny za odśnieżanie osiedla?
Dziś wiele aut nie mogło ruszyć zmiejca, a jak już ruszyło, to nie mogło jechać przez warstwę lodu przykrytą warstwą śniegu. Napisałam w tej sprawie do MD, ale jak zwykle nie liczę na szybką reakcję... Ktoś ten śnieg powinien usunąć, a lód posypać piachem z solą. |
|
|
|
 |
CzEsTeR
..

Poziom: 4
|
Wysłany: 09-01-2010
|

|
|
Za odsniezanie chodnika wg informacji jaka wisi u nas na klatce wynika ze firma - ABC-Service.
Co do samej drogi osiedlowej jesli sie nie myle ze wzgledu na przepisy odpowiedzialny jest zarzadca drogi wewnetrznej - czyli zarzadca nieruchomosci.
Daj znac co Ci MD odpisze - o ile wogole zajrzy do mejla bo kontaktowanie sie z nimi ta droga (przynajmniej z mojego doswiadczenia) pozostawia wieeele do zyczenia . |
| Ostatnio zmieniony przez CzEsTeR 09-01-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 10-01-2010
|

|
|
| CzEsTeR napisał/a: | | Co do samej drogi osiedlowej jesli sie nie myle ze wzgledu na przepisy odpowiedzialny jest zarzadca drogi wewnetrznej - czyli zarzadca nieruchomosci. |
Rozumiem, że chodzi o drogi przejazdowe na osiedlu?
A kto zarządza drogą zaraz za szlabanem (poza osiedlem) - tą prowadzącą na działki?
Inna sprawa, że chodniki też nie były niemal w ogóle odśnieżone :/
| Cytat: | Daj znac co Ci MD odpisze - o ile wogole zajrzy do mejla bo kontaktowanie sie z nimi ta droga (przynajmniej z mojego doswiadczenia) pozostawia wieeele do zyczenia . |
Dam znać. Jak nie odpiszą w poniedziałek i nie zadziałają, to we wtorek będę do nich dzwonić w tej sprawie. Dziś działa się jedna wielka tragedia na naszym osiedlu, ale jest weekend, więc nikomu się nigdzie nie spieszy. Aż się boję co będzie w poniedziałek, gdy trzeba będzie jechać do pracy rano :/ |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
Pod Koroną widziałem opla z łańcuchami na kołach może to jest rozwiązanie |
|
|
|
 |
CzEsTeR
..

|
|

|
|
| muńka napisał/a: |
Rozumiem, że chodzi o drogi przejazdowe na osiedlu? |
Tak ;)
| Cytat: |
A kto zarządza drogą zaraz za szlabanem (poza osiedlem) - tą prowadzącą na działki? |
Wydaje mi sie ze miasto. Chociaz jest tez mozliwosc ze droga ta jest wlasnoscia dzialkowcow - wtedy teoretycznie odpowiadaliby za nia dzialkowcy.
| Cytat: |
Inna sprawa, że chodniki też nie były niemal w ogóle odśnieżone :/ |
Ano.. ta firma cos sobie w kulki leci, w zeszlym tygodniu odsniezony chodni byl na szerokosc jeden malej lopaty... reszte udeptali mieszkancy. Zwalczanie gołoledzi to chyba czysty mit bo chodniki wygladaja jakby wogolnie nie byly niczym sypane -.-'
To jakas porazka jest .. wczoraj na innym osiedlu nieopodal (bloki po prawej stronie idac piechota do Korony) wszystkie chodniki byly ladnie odsniezone - wygladalo jakby ktos jakims ratrakiem przejechal ;) - a u nas... szkoda gadac
| Cytat: | | Aż się boję co będzie w poniedziałek, gdy trzeba będzie jechać do pracy rano :/ |
Tez to czarno widze i sie powoli zastanawiam nad "niezawodna" komunikacja miejska -.-'
@Mumin ... wczoraj nawet na naszym osiedlu widzalem pare osob co lancuchy zakladali ;) |
| Ostatnio zmieniony przez CzEsTeR 10-01-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| PROŚBA: ma ktoś pożyczyć łopatę, najlepiej jakąś taką z dość mocną szuflą? Potrzebna mi na jutro lub pojutrze. Muszę wykopać auto z zaspy :) Byłabym bardzo wdzięczna! |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| PROŚBA: ma ktoś pożyczyć łopatę, najlepiej jakąś taką z dość mocną szuflą? Potrzebna mi na jutro lub pojutrze. Muszę wykopać auto z zaspy :) Byłabym bardzo wdzięczna! |
|
|
|
 |
zbych

