Osiedle Piastowskie - Aleja Kromera / Krzywoustego Wrocław
Forum osiedla Piastowskiego wybudowanego przez GEO Mieszkanie i Dom

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    StatystykiStatystyki
Szybka rejestracjaSzybka rejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Złośliwy niszczy samochody
Autor Wiadomość
Mumin 
** * * **

Poziom: 15
HP: 9/488
 2%
MP: 233/233
 100%
EXP: 16/35
 45%
Wysłany: 23-10-2009   

Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany, Zakmnąć szlabany!

Piotr 
** * * **

Poziom: 14
HP: 4/426
 1%
MP: 203/203
 100%
EXP: 27/33
 81%
Wysłany: 26-10-2009   

Stowarzyszenie pomoże... Bo według mnie Wspólnota/Wspólnoty mogą przegłosować właścicieli sklepów - ich jest tylko kilku :)

Problem jest taki, że wszyscy właściciele samochodów musieliby zainwestować w dodatkowe piloty - bo u nas nie da się jednego pilota skombinować do wszystkich szlabanów... :/

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%
Wysłany: 27-10-2009   

Ja mam pilota do dwóch szlabanów od strony Kromera i mi wystarcza, a tak z zupełnie innej beczki: zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany! zamknąć szlabany!

muńka 

Pomogła: 3 razy
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 47/52
 90%

Piotrze, ja mogę zainwestować nawet w 17 pilotów, jeśli tylko przez szlaban będą mogły przejeżdżać JEDYNIE osoby rzeczywiście mieszkające/pracujące na osiedlu, a nie tak jak jest teraz - każdy, kto chce. Myślę, że każdy właściciel mieszkania przyklaśnie takiemu pomysłowi.

Łukasz 
**

Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 5/19
 26%

i jeszcze "ochrona" nie powinna otwierać szlabana NIKOMU bez pilota !!

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%

Tak jest: ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!ZAKMKNĄĆ SZLABANY!!!

ziemba
*

Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 6/14
 42%

Ja mam 1 pilota który otwiera wszystkie szlabany na osiedlu. Majordomus sprzedaje piloty 4 kanałowe. Jak jest taka opcja aby przegłosować właścicieli sklepów to jak najszybciej trzeba to zrobić !!!!!!

CzEsTeR 
..

Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 4/11
 36%

Jest tez inna sprawa warta poruszenia - chodzi o system identyfikujący samochody parkujące na terenie osiedla - czyli te popularne małe kolorowe karteczki z numerami. System - który nie działa.

Pomijając fakt ze 1 na 10 osób ta karteczke za szyba zostawi ... to nie wiem czy kiedykolwiek próbowaliście zidentyfikować wlasciciela takiego auta... ja probowalem juz pare razy i spelzlo to na niczym. Jesli pofatygujecie sie do ochroniarza, to wreczy Wam on plik nieaktualnych rozlatujacych sie karteczek, w ktorych czesto (przynajmniej w moim przypadku) jesli nawet traficie na adres osoby mieszkajaca pod odpowiadajacym numerem to wlasciciel mieszkania do ktorego sie pofatygujecie moze oswiadczyc Wam ze on posiada inne numery.

Na osiedlu znajomych ( jak na wiekszosci osiedli ;) ) też istnieje problem z parkowaniem, ale tam wlasciciele aut, ktorzy parkuja zastawiajac kogos / blokujac przejazd, zawsze zostawiaja kartke z numerem lokalu i telefonem... a u nas ludzie parkuja i "dłuuuga" do domu.

sapro 
..

Zamieszkały: Wrocław
 0%
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 29-10-2009   

Dla mnie chyba najbardziej irytujący jest fakt, że pomimo wielu wolnych miejsc ludzie i tak parkują na trawnikach. Całe to gadanie o brakujących miejscach jest przesadzone. Często wracam do domu po 21 i nawet jeśli na osiedlu wszystko jest zastawione to zawsze można znaleźć coś wolnego poza nim (mówię tu o uliczce przy działkach). Można to tłumaczyć jedynie lenistwem, bo chyba dla niektórych to jest wielki problem żeby przejść te 50-100m...ale nie, samochodzik musi stać tuż pod blokiem:/

Uważam, że tylko zamknięcie szlabanów rozwiąże problem braku miejsc na osiedlu i trzeba zrobić wszystko żeby w przyszłości do tego doszło.

