|
WSTĘPNY ODBIÓR MIESZKANIA |
| Autor |
Wiadomość |
leo

Poziom: 9
|
Wysłany: 20-01-2008
|

|
|
Witam
wczoraj oglądałem swoje mieszkanie ( ostatnia klatka ) - tragedia !!! Z wylewki wystają rury od grzejników jak i rurki z przewodami elektrycznymi w paru miejscach. Ciekaw jestem jak sobie z tym poradzą , pewnie obetną izolacje z rur i załatają .Wygląda na to że wylewka ma za małą grubość a to oznacza że może w pózniejszym okresie pękać. Ciekawostką jest też to, że rura z wodą ciepłą w szachtach w łazienkach ( w tej chwili częsciowo zamórowana ) jest nie izolowana a to oznacza duże straty którą napewno będziemy musieli pokryć z naszych kieszeni.To tyle z placu budowy. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

Poziom: 14
|
|

|
|
| Ostatnia klatka tzn. ta od działek? Co znaczy że rura z wodą jest zamurowana? I skąd wiadomo że wylewki są złej wysokość ?A że rury od grzejników wystają to nie dlatego że będą do nich grzejniki podłączać? Nie jesteśmy fachowcami ale jak na nasze oko nie jest tak źle, choć oczywiście zastrzeżenia są np. poprzesuwane dopływy wody do umywalki i zlewozmywaka... wszystko zreszta wyjdzie na wstepnych odbiorach i będzie mozna zweryfikować niedociągnięcia |
|
|
|
 |
Bosman
** **

Poziom: 12
|
|

|
|
| A jak juz sie podniosla dyskusja o wylewkach, to moze ktos z was bral wylewke pod parkiet?? Jak tak, to moze bedzie mogl mi powiedziec o wysokosci... Bo mnie nurtuje pytanie, czy oni robia ja pod parkiet 22mm, czy 16?? |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
my wybraliśmy wylewke pod panele... |
|
|
|
 |
hubi
** * * **

Poziom: 15
|
Wysłany: 21-01-2008
|

|
|
| NA to że coś wam poprawią w mieszkaniu po przeglądzie mieszkania, a prze dobiorem nie macie co liczyc mieszkanie będzie w tami satanie jakim go teraz zobaczycie. Tak z doświadczenia.:( |
|
|
|
 |
leo

|
|

|
|
| Dokładnie tak , ostatnia klatka od strony działek. Uważam że wylewka jest za płytka z tego względu że rury wodne czy od ogrzewania powinny znajdować się pod posadzką ( i to co najmniej parę centymetrów ) a one wystają lub są na równi z poziomem.Zaznaczam że posadzkę mam już zrobioną. Zakrycie cienką warstwą wylewki w tej chwili nic nie da bo nawet centymetrowa warstwa nad rurami będzie pękać ,ponieważ rura wodna jest izolowana otuliną czyli taką pianką.Tak że radzę wszystkim żeby przy odbiorach zwrócili uwagę na to i dokładnie ponaciskali swoim ciężarem całą powierzchnię. Chodziłem po mieszkaniach innych lokatorów i w paru zauważyłem też ten problem.A teraz jeżeli chodzi o te rury ciepłej wody które nie są izolowane to znajdują się one w łazienkach w pionie razem z rurą kanalizacyjną ,tam gdzie jest przewidziany licznik od wody.Ta rura jest plastikowa i nieizolowana.Przypuszczam że elerociepłownia takie straty karze sobie zapłacić ,przynajmniej tak przypuszczam ale mogę się mylić |
|
|
|
 |
leo

|
|

|
|
| Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś wie czy odbiór mieszkania można nie podpisać jeżeli zauważymy za dużo wad aż do momentu ich usunięcia ( nie mówię o jakiś pierdółkach ) ? Czy wpierw odbiór z listą usterek a pózniej zrobią albo nie zrobią za parę miesięcy. |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
jak chcesz to możesz nie podpisywać odbioru... pytanie jak szybko chcesz zamieszkać w swoim mieszkaniu bo może dużo czasu upłynąć zanim poprawia to jest źle... |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
Wysłany: 22-01-2008
|

|
|
| hubi napisał/a: | | NA to że coś wam poprawią w mieszkaniu po przeglądzie mieszkania, a prze dobiorem nie macie co liczyc mieszkanie będzie w tami satanie jakim go teraz zobaczycie. Tak z doświadczenia.:( |
A ja mam pytanie do :doswiadczonego" czlowieka: ile czasu uplynelo od wstepnego przegladu, do ostateczenego odbioru?? |
|
|
|
 |
muńka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Lip 2006 Posty: 513 Skąd: Wrocław
Poziom: 20
|
Wysłany: 23-01-2008
|

|
|
| Bosman napisał/a: | | A ja mam pytanie do :doswiadczonego" czlowieka: ile czasu uplynelo od wstepnego przegladu, do ostateczenego odbioru?? |
Jako mieszkanka etapu IVa odpowiem: mieliśmy wstępny odbiór w lipcu, a "ostateczny" w listopadzie. Co nie znaczy, że usterki zostały poprawione... |
|
|
|
 |
leo

