Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław
Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    StatystykiStatystyki
Szybka rejestracjaSzybka rejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ubezpiecznienie mieszkania
Autor Wiadomość
muńka 

Pomogła: 3 razy
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 47/52
 90%
Wysłany: 17-07-2009   Ubezpiecznienie mieszkania

Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia naszych mieszkań.

Czy możecie polecić jakąś polisę, dzięki której będę mogła spać spokojniej na wakacjach nie martwiąc się, że jeśli złodziej włamie mi się do mieszkania, to będę miała problem z uzyskaniem pieniędzy? Będę bardzo wdzięczna za informacje.

wiktor
..

Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 17-07-2009   Re: Ubezpiecznienie mieszkania

muńka napisał/a:
Czy możecie polecić jakąś polisę, dzięki której będę mogła spać spokojniej na wakacjach nie martwiąc się, że jeśli złodziej włamie mi się do mieszkania, to będę miała problem z uzyskaniem pieniędzy? Będę bardzo wdzięczna za informacje.

Moim zdaniem to nie ma sensu, koszt to co prawda kilkaset zł rocznie, ale obejmuje dość niewiele rzeczy, właściwie moim zdaniem nic wartościowego dla złodzieja.
Może jest sens ubezpieczyć od zalania, chociaż z reguły ew. wycenione straty rzadko przewyższają roczną składkę.

włamywacze zazwyczaj kradną biżuterie, gotówke czy papiery wartościowe, cenne przedmioty, kolekcje, monety, znaczki, sztućce, srebra etc. a takie rzeczy nie obejmują zwykłe polisy za kilkaset zł. W dodatku np. jesli zlodziej ukradnie jakieś dyski, laptopa to utracone dane sa bezcenne nie wiem kogo pocieszy jakas smieszna wycena (biora pod uwage stan zuzycia i aktualna wartosc rynkowa - za to nigdy nie odkupi sie sprzetu) wypłacane kwoty są wiec symboliczne (wręcz dobijające).

W praktyce to wygląda tak, że np. ktos ma kilkuletni telewizor kupiony za 8tys, który aktualnie według ubezpieczyciela jest wart max 1 tys zł, na szczęscie złodzieja takie łupy jak używany sprzęt rtv/agd z reguły i tak nie interesuje

Wydaje mi się, że lepiej zainwestowac w lepsze zabezpieczenie niz "ubezpieczenie" bo jak sie doczyta warunki umowy to spać spokojnie raczej nie można.

Z tego co się zorientowalem szybkie włamania zawsze dotyczyły rzeczy, które można zapakować do większego plecaka, a te z reguły nie objęte są standardowym ubezpieczeniem, trzeba by specjalnie dodatkowo ubezpieczyć takie przedmioty ale wtedy to już nie wydatek kilkuset zł ale kilku tys zł (zależy od tych rzeczy np. kolekcja wartościowych znaczków)

Dodatkowy zamek w drzwiach, jakiś alarm to są niewielkie wydatki w porównaniu do składki ubezpieczeniowej, a mogą podziałać odstraszająco na złodzieji zainteresowanych szybkim włamaniem - dla nich każda sekunda jest istotna, dodatkowe zabezpieczenie wymaga cennego dodatkowego czasu. Tak naprawdę każdy zamek, wkładka jest do sforsowania, różnią się właściwie tylko czasem.
O włamaniach "na przeprowadzkę" już dawno nie słyszałem.

muńka 

2%
 100%
 90%
Wysłany: 17-07-2009   

Dzięki za odpowiedź.

Może w takim razie zapytam jakie polecacie wkładki/zamki do wstawienia w nasze osiedlowe drzwi? My mamy wprawdzie wymienione, ale chciałabym coś mocniejszego (choć wiem, wiem - i tak nic mnie nie ochroni). Może jakaś firma, która przyjedzie i zamontuje?

wiktor
..

Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 17-07-2009   

muńka napisał/a:
Dzięki za odpowiedź.
Może w takim razie zapytam jakie polecacie wkładki/zamki do wstawienia w nasze osiedlowe drzwi? My mamy wprawdzie wymienione, ale chciałabym coś mocniejszego (choć wiem, wiem - i tak nic mnie nie ochroni). Może jakaś firma, która przyjedzie i zamontuje?

Wystarczą okucia zabudowujące wkładkę. (Tak aby nic nie wystawało, a najlepiej aby była tylko szpara na klucz)
Jeśli takich nie masz to są dostepne w castoramie za jakieś niewielkie pieniądze rzędu 30-50zł chyba firmy LOB. Montuje się przez zmianę istniejącej rozety - wystarczy wywiercić dwie dziury pod śruby, nie ma z tym problemu w przypadku naszych drzwi (stal chyba cieńsza niż konserwa) Te tanie spełniają swoją rolę równie dobrze jak okucia za kilkaset zł - w końcu chodzi o to samo, aby dostać się do wkładki trzeba to sforsować, a to jest hałas i zajmuje czas.
Jeśli rozważasz dodatkowy zamek nadrziowy to chyba każdy będzie dobry (wszystkie sa chyba klasy C), jednak estetyka...
Co do alarmów to już poniżej 100zł jakies są jakies na kod co uruchamiają syrenę przy wykryciu ruchu, jednak na tą syrene ktoś musi zareagować.

Najlepszym rozwiązaniem jest więc sąsiad, dobrze gdyby ktoś kręcil się czasem w mieszkaniu. Włamywacze pewnie wcześniej obserwują mieszkania, jakiś ruch o nietypowych porach odstrasza.

Mumin 
** * * **

Poziom: 15
HP: 9/488
 2%
MP: 233/233
 100%
EXP: 16/35
 45%
Wysłany: 18-07-2009   

Muńka, dobrych rozwiązań jest kilka. Nazywają się: amstaff, owczarek niemiecki, rottweiler, doberman itp. :-D

Słabiej działają w czasie urlopu, chyba, że zostawiasz takie zabezpieczenie w domu i prosisz sąiada, żeby karmił i wyprowadzał

muńka 

2%
 100%
 90%
Wysłany: 19-07-2009   

Mumin napisał/a:
Muńka, dobrych rozwiązań jest kilka. Nazywają się: amstaff, owczarek niemiecki, rottweiler, doberman itp. :-D

Nie no, na psa nie mogę sobie pozwolić, ale dzięki za radę ;)

Chyba sobie jakiś wyjący alarm zainstaluję. Sąsiedzi mnie znienawidzą za przypadkowe wycie, ale trudno ;)

Odpowiedz do tematu