Poziom: 10
|
Wysłany: 11-01-2010
|

|
|
| czy rano zarzadca zaczal odsniezac osiedle? |
|
|
|
 |
kasialek
**

Poziom: 6
|
|

|
|
| A co z odśnieżaniem dachów budynków? Grozi nam zawalenie, jak w budynkach, o których słyszy się w telewizji? Totalnie się na tym nie znam, ale jak widzę ile u mnie na balkonie napadało, to tak się zastanawiam, co się dzieje na dachach. |
|
|
|
 |
dawny Jozue
.

Poziom: 2
|
|

|
|
Nikt nic nie odśnieżał, jest tak samo jak było.
W tym miejscu chcę podziękować sąsiadom za pomoc w wyjeździe z osiedla i pomoc we wjeździe na osiedle! |
|
|
|
 |
zbych

|
|

|
|
| Pan z Major Domusa twierdzi ze maja tylko odsniezyc drogi dojazdowe, ale bez parkingow itp. Podobno musimy jako mieszkancy zaplacic za to ekstra poniewaz nie mamy tego w umowie. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
Mnie oczywiście nic nie odpisali.
Póki co nie zostały odśnieżone żadne drogi dojazdowe. MD znów chce się wykręcić sianem. Jakby porządnie te drogi odśnieżyli, to można by było nad miejscami parkingowymi jakoś samodzielnie popracować - o ile to odśnieżanie nie będzie wyglądać tak, że cały śnieg z drogi zepchają na parkingi :/ |
|
|
|
 |
migi

Poziom: 11
|
|

|
|
| zbych napisał/a: | | Pan z Major Domusa twierdzi ze maja tylko odsniezyc drogi dojazdowe, ale bez parkingow itp. Podobno musimy jako mieszkancy zaplacic za to ekstra poniewaz nie mamy tego w umowie. |
Proponuje odsniezyc parkingi i caly zebrany snieg wysypac przed drzwi major domusa ! Ciekawe czy maja w umowie odsniezanie drzwi wejsciowych... absurd ! |
| Ostatnio zmieniony przez migi 11-01-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CzEsTeR
..