|
|

|
|
| A będą je naprawiać czy czekają na przetrzymanie i sami te usterki naprawimy ??? Jak się tłumaczą ? |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| leo napisał/a: | | A będą je naprawiać czy czekają na przetrzymanie i sami te usterki naprawimy ??? Jak się tłumaczą ? |
Usterka pt. kaloryfer, który grzeje tylko ustawiony na 5, a na 1-4 jest zimny, nie została poprawiona do tej pory. Wg panów wszystkowiedzących specjalistów budowlańców, jest to wina sąsiadów - u siebie nie grzeją, to i u mnie nie działa poprawnie :>
Resztę usterek poprawili, ale dłuuugo po "ostatecznym odbiorze". No i musiałam się nadzwonić i nachodzić, żeby w ogóle raczyli przyjść i mi cokolwiek w mieszkaniu zrobić. Szczytem wszystkiego było moje półgodzinne sterczenie w nieogrzewanym mieszkaniu (o 11:00, nie poszłam do pracy) i czekanie, bo panowie "mają przerwę i JEDZĄ ŚNIADANIE". |
| Ostatnio zmieniony przez muńka 23-01-2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AsiaMaciek
** * * **

|
|

|
|
| a w jakim czasie od wstępnego odbioru można było podjąć jakieś prace wykończeniowe?....nie licząc problemów z prądem jakie były, bo z tego co wiem to dużo osób z budowlanego korzystało ... |
|
|
|
 |
muńka

|
Wysłany: 24-01-2008
|

|
|
My zaczęliśmy na przełomie listopada i grudnia (nie pamiętam już dokładnie, bo to był dla nas gorący okres). Czekaliśmy na prąd i na ogrzewanie zanim w ogóle coś ruszyliśmy. Ale niektórzy sąsiedzi mieli już wtedy położone kafle na podłogach i nie przeszkadzał im brak prądu w kontaktach :)
Niby z prądem budowlanym da się pracować, ale słyszałam o nieprzyjemnych przypadkach kiedy ktoś miał już położone kafle na ścianie, a jak przyszedł prąd, to musiał kawałek skuwać, bo się okazało, że jest coś nie tak np. z siłą do kuchenki :/ |
|
|
|
 |
sobek
-

Poziom: 1
|
|

|
|
| AsiaMaciek napisał/a: | | a w jakim czasie od wstępnego odbioru można było podjąć jakieś prace wykończeniowe?....nie licząc problemów z prądem jakie były, bo z tego co wiem to dużo osób z budowlanego korzystało ... |
No chyba nie można ich zacząć przed normalnym odbiorem, a ten (przynajmniej dla budynku D) ma być pod koniec marca/w kwietniu. |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
|

|
|
Mnie pan W. powiedzial, ze prace mozna zaczac dopiero po "normalnym" obiorze...
Sugerowal, zeby "fachowcow" umawiac na poczatek marca, bo na wetedy jest on planowany. |
_________________ Navigare necesse est...
φ = 51°07'12'' N
λ = 17°03'54'' E |
|
|
|
 |
sobek
-

|
|

|
|
| hmm, to dziwne - dzisiaj na wstępnym odbiorze mówił o końcówce kwietnia/początku marca jako terminie odbioru |
|
|
|
 |
Bosman
** **

|
|

|
|
| sobek napisał/a: | | hmm, to dziwne - dzisiaj na wstępnym odbiorze mówił o końcówce kwietnia/początku marca jako terminie odbioru |
koncowce kwietnia/poczatku maja, czy koncowce marca/poczatku kwietnia?? ;) |
|
|
|
 |
sobek
-

|
|

|
|
| Bosman napisał/a: | | sobek napisał/a: | | hmm, to dziwne - dzisiaj na wstępnym odbiorze mówił o końcówce kwietnia/początku marca jako terminie odbioru |
koncowce kwietnia/poczatku maja, czy koncowce marca/poczatku kwietnia?? ;) |
miało być: koniec marca/początek kwietnia, sorry za pomyłkę |
|
|
|
 |
Eiva79

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lis 2006 Posty: 150
Poziom: 11
|
|

|
|
| uuu a czy to oznacza,ze bedziemy mogli wziac od nich te kary za opoznienie? |
_________________ Bez ryzyka nie ma życia... |
|
|
|
 |
muńka

|
|

|
|
| Eiva79 napisał/a: | | uuu a czy to oznacza,ze bedziemy mogli wziac od nich te kary za opoznienie? |
Taaa... Będziesz się domagać od Geo wypłaty umownej kary za opóźnienie, Geo zwali winę na Budopol i powie, że najpierw oni muszą uzyskać odszkodowanie od wykonawcy... Powodzenia więc życzę :) Już to przerabiałam i póki co porzuciłam temat, bo nie mam na to czasu. |
|
|
|
 |
|
|