| Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom
|
|
Winda klatka 53 |
| Autor |
Wiadomość |
gural

Poziom: 9
|
Wysłany: 29-04-2010 Winda klatka 53
|

|
|
Witam.
Czy może mi ktoś powiedzieć czyj to był pomysł żeby tak dziwacznie przeprogramować windę.
Automatyczne zjeżdżanie na -1 było pomyłką, lecz żeby winda nigdzie nie zjeżdżała a zostawała na ostatnim piętrze na którym ktoś ją opuścił jest jakimś koszmarem nocnym.
Czy nie możemy mieć normalnej WINDY z automatycznym zjazdem na parter ??
No chyba że superszybka winda made by spelrem tego nie potrafi.
Pozdrawiam. |
| Ostatnio zmieniony przez gural 29-04-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sapro
..

Zamieszkały: Wrocław
Poziom: 4
|
Wysłany: 01-05-2010
|

|
|
Dla mnie pomyłką było to, że ta widna w ogóle zjeżdżała i to nie ważne na które piętro. Chciałbym zauważyć, że windy nie służą tylko do wjeżdżania ale również do zjeżdżania. Dla mieszkających na wyższych piętrach bardzo irytujący był fakt, że za każdym razem chcąc zjechać trzeba było czekać, aż winda wjedzie z poziomu -1. Może nie byłby to problem gdyby nasze windy jeździły szybciej - niestety prędkością nie grzeszą.
Jestem więc, w przeciwieństwie do przedmówcy, bardzo zadowolony ze stanu obecnego. |
|
|
|
 |
ostrze

|
Wysłany: 02-05-2010
|

|
|
| sapro napisał/a: | Dla mnie pomyłką było to, że ta widna w ogóle zjeżdżała i to nie ważne na które piętro. Chciałbym zauważyć, że windy nie służą tylko do wjeżdżania ale również do zjeżdżania. Dla mieszkających na wyższych piętrach bardzo irytujący był fakt, że za każdym razem chcąc zjechać trzeba było czekać, aż winda wjedzie z poziomu -1. Może nie byłby to problem gdyby nasze windy jeździły szybciej - niestety prędkością nie grzeszą.
Jestem więc, w przeciwieństwie do przedmówcy, bardzo zadowolony ze stanu obecnego. |
Ale ludzie częściej używają windy, by wjechać na górę niż zjechać na dół (alternatywa jaką są schody w przypadku schodzenia wypada bardziej korzystnie niż przy wchodzeniu). Jeśli windy będą zostawać na piętrze na którym ktoś z nich wysiadł, statystycznie więcej osób będzie czekało na dole by wjechać na górę, niż na górze by zjechać na dół. Zatem rozwiązanie by winda zjeżdżała automatycznie do poziomu zero, byłoby bardziej korzystne i to przede wszystkim dla osób mieszkających na najwyższych piętrach. |
| Ostatnio zmieniony przez ostrze 02-05-2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
migi

Poziom: 11
|
|

|
|
| ostrze napisał/a: | | statystycznie więcej osób będzie czekało na dole by wjechać na górę, niż na górze by zjechać na dół. |
Lol! jestem pod duzym wrazeniem tych danych - prosze o zaprezentowanie sposobu pozyskania tych informacji.
Nie wnikajac w zawilosci modelu statystycznego dla tego przypadku, na chlopski rozum ilosc osob ktore opuszczaja mieszkanie mniej wiecej rowna sie ilosci osob do niego powracajacych |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
|

|
|
| Ech, proponuję pójść sobie do jakiegoś hotelu czy biurowca. Właściwie to nie wiem kiedy spotkałam "normalną" windę, która by sama z siebie jechała na dół (bez zawołania). Winda powinna zostać tam, gdzie przyjechała i czekać, aż ją ktoś "zawoła" z innego piętra. Między innymi ze względu na oszczędność energii... |
|
|
|
 |
ostrze

|
|

|
|
| migi napisał/a: |
Nie wnikajac w zawilosci modelu statystycznego dla tego przypadku, na chlopski rozum ilosc osob ktore opuszczaja mieszkanie mniej wiecej rowna sie ilosci osob do niego powracajacych |
:) tak, zgoda, ale jak pisałem są jeszcze schody, którymi również można opuścić mieszkanie.
ja częściej schodzę po schodach niż zjeżdżam windą (czas prawie taki sam, a schodzenie po schodach nie męczy tak samo ja wchodzenie), ale prawie zawsze wjeżdżam windą, więc na chłopski rozum to ilość osób wjeżdżających windą powinna być przynajmniej nieco większa niż zjeżdżających windą.
cała "statystyka" opiera się więc na moich subiektywnych obserwacjach, ale na logikę to do takiego wniosku powinny doprowadzić również jakieś porządne badania - wskazuje na to choćby i to, że automatyczne zjeżdżanie windy na zero jest częstszym rozwiązaniem w Polsce niż nie-zjeżdżanie, musi za tym stać jakaś ukryta logika. |
|
|
|
 |
ostrze

|
|

|
|
| muńka napisał/a: | | Ech, proponuję pójść sobie do jakiegoś hotelu czy biurowca. Właściwie to nie wiem kiedy spotkałam "normalną" windę, która by sama z siebie jechała na dół (bez zawołania). Winda powinna zostać tam, gdzie przyjechała i czekać, aż ją ktoś "zawoła" z innego piętra. Między innymi ze względu na oszczędność energii... |
Biura to trochę inna sytuacja, bo tam zazwyczaj jest więcej wind niż jedna. Gdy jest pięć wind rzeczywiście nie ma najmniejszego sensu by wszystkie na raz zjeżdżały na sam dół, wręcz przeciwnie lepiej gdy w danej chwili są na różnych i podjeżdża ta, która ma najbliżej. Ale gdy jest tylko jedna winda, sytuacja jest inna... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|