Eiva79 

Pomogła: 1 raz
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 8/25
 32%
Wysłany: 30-10-2009   

Sapro, jeszcze kwestia tego, że człowiek x przyjeżdża o 20stej - brak wolnych miejsc - parkuje na trawniku (nie twierdzę, że to w porządku, ale rozumiem). Między 20stą a 21wszą kilku gości mieszkańców osiedla wyjeżdża i wtedy pojawiasz się Ty, widząc wolne miejsca. Nie wziąłeś tego scenariusza pod uwagę?

muńka 

2%
 100%
 90%

My jeszcze ani razu nie zaparkowaliśy na trawniku (a wracamy o bardzo różny porach), ale raz prawie do tego doszło. Objechaliśmy dwa razy całe osiedle, sprawdzaliśmy poza osiedlem na uliczce przy działkach i WSZYSTKO było zapchane, że się naszym sporym autem nie dało wcisnąć. Na szczęście raptem zwolniło się miejsce i się udało, ale jeszcze 5 minut jeżdżenia i byśmy zaparkowali na trawniku :/

Coś z tym trzeba zrobić. Domyślam się, że to wina studentów, bo w wakacje takiego problemu nie było, a i teraz w piątek i sobotę jest względny "luz". Za to w niedzielę i w poniedziałek po 20:00 często nie da się szpilki wsadzić między auta.

sapro 
..

Zamieszkały: Wrocław
 0%
 100%
EXP: 5/11
 45%

Eliva79, scenariusze mogą być różne i tu się z Tobą zgadzam ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego. Takie sytuacje, że kompletnie nie ma gdzie zaparkować zdarzają się bardzo rzadko.

Tak jak powiedziała Muńka, jak tylko będzie taka możliwość, trzeba coś z tym zrobić bo dyskusja czy są wolne miejsca czy ich nie ma do niczego konstruktywnego nie prowadzi.

Marta i Mariusz
** **

Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 2/27
 7%

muńka napisał/a:
. Domyślam się, że to wina studentów, bo w wakacje takiego problemu nie było, a i teraz w piątek i sobotę jest względny "luz". Za to w niedzielę i w poniedziałek po 20:00 często nie da się szpilki wsadzić między auta.

znalazłas winnych-ok...i co dalej, masz pomysl na rozwiazanie problemu ???

"natomiast wojny to sa przez kobiety, bo rodzą zołnierzy... :-)

Mumin 
** * * **

2%
 100%
 45%

Marta i Mariusz napisał/a:

Nie wiem czy już o tym wspominałam, ale najlepszym rozwiązaniem byłoby zamknięcie szlabanów i niewpuszczanie nikogo (może poza pogotowiem, policją, strażą pożarną i taksówkami) kto nie ma pilota do bramy.

Po prostu musimy twardo o to walczyć, bo to nie tylko kwestia naszej wygody, ale też bezpieczeństwa!

I jeszcze raz powtarzam, będę walczył ze studentami parkującymi od niedzieli do piątku bez ruszania samochodu (widać to po liściach na samochodach) do upadłego. Może miałbym do nich inny stosunek, gdyby nie chamstwo i całkowity brak kultury części z nich.

Łukasz 
**

Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 5/19
 26%

Znam kilku sąsiadów i wiem że mają podziemne parkingi ale w nich nie parkują... więc raz zrobiłem numer i zaparkowałem na miejscu jednego sąsiada w cepłym parkingu :)
Się chłop zdziwił ale wiedział że to Ja i od teraz parkuje właśnie w wyznaczonym dla siebie miejscu.
Wiem że jest co najmniej 4 takich sąsiadów... mam nadzieję że na zimę będzie luźniej

muńka 

2%
 100%
 90%

Zamknięcie szlabanów i "zarejestrowanie" samochodów u ochrony - który nr rejestracyjny w którym mieszkaniu. Każdy właściciel mieszkania, który posiada auto/auta powinien kupić pilota lub kilka (w zależności ile ma aut). To by powstrzymało wynajmujących mieszkania studentów - a przynajmniej jeśli nie wszystkich, to ich część. Jeśli szlabany byłyby zamknięte i nie byłoby dostępu do siedla dla "obcych" samochodów, to na pewno część miejsc by się zwolniła.

