Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław
Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    StatystykiStatystyki
Szybka rejestracjaSzybka rejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Szlabany i dzikie parkowanie
Autor Wiadomość
Mumin 
** * * **

Poziom: 15
HP: 9/488
 2%
MP: 233/233
 100%
EXP: 16/35
 45%
Wysłany: 14-05-2009   Szlabany i dzikie parkowanie

Pozwoliłem sobie na wysłanie do Major Domusa maila z prośbą o wyjaśnienie po kiego grzyba na tym osiedlu są szlabany, skoro są wiecznie otwarte. A już przegięciem było to, że jak szlaban był zamknięty, to podjechał Pan, powiedział do strażnika "Proszę otworzyć" i ten bez pytania kim jest ten człowiek otworzył mu szlaban.

Sorki, ale mam dość krążenia po osiedlu i szukania miejsc, bo większość (łącznie z trawnikami i chodnikami) jest zajęta przez studentów, którzy ruszają się samochodem tylko na weekend do domciu.

wiktor
..

Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 14-05-2009   Re: Szlabany i dzikie parkowanie

Mumin napisał/a:

bez pytania kim jest ten człowiek otworzył mu szlaban.

Sorki, ale mam dość krążenia po osiedlu i szukania miejsc, bo większość (łącznie z trawnikami i chodnikami) jest zajęta przez studentów, którzy ruszają się samochodem tylko na weekend do domciu.

Tego problemu nie da się rozwiązać inaczej niż wprowadzenie opłat z parking.

Trzeba wydzielić jakieś strefy i rozszerzyć obowiązki naszych komandosów na kontrolowanie rejestracji samochodów. Dla mieszkańców za darmo, dla reszty pierwsza godzina darmo potem hmm 50 groszy za godzine czy coś takiego i szybko będzie porządek :> Studenci wolą na piwo oszczędzać niż płacić :>
Ostatnio zmieniony przez wiktor 14-05-2009, w całości zmieniany 1 raz  

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%
Wysłany: 14-05-2009   

a mi się wydaje, że najprostsze rozwiązanie to - nie masz pilota nie wjeżdżasz

wiktor
..

0%
 100%
 66%

Mumin napisał/a:
a mi się wydaje, że najprostsze rozwiązanie to - nie masz pilota nie wjeżdżasz

na terenie osiedla są sklepy itd. nie ma możliwości aby tak zrobić, a studenci to przecież spryciarze

Ktosiek Again
Gość
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 1/11
 9%

Piloty jak widać nie spełniają swoich funkcji. Zamknąć szlabany i tyle. W końcu za coś płaciliśmy.

Ponadto obowiązek kartek za szybą pojazdu. Każdy uprawniony do parkowania powinien je mieć w posiadaniu. A burakom parkującym na trawnikach i nieuprawnionym zadedykować jakiś dział z fotkami ich dokonań....Moze da się je jakoś wykorzystać później.

A co do sklepów to....litości to nie CH Korona.

wiktor
..

0%
 100%
 66%

ja nie mowie, że to parking dla klientów sklepu, ja mówię, że student powie prosze otworzyc szlaban, a dokąd to, a do dentysty i tyle
no chyba, że ochrona powie to prosze sobie zaparkowac gdzie indziej i na nogach przyjść:>> ale wlasiciele sklepow sie nie uciesza

na kim zrobi wrazenie dzial z fotkami heh, lepiej za niszczenie mienia/zieleni scigac - ale to zbyt powszechne

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%
Wysłany: 15-05-2009   

Odpowiedż od Major Domusa:

Niestety Państwa osiedle posiada lokale usługowe do których musi być dojazd w godzinach 8:00 - 20:00. Właściciele lokali nie zgadzają się na całodobowe zamykanie szlabanu od strony ul. Krzywoustego.
Ochrona na Państwa części osiedla a więc ul. Kromera 51 - 69 jest tylko w godzinach nocnych (taki zakres ochrony został Państwu zaproponowany, mając na uwadze, że część mieszkańców jest w ogóle przeciwna ochronie nie wprowadzaliśmy jej na całą dobę) oczywiście można to zmienić ale musiałaby być na to zgoda zdecydowanej większości właścicieli obydwu etapów - IVA i IVB. Tak więc szlaban od ul. Kromera też jest otwarty w ciągu dnia, również takie było uzgodnienie z Państwa Stowarzyszeniem (głównie boimy się, że szlaban zamknięty bez ochrony będzie nagminnie niszczony).