|
|

|
|
| muńka napisał/a: | | Mnie oczywiście nic nie odpisali. |
Pewnie zajrza dopiero do @ jak do nich osobiscie zadzwonisz. Ja dzis probowalem sie do nich dodzwonic to mieli akurat zajete, potem jakos mi umknelo... niemniej jutro sprobuje sam tez zadzwonic.
| zbych napisał/a: | | Pan z Major Domusa twierdzi ze maja tylko odsniezyc drogi dojazdowe, ale bez parkingow itp. Podobno musimy jako mieszkancy zaplacic za to ekstra poniewaz nie mamy tego w umowie. |
| muńka napisał/a: | | Póki co nie zostały odśnieżone żadne drogi dojazdowe. MD znów chce się wykręcić sianem. |
MD wogole jest jakis lewy ... mam wrazenie ze kazdy problem traktuje na zasadzie "moze sie sam rozwiaze jak nic nie zrobie"... Po to zostal wybrany zeby sie problemami takimi jak np. ten zajmowac, a wszystko co robi sprowadza sie do wykrecania sianem i kasowaniem za pierdoly (np. skrzynki na listy) jak za zboze -.-
A to ze nie ma z nami tej umowy to nie znaczy ze nie dotycza go przepisy prawa polskiego. Jako zarzadca osiedla jest odpowiedzialny rowniez za bezpieczenstwo na drodze wewnetrznej... a co to za bezpieczenstwo jak przyjedzie karetka do kogos i sie zagrzebie, badz wybuchnie pozar i straz nie bedzie mogla wjechac (zakladajac ze jakos przebije sie przez zaparkowane samochody ;)).
| muńka napisał/a: | | Jakby porządnie te drogi odśnieżyli, to można by było nad miejscami parkingowymi jakoś samodzielnie popracować - o ile to odśnieżanie nie będzie wyglądać tak, że cały śnieg z drogi zepchają na parkingi :/ |
Druga kwestia ze jakby sie skrzyknac i zebrac sie w wiekszej liczbie osob (+lopaty ktore sa teraz produktem deficytowym ) to przy wspolnym wysilku mozna by bylo udroznic przejazdy (tak jak to dzis robila juz pewna grupka osob rozgrzewajac sie %-tami ;)). Tyle ze teraz wielu osobom sie nie chce (badz nie maja lopat ;)), a rano znow wszyscy bedziemy sie meczyc zeby wyjechac. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
No właśnie wyżej ogłaszałam się z prośbą o łopatę na chwil kilka. Zero chętnych. A samochody mąż dziś pomagał wypychać - za darmo, nie za łopatę ;)
Z innej beczki: odśnieżaliśmy balkon. Wynieśliśmy 4 wielkie wory śniegu, a jeszcze sporo zostało. Polecam to uczynić, bo może być tak, że w czasie roztopów cały ten śnieg pod postacią wody wleje się Wam do mieszkań :( Patrząc na to, jakie ludzie mają problemy z oknami/drzwiami balkonowymi, jest to dość możliwy scenariusz :/ Oczywiście nie odśnieżajcie w sposób leniwy - nie zrzucajcie śniegu z balkonu! ;) |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 11-01-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zd
.

|
|

|
|
"Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do gromadzenia odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym i porządkowym oraz przyłączenie do istniejącej kanalizacji sanitarnej,
2) gromadzenie powstałych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych w urządzeniach, o których mowa w pkt 1,
3) usuwanie i unieszkodliwianie odpadów komunalnych,
4) oczyszczanie ze śniegu i lodu oraz usuwanie błota i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości.
2. Wykonywanie obowiązków określonych w ust. 1 na terenie budowy należy do kierownika budowy.
3. Oczyszczanie przystanków komunikacyjnych oraz wydzielonych krawężnikiem lub oznakowaniem poziomym torowisk pojazdów szynowych ze śniegu i lodu oraz usuwanie odpadów komunalnych, błota i innych zanieczyszczeń na tych terenach należy do obowiązków jednostek użytkujących tereny służące komunikacji publicznej.
4. Obowiązki utrzymania czystości i porządku na terenach nie wymienionych w ust. 1-3 należą w odniesieniu do dróg publicznych - do zarządu drogi, a w odniesieniu do pozostałych terenów - do gminy."
Za niewywiązywanie się z obowiązku jest wysoki mandat, czy to może zdopingować MJD? |
| Ostatnio zmieniony przez zd 11-01-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ziemba
*

