|
Szlabany i dzikie parkowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Watchman
Gość
Poziom: 4
|
Wysłany: 12-06-2009
|

|
|
| Może by tak wywiesić info o obligatoryjnym stosowaniu identyfikatorów za szybę, przeforsować pomysł u Major Domusa żeby umieścili zamiast debilnych słupków tablice informacyjne o odholowywaniu na koszt właściciela i niech nam dorzucą do czynszu tą usługę zamiast kretynów ochroniarzy. |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
| Tylko że te identyfikatory musieliby dostać wszyscy mieszkańcy osiedla + właściciele lokali usługowych. I niezbyt rozumiem jak by to miało prawnie wyglądać z tym odholowywaniem? |
|
|
|
 |
Watchman
Gość
|
|

|
|
Z identyfikatorami było jak z pilotami - kto chciał z mieszkańców ten dostał. Były za friko i przysługiwały każdemu kto kupił lokal. Więc kto się zainteresował w porę ten już ma.
Prawnie? Hm, niech napiszą teren prywatny, zakaz parkowania, nie dotyczy posiadaczy identyfikatorów.
Czy my jesteśmy jakimś upośledzonym osiedlem? nie damy sobie rady z tym z czym inni mają spokój? A Ci z budki z oscypkami, którzy otwierają nie legitymując powinni w tubę dostać za każdą taką akcję to się nauczą. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Watchman napisał/a: | | Z identyfikatorami było jak z pilotami - kto chciał z mieszkańców ten dostał. Były za friko i przysługiwały każdemu kto kupił lokal. Więc kto się zainteresował w porę ten już ma. |
Dobre sobie. Nam w Major Domus powiedzieli, że identyfikatory będą jak będziemy mieli wspólnotę. To było jakiś rok temu, więcej nie pytałam.
| Cytat: | | Czy my jesteśmy jakimś upośledzonym osiedlem? nie damy sobie rady z tym z czym inni mają spokój? A Ci z budki z oscypkami, którzy otwierają nie legitymując powinni w tubę dostać za każdą taką akcję to się nauczą. |
Nie jesteśmy upośledzonym osiedlem. Mieszkamy na osiedlu, na którym ponad połowa bloków nie ma pozwolenia na użytkowanie i póki co jesteśmy zdani na firmę MD. |
|
|
|
 |
Watchman
Gość
|
Wysłany: 13-06-2009
|

|
|
| muńka napisał/a: | | Dobre sobie. Nam w Major Domus powiedzieli, że identyfikatory będą jak będziemy mieli wspólnotę. To było jakiś rok temu, więcej nie pytałam. |
Ja mam chyba ze 2 lata, w etapie IIIa. Nie robił nikt problemów.
| muńka napisał/a: | | póki co jesteśmy zdani na firmę MD. |
Płacę - wymagam, pozwolenie nia ma tu nic do rzeczy. |
|
|
|
 |
stokrotka
.

Poziom: 2
|
Wysłany: 13-06-2009 szlabany , parkowanie
|

|
|
| Jak bedzie osiedle chronione i zamykane to bedzie porzadek, bo ochrona bedzie wiedziala co nalezy do ich obowiazku i beda tego pilnowac. Narazie zdaje mnie sie ze nie maja zadnych obowiazkow.Placimy za ochrone, ktorej praktycznie nie ma. Jest to darmowe wywalanie pieniedzy. Albo bedziemy mieli ochrone z prawdziwego zdarzenia albo sie ich pozbadzmy. Tylko uporczywa interwencja u MD moze cos zmienic.Trzeba interweniowac do skutku. MD opowiada bzdury, ze osiedle nie moze byc zamkniete.Niech zobaczy inne osiedla z punktami uslugowymi . Inni daja rade ,tylko MD jest bezradny. |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 14-06-2009
|

|
|
| Slawek i Kasia napisał/a: | | Zwykle w takich przypadkach ochrona ,lub wlasciciel posesji zaklada blokade na kola.Jesli wlasciciel pojazdu jest osoba uprawniona do parkowania blokade sie zdejmuje,jesli nie jest placi kare umowna na rzecz wlasciciela posesji ,lub wspolnoty .Informacja o tym , ze nieuprawnione parkowanie bedzie karane powinna sie znalezc przy wjezdzie na teren prywatny.Mysle,ze kara 50-70 zl/dzien skutecznie odstraszylaby osoby spoza osiedla ,ktore zrobily tu sobie parking strzezony dla swoich pojazdow . |
Czyli pewnie da się to zrobić dopiero wtedy, gdy utworzymy pełnoprawne wspólnoty. Wtedy będziemy mieli realny wpływ na wybieranie firmy ochroniarskiej (bo teraz niby wpływ mamy - jako że płacimy - ale pomarudzić każdy może, a jak przychodzi do działania, to się wszyscy rozpraszają) oraz zarządcy osiedla. A przynajmniej tak mi się wydaje. Niezbyt sobie wyobrażam walkę z tymi "dzikimi" parkującymy w obecnej sytuacji - kiedy szlabany są wiecznie podniesione, ochrona jest nieudolna, mieszkańcy nowych budynków nie tworzą wspólnot, auta nie są oznakowane (wliczając w to samochody należące do właścicieli lokali usługowych), a zarządca ma wszystko w głębokim poważaniu. |
|
|
|
 |
Łukasz
**

Poziom: 8
|
Wysłany: 15-06-2009
|

|
|
| Moim zdaniem trzeba by wyjść od tego aby parkować poprawnie i szanować miejsce parkingowe oraz innych parkujących ! |
|
|
|
 |
sapro
..