Problem w tym jak to zrobić. Ktoś już pisał, że może to być ustalone w głosowaniu. Najpierw potrzebne jest więc ustalenie wspólnot mieszkaniowych i współpraca między mieszkańcami (a nie smarowanie aut keczupem i wzajemne oskarżenia). Jak już będziemy mieli wszyscy akty notarialne, to pewnie pierwszym ustaleniem będą właśnie te szlabany. Tak więc pozostaje nam póki co czekać.

A jeśli chodzi o wylewanie żalów na forum. Ludzie, fora internetowe właśnie po to są! :) A jeśli czasem wyjdzie z tego coś konstruktywnego, to tym lepiej :)

Eiva79 

Pomogła: 1 raz
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 8/25
 32%

muńka napisał/a:

Zamknięcie szlabanów i "zarejestrowanie" samochodów u ochrony - który nr rejestracyjny w którym mieszkaniu.

To się nie sprawdzi - ja jeżdżę minimum trzema różnymi autami (uprzedzam ewentualne uwagi - [pozostałe nie są przechowywane na naszym osiedlu ;))i nie wyobrażam sobie, że za każdym razem musiałabym załatwiać jakiekolwiek formalności z ochroną. Jestem za: "kto ma pilota, ten wjeżdża :)"!

Marta i Mariusz
** **

Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 2/27
 7%

a ile jest miejsc parkingowych na naszym osiedlu?
czy chocby jedno przypadalo na lokatora?

muńka 

2%
 100%
 90%

Eiva79 napisał/a:
To się nie sprawdzi - ja jeżdżę minimum trzema różnymi autami (uprzedzam ewentualne uwagi - [pozostałe nie są przechowywane na naszym osiedlu ;))i nie wyobrażam sobie, że za każdym razem musiałabym załatwiać jakiekolwiek formalności z ochroną. Jestem za: "kto ma pilota, ten wjeżdża :)"!

No chyba, że jednak większość Cię przegłosuje ;) Ewentualnie pewnie takich osób jak Ty jest mało, więc może będzie można w Twoim przypadku zrobić odstępstwo od reguły :)

No nie wiem, to jest mój pomysł, bo o jego przedstawienie zostałam poproszona w poście wyżej. Tak naprawdę wszystko będzie pewnie omówione przez zarząd wspólnoty, potem będzie jakieś głosowanie. Nie jestem pewna jakie są kolejne procedury, bo i nigdy wcześniej nie mieszkałam na osiedlu zarządzanym przez wspólnoty. Poczekam więc na głosy mądrzejszych w tych sprawach i bardziej doświadczonych osób :)

Jedno na lokatora? Ooo, na pewno nie. Ja bym się raczej zastanawiała, czy jedno przypada na mieszkanie. Też zapewne nie :)
Ostatnio zmieniony przez muńka 30-10-2009, w całości zmieniany 2 razy  

CzEsTeR 
..

0%
 100%
EXP: 4/11
 36%
Wysłany: 31-10-2009   

Zalezy o ktorej wspolnocie mowisz... bo sa na tym osiedlu wspolonoty, ktore maja miejsca parkingowe i garaze, a sa tez takie, ktore maja tylko garaz podziemny oraz takie, ktore nie sa wspolnota.
Wydaje mi sie ze kupujac mieszkanie wiesz ile miejsc parkingowych bedzie przypadalo na twoja wspolnote.

tymek 

Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 17/22
 77%
Wysłany: 02-11-2009   

Jeśli chodzi o parkowanie to polecam link (nie wiem czy już ktoś go wklejał, ja nie widziałem)

http://www.jakkutas.pl/index.php

Pozdrawiam

jasiu
..

0%
 100%
EXP: 11/11
 100%
Wysłany: 03-11-2009   

A ja mam trochę inne pytanie - kto zarządza terenem? Jeśli jest to wspólnota, to myślę że GEO nie ma nic do powiedzenia w sprawach szlabanów. Lokale usługowe sobie sprzedawać może, ale ja nie mam żadnego zobowiązania wobec GEO wpisanego w akcie notarialnym, a dotyczącego zostawienia otwartych szlabanów.
Zamknąć szlabany - jestem za, tylko należałoby to przegłosować w poszczególnych wspólnotach.

Odpowiedz do tematu