Poziom: 6
|
Wysłany: 12-01-2010
|

|
|
| Nie ma sie co pitolić z naszym zarzadcą, w takich przypadkach należy zadzwonić do Strazy Miejskiej i powiadomić że na naszym osiedlu chodniki i ulice są nieodsnieżone. Pieprzną Domusowi mandat to na drugi raz będą śmigać z łopatą. Przecież stan naszych uliczek to jakiś absurd, nie dość że zanim wsiądę do auta jestem mokry od kolan w dół to jeszcze z osiedla wyjechać nie mogę przez te zaspy. |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

|
|

|
|
| NA MD nie ma co liczyc, wiec moze jedyna rada to samemu sie skrzyknac i odsniezyc nasze osiedle, tylko czy da sie to zrobic na calym osiedlu, niestety w to watpie, bo tylko osniezenie calego osiedla ma sens bo inaczej bedzie tak ze my sobie odsniezymy ale i tak nie bedzie miesjca do zaparkowania bo cale osiedle czytaj etap I,II i III zaparkuja u nas, i pomimo ze sie napracujemy to nic z tego dla nas nie wyniknie |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

|
|

|
|
W czynie społecznym :) Dawno tego nie przerabiałem :) Ostatnio w podstawówce sadziłem świerki w Nadleśnictwie Miękinia :)
Ja jestem za, zwłaszcza, że wczoraj widziałem, jak chyba część mieszkańców ostro szuflowała w okolicach biura Geo. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| A cały śnieg usypiemy przed drzwiami Geo, które nam takiego wspaniałego zarządcę wybrało. |
|
|
|
 |
Terkot
** **

Poziom: 12
|
Wysłany: 13-01-2010
|

|
|
| zd napisał/a: | "Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:..........................
Za niewywiązywanie się z obowiązku jest wysoki mandat, czy to może zdopingować MJD? |
Super, czytanie ze zrozumieniem się kłania Odpowiedzialny jest właściciel, nie zarządca!! Kto jest właścicielem - my, czy MD? Jeżeli w jakiś tajemniczy sposób umowa z MD jest zawarta tak, że on do pewnych rzeczy nie jest zobowiązany to naprawdę nie dziwię mu się, że ma nas w d...... Robi to co ma w umowie, a reszta to nasz problem.
Zamiast narzekać proponuję na najbliższym zebraniu przegłosować zmianę zarządcy - wspólnota istnieje więc możemy sobie wybrać kogo chcemy, lub kto zechce nas :)
Ja od teraz zaczynam wypytywać znajomych, którzy mieszkają w blokach kto nimi zarządza oraz co o nim sądzą i wam też radzę to samo - trzeba poszukać takiego zarządcy, z którego ludzie są zadowoleni oraz dodatkowo on (zarządca) podejmie się prowadzenia naszej wspólnoty za podobne pieniądze co MD. |
|
|
|
 |
marcin255
**

Poziom: 7
|
|

|
|
| muńka napisał/a: | | A cały śnieg usypiemy przed drzwiami Geo, które nam takiego wspaniałego zarządcę wybrało. |
Trzeba wywalić zarządcę na zbity pysk i wybrać inną firmę. Od roku jest mowa o usunięciu pseudo chodnika na lewo za budką ochrony ( od Krzywoustego) -dało by to więcej miejsca i 2-3 miejsca ale 0 zainteresowani ,jeszcze usłyszałem " Pan napisze podanie -prosbę " Ludziom sie pop...ło , kto tu u kogo pracuje? I tak mija rok |
|
|
|
 |
zbych

|
|

|
|
"Zamiast narzekać proponuję na najbliższym zebraniu przegłosować zmianę zarządcy - wspólnota istnieje więc możemy sobie wybrać kogo chcemy, lub kto zechce nas :)"
a właśnie kiedy moze zebrac się wspólnota, aby zmienić zarządce? czy czekamy na cos? |
|
|
|
 |
maziciusz
.

|
|

|
|
| Zobaczymy co Panowie z MD załatwia, wyjaśnia odnośnie spraw z ostatniego spotkania. Słyszałem że zarządca HJW jest w porządku i stosunkowo tani. Czekam juz tydzień w sprawie zgłoszenie odnośnie domofonu- dalej cisza. Jeśli będzie sprzęt ja na odśnieżanie osiedla jestem chętny. |
|
|
|
 |
Łukasz
**

Poziom: 8
|
|

|
|