Zamieszkały: Wrocław
|
|

|
|
| Łukasz napisał/a: | | Moim zdaniem trzeba by wyjść od tego aby parkować poprawnie i szanować miejsce parkingowe oraz innych parkujących ! |
Oczywiści masz rację ale dopóki na naszym osiedlu parkują ludzie "z zewnątrz" to sytuacja się nie poprawi. Jak ktoś taki postawi auto to ma gdzieś czy wjechał na trawnik czy też zajął dwa miejsca parkingowe. Swoją drogą zauważyłem że parkowanie na trawnikach stało się codziennością nawet dla samych mieszkańców:/
Tak naprawdę dopóki całe osiedle nie będzie objęte wspólnotą mieszkaniową to nie wiele możemy zrobić. Jest wiele pomysłów, ale żeby je wprowadzić w życie trzeba podjąć stosowne uchwały, a bez wspólnoty tego nie zrobimy. Jesteśmy więc zdani na MD, które jak już ktoś wspomniał, nie radzi sobie z niczym. |
| Ostatnio zmieniony przez sapro 15-06-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
|

|
|
| NO jeśłi chodzi o praking to jest jeszcze jeden problem, mianowicie na parkingach pod blokami parkują także Ci którzy mają miejsce postojowe w garażu poziemnym bo nie chce im sie wjeżdzac do garażu???, staną bliżej swojej klatki??? Nie wiem jaki jest tego powód, ale faktem jest że takie sytuacje mają miejsce, ja osobisice znam taki przypadek. Moim zadniem jest to świństwo z ich strony, biorąc pod uwage sytuacje na naszym osiedlu. Zatem o poprawie sytuacji z parkingiem możemy mówic dopiero gdy wszyscy naucza się kultury parkowania. |
| Ostatnio zmieniony przez hubi 15-06-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Łukasz
**

Poziom: 8
|
Wysłany: 16-06-2009
|

|
|
| oj hubi trafiłeś w dziesiatkę - zgadzam się z tobą w 100% też znam takie dwa przypadki i nawet zaczepiłem sąsiada zadając mu pytanie czy nie chciałby odstąpić mi jego miejsce... tylko się zakłopotał... no nic trudno trzeba sobie radzić z parkowaniem dalej |
|
|
|
 |
aplet25
Gość
|
Wysłany: 16-06-2009 Straż miejska a parkowanie na ul. Toruńskiej
|

|
|
Szanowni Państwo
Na początku swojego postu chciałbym serdecznie podziękować „lokatorowi” przy ul. Toruńskiej, który tak nagminni i często dzwoni do Straży Miejskiej, nawet o 1 w nocy, po to aby zgłosić źle zaparkowany samochód.
Od ponad 2 lat wynajmuję mieszkanie przy ul. Toruńskiej i już dwa razy dostałem mandat tylko dlatego, że na parkingu przy ul. Toruńskiej parkują samochody dostawcze, jak to miało miejsce np. wczoraj tj. 15.06.2009 roku, samochody firmowe (np. Remes 2 samochody) oraz właściciele garaży podziemnych.
Ponieważ nie było miejsca aby zaparkować samochód, postawiłem samochód na chodniku. Efektem tego jest wezwanie do Straży Miejskiej i oczywiście mandat. Teraz ja zapłacę bo jakiś palant nie miał się na kim wyżyć i oczywiście padło na mnie, bo mam obcą rejestrację.
Chciałem się dowiedzieć ile jeszcze razy będę płacił mandat za „życzliwych sąsiadów”? Czy ja także mam teraz stać na balkonie po południu i czatować aż ktoś postawi samochód nie tak jak powinien i wzywać Straż Miejską? Czy na tym ma polegać „życzliwość” ?
Żeby tego było mało, kochani kierowcy tak świetnie nauczyli się parkować samochody że niejednokrotnie samochód stoi na dwóch miejscach parkingowych. Po co myśleć o kimś innym jak najważniejsze jest to, że „ja postawiłem swój samochód”, prawda? Identyczna sytuacja jest dla parkujących pod balkonami.
Bardzo chętnie wynająłbym miejsce parkingowe w garażu, ale niestety posiadam instalację gazową więc ma prawo i obowiązek parkować na wolnym powietrzu.
Bardzo proszę zatem tą osobę która wezwała wieczorem tj. 15-16.06.2009 o zwrot kwoty niesłusznie wystawionego mandatu.
Pozdrawiam
Lokator z klatki 2 przy ul. Toruńskiej |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