Oczywiście bardzo chcielibyśmy, żeby osiedle było zamknięte i strzeżone całą dobę. Chcemy wprowadzić dla Państwa Identyfikatory na auta tak aby ochrona w godzinach nocnych mogła weryfikować kto wjeżdża. Musimy znać Państwa (obydwu etapów) decyzję i poddać pod głosowanie uchwałę (pytanie ile identyfikatorów przysługuje na lokal i co z autami które zaparkują bez identyfikatora) tak aby osoby, które nie bądą wpuszczone na teren osiedla (np trzecie auto) a będą tam mieszkać nie miały pretensji do ochrony / zarządcy.
Chciałbym zauważyc również, że deweloper o czym Państwo pewnie nie wiecie włączył miejsca parkingowe etapu IVA i IVB również do parkowania dla właścicieli etapu IIIA/B (Krzywoustego 1-7A - nie posiadają oni żadnego parkingu przed swoimi mieszkaniami), co komplikuje sprawę.

Ilość miejsc na osiedlu jest bardzo mała i wszystkie wspólnoty borykają sie z tym problemem - wprowadzamy identyfikatory, słupki, zwiększamy o ile możemy ilość miesjc parkingowych, wprowadzamy znaki informujące o miejscach do parkowania dla poszczególnych wspólnot, a także współpracujemy ze Strażą Miejską w tym zakresie a pomimo to bez przestrzegania ustalonych zasad przez samych mieszkańców problem nadal istnieje.

Auta które są wrakami na terenie osiedla może usunąć tylko Policja a nie wspólnota ani zarządca. Wspomniany Opel tak jak parę innych były zgłoszone Policji jednak do usunięcia od zgłoszenia mija czasami i pół roku. Autami zaparkowanymi spoza wspólnoty jeżeli stoją na miejscu parkingowym i nie zagrażają otoczeniu (np nie mają wybitych szyb) Policja ani Straż Miejska nie chce się zajmować.

Tak więc zamknięcie szlabanów rozwiąże częściowo sprawę, ale musi być to jasna deklaracja większości właścicieli wszystkich 7 Wspólnot łącznie z przekonaniem do tego właścicieli lokali usługowych np GEO. kancelarii, sklepu meblowego itp.
Oznakownie osiedla i stworzenie planu miejsc do parkowania dla ZDIUMu tak aby Straż Miejska mogła dawać mandaty źle zaparkowanym autom może być zrealizowane dopiero w momencie oddania do użytkowania budynków etapu IIIA/B oraz IVA/B - oficjalnie jest to teren budowy.

Sprawa jest nam znana i na pewno postarmy się zaproponować Państwu na najbliższym zebraniu próby jej rozwiązania.

Ktosiek
Gość
 0%
 100%
 9%

Super, najpierw wydębili ciężką kasę za piloty i programowanie a potem wypięli du....y. Klasyk.

wiktor
..

0%
 100%
 66%

Mumin napisał/a:

nocnych (taki zakres ochrony został Państwu zaproponowany, mając na uwadze, że część mieszkańców jest w ogóle przeciwna ochronie nie wprowadzaliśmy jej na całą dobę).

To jest świetne.
Demokracja proporcjonalna, ponieważ 45% mieszkańców była przeciwna ochronie, to dla zadowolenia ich przez 45% doby ochrony nie będzie:>>

Ktosiek
Gość
 0%
 100%
 9%

A ja zapytuję ponownie: na cholerę było wprowadzanie szlabanów i pilotów skoro któryś ZAWSZE jest otwarty niezależnie od pory?

wiktor
..

0%
 100%
 66%

Ktosiek napisał/a:
A ja zapytuję ponownie: na cholerę było wprowadzanie szlabanów i pilotów skoro któryś ZAWSZE jest otwarty niezależnie od pory?