|
|

|
|
Przepraszam najmocniej, ale to nie to osiedle :) My donosimy tylko na mieszkańców Kromera/Krzywoustego (osiedle na północny-wschód od bloków Dach Budu).
A tak przy okazji, to jak się parkuje niezgodnie z przepisami, to nie ma się co dziwić, że SM zostawia mandat. Dura lex, sed lex Oto co mam na myśli |
| Ostatnio zmieniony przez Mumin 16-06-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

|
|

|
|
| aplet25, usunąłem Twoje posty ze względu na wulgaryzmy i osobiste wycieczki. Postaraj się napisać to samo bez obrażania innych. |
|
|
|
 |
aplet25
Całkiem nowy
Poziom: 1
|
|

|
|
W poprzednim poście nic nie było obraźliwego, tylko stwierdzenia faktu, ale widzę, że jesteś adminem na tym forum więc usuwasz to co jest Ci niewygodne prawda? a pozostawiasz to co według Twoich kryteriów odpowiada - czyli swoje mądrości.
Po co w ogóle się wypowiadasz skoro Twoja odpowiedź nic tak nie wniosła tylko pokazał jakim jesteś chamskim człowiekiem.
P.S.
Ten post też usuniesz? |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

|
|

|
|
1. Sprawdź w słowniku słowo buc!
2. Piszesz na forum Osiedla Piastowskiego o sprawie z ul. Toruńskiej - według mojej wiedzy to te bloki dzieli około 600 metrów, więc ciężko będzie Ci tu znaleźć osoby, które wezwały straż miejską.
P.S. Nie jestem adminem, ale jak większość mam możliwość moderowania forum (zwłaszcza tematów, które sam zakładałem). Nie pozwolę, żeby ktoś nazywał mnie ch...em (to jest odpowiedź na pkt 1.). |
| Ostatnio zmieniony przez Mumin 16-06-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kurczaki

Poziom: 9
|
|

|
|
| aplet25 napisał/a: | .....
Po co w ogóle się wypowiadasz skoro Twoja odpowiedź nic tak nie wniosła tylko pokazał jakim jesteś chamskim człowiekiem.
|
Za to Twoja duzo wniosla.... Po co u nas piszesz o sprawach innego osiedla?
A jak masz taki problem z parkowaniem, to jedz na parking strzezony - najblizszy chyba na ul. Jaracza, kolo Shella. |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 18-06-2009
|

|
|
| Przed chwilą stojąc na balkonie zaobserwowałam pana (w pasiastym swetrze), który zaparkował sobie na trawniku pod blokiem i wszedł do 57 (ciemno jest, ale to chyba granatowy ford). To nic, że bliżej śmietnika miał pan wolne miejsce - nie chciało się szukać, co? Chciałam panu wylać na głowę wodę, którą podlewałam kwiatki, ale wiatr wieje - pewnie bym nie trafiła :P |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 18-06-2009, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Mumin
** * * **

|
Wysłany: 18-06-2009
|

|
|
| Muńka lej, albo zrób sobie zapas cegieł na balkonie (cegły wiatr nie zwieje). |
|
|
|
 |
Terkot
** **

Poziom: 12
|
Wysłany: 19-06-2009
|

|
|
Ponieważ zanosi się na to, że jednak wspólnota mieszkańców zarówno w etapie III jak i IV powstanie w tym wieku to będziemy mogli w końcu przystąpić do konkretnych działań.
Moim zdaniem jedynym sposobem na uratowanie trawników przed rozjechaniem jest ich ogrodzenie - tak żeby po prostu nie dało się na nie fizycznie wjechać samochodem. Innych możliwości nie widzę - nie ma co liczyć na to, że ochrona dopilnuje, ludzie nagle zaczną myśleć, itd. |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Tak jest, większe trawniki trzeba ogrodzić, ale te mniejsze (wielkości czasem jednego miejsca postojowego) będą dziwacznie wyglądały otoczone płotkiem. Proponowałabym posadzić na nich jakieś krzaczki - będzie ładnie wyglądać, a i samochód w krzew nie wjedzie. Ewentualnie postawić po jednym lub po dwa słupki metalowe. |
|
|
|
 |
gural

Poziom: 9
|
|

|
|
Ja proponuje ... i było to jusz poruszane na forum, także MD sie wypowiadał ...
miejsca | Cytat: | | wielkości czasem jednego miejsca postojowego |
trzeba przerobic na miejsca postojowe ... bo aktualnie parking wyglada to jak ser szwajcarski ... poprzeplatany trawka.
W ten sposób zyskamy kilka miejsc. |
| Ostatnio zmieniony przez gural 19-06-2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Z tych trawników, które można zamienić na parking, zrobi się chyba ze trzy miejsca. Na reszcie albo rosną drzewa, albo są tam jakieś studzienki z betonowymi płytami. A skoro nie da się na nich zrobić miejsc postojowych, to niechaj będą zielone, a nie zabłocone przez dziko parkujące auta! |
|
|
|
 |
|
|