Hmm prewencyjnie, obcy zobaczy szlaban pomyśli, oo strzeżone osiedle, a akurat mają otwarty szlaban;) Zresztą ładnie to się komponuje z płotem;>
Na noc są chyba zamykane, tylko w sumie po co.

muńka 

Pomogła: 3 razy
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 47/52
 90%
Wysłany: 18-05-2009   

No dobrze, nawet jeśli w godzinach pracy lokali usługowych szlaban będzie otwarty, to wieczorem i w nocy powinien być zamknięty. A ten emerytowany cieć z drewnianej budy (zwany szumnie "ochroniarzem") nie powinien go otwierać komu popadnie. Nie ma pilota - nie ma parkowania.

Inna sprawa, że przed wjazdem na osiedle od strony etapu IVA jest parking poza szlabanem. Jeśli ktoś przyjeżdża do lokalu sługowego (np. do dentysty czy do sklepu) powinien sobie tam właśnie parkować, a jak nie ma miejsca - trudno. W centrum Wrocławia też nie ma miejsc parkingowych, a jak są to płatne, i jakoś ludzie żyją, funkcjonują, załatwiają swoje sprawy. Na podwórkach przy blokach powinni parkować tylko mieszkańcy i ewentualnie właściciele lokali. Reszta - niech idzie sobie piechotą, a jak przyjeżdża dostawa do sklepu (taaa, JAKIEGO SKLEPU... z meblami?), to może się właściciel sklepu pofatygować i otworzyć szlaban na czas potrzebny do załatwienia sprawy.

No ale takie jest Geo - niby wszystki chce zrobić dobrze, ale to mieszkańcy (czyli ci, co wywalili kasę) cierpią.
Ostatnio zmieniony przez muńka 18-05-2009, w całości zmieniany 1 raz  

stokrotka
Gość
 0%
 100%
 9%
Wysłany: 09-06-2009   szlabany

Szlabany powinne byc zamkniete cala dobe. Placimy za ochrone , ale to wyrzucone pieniadze. praktycznie ochrony niema. Sklepy i punkty uslugowe powinny placi przynajmniej 3 x wiecej. Skoro placa tak jak my to niech sie podporzadkuja. Nie jest to pierwsze osiedle,na ktorym znajduja sie uslugi. Dlaczego inne takie osiedla sa zamkniete a nasze nie. zdaje egzaminu. cos mnie sie wydaje, ze MD nie daje sobie rady. Musimy wszyscy u niego interweniowac.

stokrotka
Gość
 0%
 100%
 9%
Wysłany: 09-06-2009   szlabany

Szlabany powinne byc zamkniete cala dobe. Placimy za ochrone , ale to wyrzucone pieniadze. praktycznie ochrony niema. Sklepy i punkty uslugowe powinny placi przynajmniej 3 x wiecej. Skoro placa tak jak my to niech sie podporzadkuja. Nie jest to pierwsze osiedle,na ktorym znajduja sie uslugi. Dlaczego inne takie osiedla sa zamkniete a nasze nie. zdaje egzaminu. cos mnie sie wydaje, ze MD nie daje sobie rady. Musimy wszyscy u niego interweniowac.

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%
Wysłany: 10-06-2009   

To ja składam apel na ręce Piotra. Jak już się uporamy z pozwoleniami i zaświadczeniami. Zacznijmy walkę o zamknięte szlabany. Ja na prawdę mam serdecznie dość i zaraz zacznę robić niefajne rzeczy kretynom, którzy zostawiają samochód na środku drogi lub stają jednym samochodem na dwóch miejscach (Pani ze srebrnej hondy jazz powinna się wybrać na kurs dokształcający, chyba że jest tak bezczelna i umyślnie parkuje okrakiem na dwóch miejscach).

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%

U znajomych na al. Śliwowej są pozamykane bramy i nie ma żadnej ochrony (więc nie ma kto otworzyć). Zasada jest prosta - nie masz pilota, won parkować na zewnątrz.

monim
**

Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 11/19
 57%

A co jeśli szlabany bedą zamknięte ale i tak z miejscami do parkowania będzie tak samo?
czy naprawdę uważasz, że dla studentów szlaban jest jakimś problemem? wystarczy, że raz wjadą i postawią samochód na kilka tygodniu pod oknem :>
Ostatnio zmieniony przez monim 10-06-2009, w całości zmieniany 1 raz  

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%

Ale przynajmniej szlaban będzie zamknięty. Po jakiego grzyba każdy z nas zapłacił za szlabany, płot, piloty, które i tak do niczego nie służą!!!
A oprócz tego każdy samochód właścicieli mieszkań powinien mieć identyfikator.

gural 

Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 7/20
 35%
Wysłany: 11-06-2009   

A może taki sposób na "parkujących inaczej"
http://www.joemonster.org...alogowego_losia

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%

gural to za słabe :) a tak poważnie właśnie mnie jakiś idiota passatem zastawił, bo postanowił zaparkować na ukos.

OSTRZEGAM, będę wyrywał lusterka, anteny i jechał kluczykami po lakierze każdego, kto stanie w odległości mniejszej niż 20 cm ode mnie.

Terkot 
** **

Poziom: 12
HP: 3/319
 1%
MP: 152/152
 100%
EXP: 5/27
 18%

Tekst może być - tylko zamiast na jednej kartce proponuję zrobić naklejkę składającą się z malutkich prostokątów - tak żeby każdy trzeba było odklejać osobno i naklejać toto na przednią szybę żeby nie dało się odjechać. Była kiedyś taka akcja gdy wkurzeni ludzie naklejali takie coś cymbałom parkującym gdzie popadnie. Podobno zdrapanie zajmuje ca godzinę :mrgreen:

gural 

Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 7/20
 35%

Mumin napisał/a:
jakiś idiota passatem zastawił, bo postanowił zaparkować na ukos.

Widziałem to jak wyjeżdżałem swoim ... nie wiem co bym mu zrobił.
Od razu na mi się przypomniały zdjęcia z joemonster. :mrgreen:

Stokrotka
Gość
 0%
 100%
 9%
Wysłany: 12-06-2009   

Widzialam faceta ,ktory zaparkowal na naszym osiedlu/kolo transformatora/ . Wyniosl worek smieci i wyszedl z osiedla.Nie jest mieszkancem osiedla gdyz skierowal sie do starego bloku na Krzywoustego. Ochroniarz Go widzial i nie reagowal. Poprzednia frma ochroniarska troche lepiej zdawala egzamin. Wiecej reagowala na porzadek na osiedlu. Praca obecnuch ochroniarzy polega na odbijaniu o pelnych godzinach czytnikow. w pozostalym czasie nie interesuja sie co dzieje sie na osiedlu. a naiwni mieszkancy osiedla musza za to placic. MD uwaza,ze to jest ochrona /tylko jaka?/, a MD chyba ma z tego profity. Uwaga na zlodziei! w srode 9-go okradziono mieszkanie pod 61. Moze na osiedlu znajdzie sie ktos kto zrobi z tym porzadek. apoparcie zagwarantowane.

Watchman
Gość
 0%
 100%
 9%

Mumin napisał/a:
a tak poważnie właśnie mnie jakiś idiota passatem zastawił, bo postanowił zaparkować na ukos.

Chyba nie było tak źle skoro udało Ci się wyjechać. Wieczorami po prostu brakuje przestrzeni....Nie to nie ja - uprzedzam domysły.

Stokrotka napisał/a:
Widzialam faceta ,ktory zaparkowal na naszym osiedlu/kolo transformatora/ . Wyniosl worek smieci i wyszedl z osiedla.Nie jest mieszkancem osiedla gdyz skierowal sie do starego bloku na Krzywoustego.

Takiemu to owszem - wymontować to i owo to mu się przestanie opłacać.

Proponuję przegląd zrobić ile pojazdów stoi nieużywanych jak na darmowym parkingu policyjnym - vide płot wzdłuż Krzywoustego.

Robienie sobie nawzajem na złość to idiotyzm. Tępić trzeba cwaniaków.

muńka 

Pomogła: 3 razy
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 47/52
 90%

To może najpierw zaczniemy "tępić" tych wyżej wspomnianych cwaniaków spoza osiedla, co sobie u nas darmo parkują? Tylko pytanie - jak? Ma ktoś pomysł?

Odpowiedz do tematu